Necroza avasculara de cap femural, cauza a durerii de sold

La nivelul soldului, respectiv al oaselor din structura soldului, apar numeroase complicatii care pot sa dea durere de sold. Una dintre acestea este necroza de cap femural.

Necroza avasculara (de cap femural), care se mai numeste si osteonecroza, poate fi o cauza a durerii de sold. Aceasta boala are loc atunci cand fluxul de sange catre osul soldului este intrerupt, iar tesutul osos moare, este distrus. Astfel, din cauza unei cantitati insuficiente de sange care ar trebui sa "irige" oasele, poate sa apara osteonecroza la nivelul soldului. Desi necroza poate afecta alte oase, necroza avasculara (sau aseptica) se produce, cel mai adesea, in sold. Ea poate fi cauzata de o dislocare a soldului sau de o fractura a soldului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este necroza de cap femural?

"Osteonecroza este o suferinta cauzata de moartea celulelor osoase, ca o consecinta a intreruperii fluxului sanguin la nivelul acestora. Intreruperea fluxului sanguin apare in zone in care exista putine anastomoze (precum zona subcondrala a osului). Osteonecroza este cunoscuta si cu denumirile de necroza avasculara, necroza aseptica sau necroza ischemica a osului. Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul capului femural, capului humeral, la nivelul genunchilor, oaselor mici ale mainii si piciorului. Afectiunea este mai frecvent intalnita la barbati in comparatie cu femeile.", explica aici Dr. Sorina Mustațea, Medic Primar Reumatologie, Expert DOC.

Osteonecroza sau necroza avasculara este o boala care afecteaza partea superioara a piciorului, mai exact, capul femural. In esenta, capul femural din structura soldului tau primeste din ce in ce mai putin sange. Din moment ce osul este un tesut viu, atunci cand aceasta alimentare cu sange este redusa sau tesutul nu mai primeste suficient sange, in cele din urma osul moare. O data ce osul este distrus (necrozat), capul femural se prabuseste si, daca situatia este suficient de grava, articulatia soldului se prabuseste.

Necroza avasculara de cap femural - cauze

Cu cat esti mai sanatos, cu atat ai mai putine riscuri de a dezvolta necroza de cap femural. Aceasta apare, de obicei, ca o cauza secundara a unei afectiuni medicale anterioare sau ca urmare a unui traumatism anterior.

Necroza avasculara de cap femural ia nastere fie ca rezultat al unui eveniment traumatic, fie ca un factor nontraumatic. Statisticile arata ca pana la 20% dintre oamenii care au soldul dislocat dezvolta necroza avasculara in regiunea capului femural.

Necroza avasculara care nu are legatura cu un traumatism poate sa apara dintr-o serie de probleme, cum ar fi consumul excesiv de alcool, folosirea pe termen lung a medicamentelor din clasa corticosteroizilor si din cauza cheagurilor de sange/a oricaror leziuni aparute in arterele care alimenteaza femurul cu sange.

Urmatoarele boli/conditii sunt asociate cu necroza avasculara:

•    pancreatita,
•    diabetul,
•    boala Gaucher,
•    HIV/SIDA,
•    lupusul,
•    siclemia, boala numita si anemia cu celule in secera,
•    bolile autoimune,
•    vasculita,
•    boala Caisson.

Necroza avasculara are loc cand circulatia sangelui catre un os (capul femural, de exemplu) este intrerupta sau redusa. Reducerea fluxului sangvin poate fi cauzata de:
  1. Un traumatism la nivelul articulatiei sau osului - cum ar fi o articulatie dislocata, care ar putea sa afecteze vasele de sange din apropiere. Si tratamentele pentru cancer care implica folosirea radiatiilor pot sa slabeasca structura osului si sa afecteze vasele de sange.
  2. Depozitele de grasime din vasele de sange - lipidele (substantele grase) pot bloca vasele micid e sange, reducand circulatia sangelui care alimenteaza oasele.
  3. Anumite boli pot cauza un flux sangvin diminuat catre osul sau capul femural.

Necroza avasculara de cap femural - simptome

Necroza avasculara necesita timp pentru a se instala. La inceput, este relativ asimptomatica, dar pe masura ce progreseaza, durerea devine din ce in ce mai pronuntata. Gama ori paleta de miscari ale soldului limitate de durere este simptomul "suprem", iar durerea "coboara" pe toata lungimea piciorului. In general, durerea se va simti atunci cand o presiune este exercitata pe os, lucru care include si mersul.

Necroza de cap femural poate, adeseori, sa semene cu alte boli in stadiul incipient, avand in vedere durerea generala care apare in interiorul soldului, prin urmare este esential ca medicul tau sa inregistreze un istoric medical detaliat al starii tale de sanatate si sa efectueze un examen clinic detaliat pentru a vedea daca necroza avasculara este adevarata cauza a durerii tale de sold.

Multi pacienti nu au simptome in stadiile incipiente ale necrozei avasculare de cap femural. Pe masura ce boala se agraveaza, articulatiile afectate te dor doar cand pui greutate pe ele. In cele din urma, articulatia soldului ar putea sa te doara chiar si atunci cand stai intins in pat.

Durerea poate fi moderata sau severa si, de obicei, se dezvolta treptat. Durerea asociata cu necroza avasculara de cap femural poate fi concentrata in zona inghinala (in vintre), in coapse sau in zona feselor. Unii oameni dezvolta necroza avasculara bilaterala - de exemplu, in ambele solduri sau in ambii genunchi.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medicul dau daca ai o durere persistenta in orice articulatie, nu neaparat in zona soldului. Solicita asistenta medicala imediat daca crezi ca ai un os fracturat sau o articulatie dislocata (soldul dislocat).

Necroza avasculara de cap femural - tratament

Tratamentul pentru necroza avasculara depinde in mod critic de stadiul bolii. In stadiu foarte incipient, necroza de cap femural poate fi tinuta sub control cu ajutorul repausului, cu ajutorul carjelor care preiau o parte din greutatea corporala. Tot in acest stadiu, e important ca medicul sa tina pacientul sub observatie. Chiar si asa, adeseori boala progreseaza si se observa afectarea articulatiei soldului. Necroza de cap femural in stadiu precoce poate fi tratata cu ajutorul unei interventii chirurgicale numita decompresie. Aceasta procedura implica indepartarea unei parti a osului din zona afectata si, uneori, "atasarea" unui os nou in acea zona (o grefa). Acest lucru permite formarea unei noi surse de alimentare cu sange a zonei, pentru prezervarea osului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stadiile avansate de necroza avasculara, in general, duc la deteriorarea grava a osului si a articulatiilor, iar pacientul are nevoie de o interventie chirurgicala pentru a i se inlocui articulatia afectata.


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0