Necroza avasculară de cap femural, cauză a durerii de șold

La nivelul șoldului, respectiv al oaselor din structura șoldului, apar numeroase complicații care pot să dea durere de șold. Una dintre acestea este necroza de cap femural.

Necroza avasculară (de cap femural), care se mai numește și osteonecroză, poate fi o cauză a durerii de șold. Această boală are loc atunci când fluxul de sânge către osul șoldului este întrerupt, iar țesutul osos moare, este distrus. Astfel, din cauza unei cantități insuficiente de sânge care ar trebui să "irige" oasele, poate să apară osteonecroza la nivelul șoldului. Deși necroza poate afecta alte oase, necroza avasculară (sau aseptică) se produce, cel mai adesea, în șold. Ea poate fi cauzată de o dislocare a șoldului sau de o fractură a șoldului.

Recomandările experților DOC.ro

Ce este necroza de cap femural?

"Osteonecroza este o suferință cauzată de moartea celulelor osoase, ca o consecință a întreruperii fluxului sanguin la nivelul acestora. Întreruperea fluxului sanguin apare în zone în care există puține anastomoze (precum zona subcondrală a osului). Osteonecroza este cunoscută și cu denumirile de necroza avasculară, necroza aseptică sau necroza ischemică a osului. Cele mai frecvente localizări sunt la nivelul capului femural, capului humeral, la nivelul genunchilor, oaselor mici ale mâinii și piciorului. Afecțiunea este mai frecvent întâlnită la bărbați în comparație cu femeile.", explică Dr. Sorina Mustațea, Medic Primar Reumatologie, Expert DOC.

Osteonecroza sau necroza avasculară este o boală care afectează partea superioară a piciorului. In esență, capul femural din structura șoldului primește din ce în ce mai puțin sânge. Din moment ce osul este un țesut viu, atunci când această alimentare cu sânge este redusă sau țesutul nu mai primește suficient sânge, în cele din urmă osul moare. O dată ce osul este distrus, capul femural se prabușește și, dacă situația este suficient de gravă, articulația șoldului se prăbușește.

Cauze necroză avasculară de cap femural 

Aceasta apare, de obicei, ca o cauză secundară a unei afecțiuni medicale anterioare sau ca urmare a unui traumatism. Statisticile arată că până la 20% dintre oamenii care au șoldul dislocat dezvoltă necroza avasculară în regiunea capului femural.

Necroza avasculară care nu are legătură cu un traumatism poate să apară dintr-o serie de probleme, cum ar fi consumul excesiv de alcool, folosirea pe termen lung a medicamentelor din clasa corticosteroizilor și din cauza cheagurilor de sânge/a oricăror leziuni apărute în arterele care alimentează femurul cu sânge. Următoarele boli/condiții sunt asociate cu necroza avasculară:

 Reducerea fluxului sangvin poate fi cauzată de:

  • Un traumatism la nivelul articulației sau osului - cum ar fi o articulație dislocată, care ar putea să afecteze vasele de sânge din apropiere. Și tratamentele pentru cancer care implică folosirea radiațiilor pot să slăbească structura osului și să afecteze vasele de sânge.
  • Depozitele de grăsime din vasele de sânge - lipidele (substanțele grase) pot bloca vasele mici de sânge.
  • Anumite boli pot cauza un flux sangvin diminuat către osul sau capul femural.

Simptome necroză avasculară de cap femural 

La început, este relativ asimptomatică, dar pe măsură ce progresează, durerea devine din ce în ce mai pronunțată. Gama de mișcări ale șoldului limitate de durere este simptomul "suprem", iar durerea coboară pe toată lungimea piciorului. În general, durerea se va simți atunci când o presiune este exercitată pe os, lucru care include și mersul.

Necroza de cap femural poate, adeseori, să semene cu alte boli în stadiul incipient, având în vedere durerea generală care apare în interiorul șoldului. Prin urmare, este esențial ca medicul să înregistreze un istoric medical al stării tale de sănătate și să efectueze un examen clinic detaliat pentru a vedea dacă necroza avasculară este adevărata cauză a durerii de șold.

În cele din urmă, articulația șoldului ar putea să doară chiar și atunci când stai întins în pat. Durerea poate fi moderată sau severă, și se dezvoltă treptat. Durerea asociată cu necroza avasculară de cap femural poate fi concentrată în zona inghinală, în0,, coapse sau în zona feselor. Unii oameni dezvoltă necroza avasculară bilaterală - în ambele șolduri sau în ambii genunchi.

Când să mergi la medic

Contactează medicul dacă ai o durere persistentă în orice articulație. Solicită asistența medicală imediat dacă consideri că ai un os fracturat sau o articulație dislocată.

Tratament

Tratamentul pentru necroza avasculară depinde în mod critic de stadiul bolii. În stadiu foarte incipient, necroza de cap femural poate fi ținută sub control cu ajutorul repausului, cu ajutorul cârjelor care preiau o parte din greutatea corporală. Tot în acest stadiu, e important ca medicul să țină pacientul sub observație.

