Scolioza: cauze, simptome si tratament

Scolioza determina curbarea coloanei vertebrale in lateral. Aceasta afectiune poate afecta orice portiune a coloanei, insa cele mai afectate zone sunt cea lombara ori cea de la nivelul pieptului.

Scolioza este frecventa in randul copiilor si tinerilor. In general, aceasta nu necesita tratament, ci se corecteaza de la sine, pe masura ca copilul creste. In unele cazuri, scolioza poate determina nevoia de fizioterapie sau, foarte rar, chiar de interventie chirurgicala. Complicatiile scoliozei includ durerea cronica si problemele respiratorii.

Ce este scolioza?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scolioza este afectiunea care curbeaza coloana vertebrala fie in forma literei C, fie in forma literei S. Aceasta poate sa apara la orice varsta, insa este mai des intalnita la pacientii cu varsta de 10-12 ani.

Curbura structurala este permanenta si poate sa apara din alte cauze. Curbura nestructurala este temporara si mai mult ca sigur va disparea odata cu trecerea timpului.

De ce apare scolioza?

Medicii nu stiu intotdeauna ce declanseaza scolioza, insa se pare ca factorul ereditar joaca un rol important, intrucat scolioza are tendinta de a se mosteni. Foarte rar, scolioza poate sa apara din cauza unor afectiuni neuromusculare, a unor defecte din nastere sau a unor accidentari la nivelul coloanei vertebrale.

Cum se manifesta scolioza?

Simptomele scoliozei sunt urmatoarele:

  • Capul este usor intors catre o parte,
  • Cutia toracica nu este simetrica – coastele de pe o parte sunt mai sus decat cele de pe cealalta parte,
  • Un sold este mai ridicat decat celalalt,
  • Un umar este mai ridicat decat celalalt,
  • Pacientul are postura inclinata catre o parte,
  • Picioarele nu au aceeasi lungime.

 

 

Cand e cazul sa mergi la medic?

Mergi la medic daca observi semne ale scoliozei la tine sau la copilul tau.

Cum se trateaza scolioza?

De obicei, copiii diagnosticati cu o forma blanda de scolioza nu necesita tratament. Totusi, medicul va recomanda pacientului sa revina la control din 6 in 6 luni pentru a monitoriza curbura coloanei prin examen clinic si prin radiografii.

Atunci cand stabileste tratamentul, medicul va tine cont de cativa factori cum ar fi: sexul, severitatea si amplasarea curburii, precum si maturitatea oaselor. Femeile, de pilda, au sanse mai mari decat barbatii sa aiba o evolutie negativa a scoliozei.  De asemenea, daca medicul observa o curbura severa a coloanei, va administra tratament, intrucat exista risc crescut de agravare. Daca forma curburii este similara literei S, situatia este, de asemenea, mai serioasa.

Curbura localizata la jumatatea coloanei vertebrale prezinta risc crescut de complicatii, comparativ cu cea care apare in prima parte de sus a coloanei ori in zona lombara. Si maturitatea osoasa afecteaza pronosticul pacientului. Riscul de agravare a conditiei este mai mare la adulti, intrucat oasele acestora s-au fixat deja.

Corsetul este cea mai folosita metoda de tratament in cazul copiilor. Purtarea unui corset medicinal nu va vindeca curbura, insa va preveni accentuarea acesteia. Pentru rezultate bune, corsetul ar trebui purtat si pe timpul noptii. Atunci cand cresterea copilului se opreste, purtarea corsetului nu mai este necesara.

Interventia chirurgicala pentru scolioza este folosita destul de rar, atunci cand medicul sugereaza operatia pentru a reduce riscul agravarii curburii coloanei vertebrale. Interventia chirurgicala se foloseste numai daca deviatia coloanei este mai mare de 50 de grade.

Kinetoterapia, dar si fizioterapia sunt folosite pentru corectarea posturii spatelui si pentru indreptarea coloanei vertebrale la pacientii cu scolioza. Aceste proceduri ar trebui repetate la un interval de 6 luni, pentru mentinerea rezultatelor obtinute.

Masajul terapeutic si medicamentele antiinflamatoare pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de scolioza.

Copiii care sufera de scolioza pot avea nevoie de sustinere emotionala, de aceea e indicat sa se apeleze la ajutorul unui psiholog. Sustinerea familiei si a prietenilor este, insa, cea mai importanta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0