Durerea lombară cauzată de spondilită: diagnosticare și tratament

Spondilita anchilozantă este, de fapt, o formă de artrită la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta poate cauza dureri și rigiditate în zona lombară. Simptomele includ durerea de șold și o rigiditate a spatelui care poate apărea și dispărea. În timp, vertebrele din coloana vertebrală pot fuziona și deveni rigide (anchiloză). Exercițiile fizice sunt una dintre cele mai bune modalități de a atenua durerea și de a menține flexibilitatea.
 
Spondilita anchilozantă este o afecțiune cronică, ce se dezvoltă treptat. Aceasta este un tip de artrită care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor și ligamentelor coloanei vertebrale. În mod normal, articulațiile și ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale ne ajută să ne mișcăm și să ne îndoim. În primele faze ale bolii, articulațiile sacroiliace (localizate în zona pelviană) devin inflamate și cauzează dureri. Primele simptome ale acestei afecțiuni sunt sensibilitatea la nivelul articulațiilor sacroiliace, durere lombară care iradiază către fesieri și picioare și rigiditate lombară dimineața.

Multe persoane cu spondilită anchilozantă au episoade ușoare de dureri de spate și rigiditate care apar și dispar. Dar alții au dureri severe, continue, cu pierderea flexibilității coloanei vertebrale. În plus, pot apărea și alte simptome dacă alte zone ale corpului - cum ar fi șoldurile, coastele, umerii, genunchii, gleznele și picioarele - sunt afectate de boală.

Pe măsură ce boala evoluează, spondilita anchilozantă fiind o afecțiune progresivă, organismul se apară declanșând procesul de osificare – procesul prin care se nasc formațiuni osoase noi, între vertebre. Acestea cresc riscul de fracturi la nivelul coloanei vertebrale. Mai mult decât atât, osificarea poate afecta chiar și ligamentele spinale, cauzând stenoza spinală, adică îngustând canalul spinal, precum și pe cel al rădăcinilor nervoase – în acest fel pot apărea și problemele neurologice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptome spondilită anchilozantă

Primele semne și simptome ale spondilitei anchilozante pot include durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui și șoldurilor, în special dimineața și după perioade de inactivitate. Durerile de gât și oboseala sunt, de asemenea, frecvente. De-a lungul timpului, simptomele s-ar putea înrăutăți, îmbunătăți sau înceta la intervale neregulate.

Pe măsură ce boala se instalează, apar următoarele simptome:

  • Pierderea flexibilității zonei lombare
  • Dureri lombare
  • Disconfort la mișcarea coloanei lombare
  • Durere de spate (și) în zona toracică
  • Durere, sensibilitate și rigiditate la nivelul umerilor, șoldurilor, genunchilor și călcâielor
  • Sindrom cauda equina
  • Deformarea coloanei vertebrale – lordoza lombară
  • Probleme de vedere.

Zonele cel mai frecvent afectate sunt:

  • Articulația dintre baza coloanei vertebrale și pelvis
  • Vertebrele din partea inferioară a spatelui
  • Locurile în care tendoanele și ligamentele se atașează de oase, în principal la nivelul coloanei vertebrale, dar uneori de-a lungul părții din spate a călcâiului
  • Cartilajul dintre stern și coaste
  • Articulațiile șoldului și ale umărului.

Când să consulți un medic

Solicită asistență medicală dacă ai dureri lombare sau fesiere care au apărut lent, se agravează dimineața sau te trezesc din somn în a doua jumătate a nopții - în special dacă această durere se ameliorează la exerciții fizice și se agravează la odihnă. Consultă imediat un oftalmolog dacă dezvolți un ochi roșu dureros, sensibilitate severă la lumină sau vedere încețoșată.

Factori de risc spondilită anchilozantă

Istoric familial – persoanele care au o rudă care suferă de spondilită anchilozantă au șanse mari să dezvolte, la rândul lor, această afecțiune. Însă nu toate persoanele care au predispoziție genetică pentru această afecțiune o vor dezvolta. Și cei care au rude cu artrită psoriazică ori cu o afecțiune inflamatorie intestinală sunt predispuși să dezvolte spondilită anchilozantă.