Stadiul incipient

În stadiul precoce poate fi tratată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale numită decompresie. Această procedură implică îndepărtarea unei părți a osului din zona afectată și, uneori, "atașarea" unui os nou în acea zonă (o grefă). Acest lucru permite formarea unei noi surse de alimentare cu sânge a zonei, pentru prezervarea osului.

  • Terapia fizică oferă ameliorarea și atenuarea anumitor simptome, dar, în general, nu va împiedica punerea progresivă a șoldului să avanseze la etapele ulterioare. În mod similar, restricționarea greutății cu ajutorul dispozitivelor de asistență, poate fi utilă pentru a controla simptomele de durere, slăbiciune și mers antalgic. 
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și acetaminofenul pot oferi ameliorarea temporară a durerii la pacienții simptomatici. Medicamentele opioide pot fi utilizate în mod judicios și pentru perioade scurte de timp când alți agenți sunt ineficienți pentru a gestiona durerea moderată până la severă în timp ce se iau în considerare opțiunile chirurgicale.

Opțiunile de medicație experimentale utilizate în prezent, dar care nu sunt dovedite sau utilizate în mod fiabil pentru tratarea osteonecrozei includ:

  1. anticoagulante,
  2. agenți antiresorbtivi bifosfonați,
  3. statine care scad colesterolul,
  4. oxigen hiperbaric - ședințe de până la 30, consecutive în camera hiperbarică.

Stadiile avansate

Stadiile avansate de necroză avasculară, duc adesea la deteriorarea gravă a osului și a articulațiilor, iar pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a i se înlocui articulația afectată.

Opțiunile chirurgicale sunt:

  • Decompresia miezului poate fi combinată cu grefa osoasă pentru a ajuta la regenerarea osului și pentru a susține cartilajul la nivelul articulației șoldului. O grefă osoasă este țesut osos sănătos care este transplantat în zona osului necrozat sau mort. O tehnică standard utilizează o autogrefă care implică prelevarea osului dintr-o parte a corpului și mutarea acestuia într-o altă parte a corpului. O grefă osoasă care este recoltată de la un donator sau cadavru se numește alogrefă și este de obicei achiziționată printr-o bancă de oase. Grefa osoasă vascularizată de peroneu este o procedură chirurgicală în care un segment de os este prelevat din peroneu, cu alimentarea cu sânge. Grefa este apoi transplantată într-o gaură creată în colul femural și în cap, iar artera și vena sunt reatașate pentru a ajuta la vindecarea zonei.
  • Concentrația de aspirat de măduvă osoasă. Procedura de injectare a concentrației de aspirat de măduvă cu decompresie centrală implică utilizarea măduvei concentrate care este injectată în osul necrozat al șoldului. Această tehnică de investigație recoltează celule stem din măduva osoasă a unui pacient și le injectează în zona de osteonecroză. Procedura este emisă pentru a preveni progresia ulterioară a bolii și pentru a stimula creșterea osoasă nouă.
  • Foraj percutan. În această procedură, o gaură este făcută prin colul femural până la locul afectat din capul femural. Un raport privind 45 de pacienți cu osteonecroză, cu o urmărire medie de 24 de luni a raportat că 80% din 30 de șolduri în stadiul I au avut rezultate de succes. Un studiu mai recent care a comparat această tehnică vs decomprimarea carotelor standard, a prezentat rezultate favorabile pentru forajului percutanat.

Mulți pacienți vor avea nevoie în cele din urmă de o artroplastie totală de șold. Decompresia corticalei este cea mai eficientă în stadiile incipiente ale osteonecrozei și atunci când leziunile implică doar o cantitate mică din suprafața care suportă greutatea capului femural.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Procedura poate utiliza grefe osoase vascularizate sau agenți biologici care promovează repararea osoasă. Decompresia miezului și grefarea osoasă pot preveni progresia osteonecrozei șoldului. Cu toate acestea, cu boala avansată sau eșecul terapiilor de conservare a articulațiilor, este necesară artroplastia totală de șold, dar este asociată cu rate crescute de complicații.
 
Încă din stadii incipiente, este bine să cauți ajutor medical de specialitate sau, chiar dacă nu ai dureri de șold, să mergi regulat la controale medicale, pentru că doar așa medicul îți poate pune un diagnostic corect, din timp. Fie că durerea ta de șold se datorează artritei, osteoporozei sau unei activități repetitive, fie că te-ai lovit sau te-ai accidentat în timp ce practicai un sport, discută cu medicul tău. Acesta te poate ajuta și poate diagnostica prematur orice boala care îți afectează funcția șoldului.

Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Poți face chiar acum o programare la medicul ortoped sau reumatolog, ori la o investigație de tip RMN prin platforma DOC-Time, aici.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Avascular Necrosis, 2022, Alexander H. Matthews; Donald D. Davis; Michael J. Fish; David Stitson - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725692/ 
Osteonecrosis of the Hip: A Primer, 2019, Michelle J Lespasio,  Nipun Sodh. Michael A Mont - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30939270/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0