6 lucruri esentiale despre coxartroza

Artroza este un alt nume folosit pentru osteoartrita. Trebuie sa stii ca osteoartrita poate sa afecteze unul dintre solduri sau ambele solduri. In acest fel, artroza de la nivelul soldului este diferita de poliartrita reumatoida, care de regula apare in ambele solduri in acelasi timp.

Lucruri esentiale despre coxartroza

1. Coxartroza este mai frecvent localizata la barbati, desi datele privind prevalenta bolii sunt contradictorii.

2. Coxartroza  poate fi primara, dar deseori este secundara, indeosebi la nivelul malformatiilor de sold. Aceasta localizare a artrozei este in mica masura asociata cu obezitatea sau cu traumatismele soldului.

3. Clinic, artroza soldului (cum mai este denumita coxartroza) se manifesta prin dureri locale, sau iradiate la nivelul crestelor iliace, feselor, genunchiului ipsilateral. Durerile sunt accentuate de mers, urcatul si coboratul scarilor. Rotatia interna este prima afectata. In formele severe, poate aparea o scurtare a unui membru inferior, pozitii vicioase.

4. Este foarte important de diferentiat durerea generata de coxartroza de cea iradiata de la nivelul coloanei lombare.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

5. Radiologic, afectarea poate fi: polara superioara (cea mai frecventa), mediala (cea mai rara) sau concentrica (asociata in general cu artroza primitiva).

6. Coxartroza se poate complica cu osteonecroza de cap femural, protruzia capului femural, bursita trohanteriana, afectarea genunchiului ipsilateral sau contralateral si, de aceea, este foarte important sa ne prezentam din  timp la medicul specialist pentru a putea fi prevenite toate aceste posibile complicatii determinate de coxartroza.

Coxartroza, boala cu progresie lenta

Coxartroza sau artroza soldului este o boala degenerativa, cu o progresie lenta. Multi pacienti descopera, din fericire, ca pot sa combata simptomele multi ani la rand, folosind medicamentele adecvate, exercitiile fizice sub indrumarea unui specialist sau fizioterapia. De ajutor pot fi si accesoriile medicale, precum bastoanele, pentru ca preiau o parte din greutatea corpului, care in caz contrar ar pune o presiune mare pe articulatia soldului.

Daca coxartroza se agraveaza, insa, exista metode care pot oferi pacientilor o alinare a durerii, incepand de la injectiile cu corticosteroizi, alte medicamente prescrise de medicul specialist sau interventia chirurgicala (prin care se poate inlocui total sau modifica partial articulatia soldului).

Si terapiile alternative pot fi de ajutor in cazul pacientilor cu coxartroza, iar noi tehnologii apar de la an la an.

Tratamente si optiuni care ajuta in cazul durerii de sold

Medicatie pentru controlul durerii: pentru pacientii cu simptome usoare, ibuprofenul, acetaminofenul (paracetamol) sau naproxenul sunt recomandate pentru ca pot controla durerea; cei cu forme moderate spre severe ale coxartrozei pot avea nevoie de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala (analgezice si medicamente care lupta impotriva artritei).

Injectii folosite pentru a reduce durerea: cu acid hialuronic, cu corticosteroizi, terapia sau injectarea cu plasma bogata in plachete (PRP) sangvine;

Terapia fizica si exercitiile de stretching pentru artroza soldului includ activitati precum: yoga, tai chi, bicicleta stationara, inotul.

Terapii alternative si numeroase suplimente: acupunctura, hidroterapia, masajul terapeutic, suplimentele nutritive (capsaicina, glucozamina, controidina, acid gama-linoleic si ghimbir).

Interventia chirurgicala (cand pacientul are nevoie de inlocuirea soldului); operatia este o optiune de luat in considerare, mai ales daca tratamentele conservative nu ofera o ameliorare suficienta a durerii. Medicul poate recomanda interventia chirurgicala daca artroza soldului provoaca un handicap persoanei.

Optiunile in ceea ce priveste operatia includ: artroplastia soldului prin resurfatare ("resurfacing") si operatia de inlocuire totala a soldului.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0