Sexul – bărbații tineri sunt mai predispuși spondilitei decât femeile. În general, simptomele încep să apară în adolescență târzie. 

Genele și mediul înconjurător – cercetătorii nu cunosc cauza spondilitei anchilozante. Cu toate acestea, studiile arată că atât genele, cât și mediul înconjurător pot duce la dezvoltarea bolii. Cercetătorii știu că gena HLA-B27 crește riscul de apariție a spondilitei anchilozante, dar acest lucru nu înseamnă că veți avea boala dacă aveți această genă. Multe persoane au gena și nu dezvoltă niciodată spondilita anchilozantă, ceea ce le spune cercetătorilor că și factorii de mediu joacă un rol.  

 

 

Diagnosticare spondilită anchilozantă

Dacă durerile lombare nu dispar în câteva săptămâni, e recomandat consultul medical pentru stabilirea cauzei acestor dureri. În prima fază, medicul va face anamneza, discutând cu pacientul despre simptomele sale și despre istoricul medical. Apoi, se va realiza examinarea fizică, poate și evaluarea neurologică.

Medicul poate considera că e necesar să facă o serie de radiografii, poate chiar și un CT sau un RMN pentru observarea în detaliu a coloanei vertebrale și a articulațiilor din zona lombo-sacrală.

De asemenea, testele de sânge pot verifica prezența genei HLA-B27. Aproximativ 8% dintre persoanele de origine europeană au această genă, dar numai un sfert dintre acestea dezvoltă spondilită anchilozantă.

Tratament spondilită anchilozantă

Medicamentele antiinflamatoare 

Antiinflamatoarele sunt folosite adesea pentru calmarea durerilor și ameliorarea rigidității zonei lombare asociate cu spondilita. Ibuprofenul este adesea administrat în tratarea spondilitei anchilozante. Acestea trebuie luate pe perioade limitate și numai la indicațiile medicului întrucât pot avea efecte adverse precum problemele gastrointestinale.

Sulfasalazina 

Sulfasalazina, antireumatic puternic, este adesea folosită în tratarea durerilor severe cauzate de spondilita anchilozantă.

Medicamentele corticosteroide 

Corticosteroidele precum prednisonul pot fi eficiente în reducerea inflamației cauzată de artrita spinală, însă efectele secundare pot fi extrem de severe.

Kinetoterapia 

Exercițiile de gimnastică medicală și masajul pot fi de ajutor în ameliorarea durerilor lombare cauzate de spondilită, precum și în redarea flexibilității coloanei vertebrale.

Intervenție chirurgicală 

Majoritatea persoanelor care suferă de spondilită anchilozantă nu necesită intervenții chirurgicale. În cazuri foarte rare, atunci când articulațiile sunt afectate în mod sever, ori dacă șoldul trebuie să fie înlocuit, se poate recurge la operație.

Complicații ale spondilitei anchilozante

Perspectivele pentru spondilita anchilozantă sunt foarte variabile. La unele persoane, afecțiunea se ameliorează după o perioadă inițială de inflamație, în timp ce la altele se poate agrava progresiv în timp.

Unele persoane cu spondilită anchilozantă sunt capabile să rămână complet independente sau cu un handicap minim pe termen lung.
Cu toate acestea, unele persoane devin în cele din urmă grav invalidate ca urmare a fuziunii oaselor din coloana vertebrală într-o poziție fixă și a deteriorării altor articulații, cum ar fi șoldurile sau genunchii.

Cu ajutorul tratamentelor moderne, spondilita anchilozantă nu afectează în mod normal speranța de viață în mod semnificativ, deși afecțiunea este asociată cu un risc crescut de apariție a altor probleme care pot pune în pericol viața.

De exemplu, spondilita anchilozantă poate duce la:

  • slăbirea oaselor (osteoporoză)
  • fracturi ale coloanei vertebrale
  • boli cardiovasculare - un grup de afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge
  • infecții toracice
  • rareori, boli de rinichi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ankylosing spondylitis - https://www.nhs.uk/conditions/ankylosing-spondylitis/
Ankylosing Spondylitis - https://www.niams.nih.gov/health-topics/ankylosing-spondylitis
Ankylosing Spondylitis (AS) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16595-ankylosing-spondylitis-as 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0