Durerea lombara cauzata de spondilita: diagnosticare si tratament

Spondilita anchilozanta este, de fapt, o forma de artrita la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta poate cauza dureri si rigiditate in zona lombara.

Spondilita anchilozanta este o afectiune cronica, ce se dezvolta treptat. In primele faze ale bolii, articulatiile sacroiliace (localizate in zona pelviana) devin inflamate si cauzeaza dureri. Primele simptome ale acestei afectiuni sunt sensibilitatea la nivelul articulatiilor sacroiliace, durere lombara care iradiaza catre fesieri si picioare, rigiditate lombara dimineata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe masura ce boala evolueaza, spondilita anchilozanta fiind o afectiune progresiva, organismul se apara declansand procesul de osificare – procesul prin care se nasc formatiuni osoase noi, intre vertebre. Acestea cresc riscul de fracturi la nivelul coloanei vertebrale. Mai mult decat atat, osificarea poate afecta chiar si ligamentele spinale, cauzand stenoza spinala, adica ingustand canalul spinal, precum si pe cel al radacinilor nervoase – in acest fel pot aparea si problemele neurologice.

Simptome spondilita anchilozanta

Pe masura ce boala se instaleaza, apar urmatoarele simptome:

  • Pierderea flexibilitatii zonei lombare
  • Dureri lombare
  • Disconfort la miscarea coloanei lombare
  • Durere de spate (si) in zona toracica
  • Durere, sensibilitate si rigiditate la nivelul umerilor, soldurilor, genunchilor si calcaielor
  • Sindrom cauda equina
  • Deformarea coloanei vertebrale – lordoza lombara
  • Probleme de vedere

Factori de risc spondilita anchilozanta

Istoric familial – persoanele care au o ruda care sufera de spondilita anchilozanta au sanse mari sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune. Insa nu toate persoanele care au predispozitie genetica pentru aceasta afectiune o vor dezvolta.  Si cei care au rude cu artrita psoriazica ori cu o afectiune inflamatorie intestinala sunt predispusi sa dezvolte spondilita anchilozanta.

Sexul – barbatii tineri sunt mai predispusi spondilitei decat femeile. In general, simptomele incep sa apara in adolescenta tarzie.

 

 

Diagnosticare spondilita anchilozanta

Daca durerile lombare nu dispar in cateva saptamani, e recomandat consultul medical pentru stabilirea cauzei acestor dureri. In prima faza, medicul va face anamneza, discutand cu pacientul despre simptomele sale si despre istoricul medical. Apoi, se va realiza examinarea fizica, poate si evaluarea neurologica.

Medicul poate considera ca e necesar sa faca o serie de radiografii, poate chiar si un CT sau un RMN pentru observarea in detaliu a coloanei vretebrale si a articulatiilor din zona lombo-sacrala.

Tratament spondilita anchilozanta

Medicamentele antiinflamatoare – antiinflamatoarele sunt folosite adesea pentru calmarea durerilor si ameliorarea rigiditatii zonei lombare asociate cu spondilita. Ibuprofenul este adesea administrat in tratarea spondilitei anchilozante. Acestea trebuie luate pe perioade limitate si numai la indicatiile medicului intrucat pot avea efecte adverse precum problemele gastrointestinale.

Sulfasazina – inflamator antireumatic puternic, sulfasazina este adesea folosita in tratarea durerilor severe cauzate de spondilita anchilozanta.

Medicamentele corticosteroide – corticosteroidele precum prednisonul pot fi eficiente in reducerea inflamatiei cauzata de artrita spinala, insa efectele secundare pot fi extrem de severe.

Kinetoterapia – exercitiile de gimnastica medicala si masajul pot fi de ajutor in ameliorarea durerilor lombare cauzate de spondilita, precum si in redarea flexibilitatii coloanei vertebrale.

Interventie chirurgicala – majoritatea persoanelor care sufera de spondilita anchilozanta nu necesita interventii chirurgicale. In cazul foarte rare, atunci cand articulatiile sunt afectate in mod sever, ori daca soldul trebuie sa fie inlocuit, se poate recurge la operatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0