4 motive pentru care te trezesti peste noapte

Nu suferi de insomnie, însă te scoate din minți să te trezești peste noapte și să iți petreci apoi câteva minute sau zeci de minute încercând să adormi la loc? Ei, bine, nu ești singurul. Potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA), 35 la sută dintre adulți se confruntă cu probleme de somn.

Nu poți trata o problemă fără să-i cunoști cauza, așa că află și tu, din acest articol, care sunt posibilele motive din spatele trezitului noaptea. Odată ce vei afla cauzele trezirii în timpul nopții, vei putea să găsești soluții pentru problema ta.

Specialiștii susțin că, de multe ori, ne trezim pentru că avem acest gest în structura ADN-ului nostru, gest reflex rămas de la strămoșii noștri care se trezeau în timpul nopții pentru a “scana” împrejurimile, asigurându-se astfel că nu există niciun pericol.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

De ce este important să dormim

Importanța somnului este esențială, întrucât un somn odihnitor asigură energia necesară pentru desfășurarea activităților cotidiene, precum și o stare de spirit bună și o minte limpede, dar și putere de concentrare. Problemele care apar odată cu tulburările de somn sunt nenumărate, așa că ar trebui să acordăm mai multă atenție acestui aspect care este de multe ori neglijat.

Motivele pentru care te trezești peste noapte

1. Ai nevoie la toaletă

Urinarea nocturnă apare la majoritatea oamenilor, fiind o nevoie firească, deloc îngrijorătoare. Dacă, însă, nevoia de a merge la toaletă te trezește de trei-patru ori pe noapte, ar trebui să limitezi consumul de apă seara, înainte de culcare.

În acest caz, ar putea fi vorba despre nicturie, o afecțiune destul de comună. Cauzele nicturiei includ consumul de prea multe lichide înainte de culcare, infecțiile tractului urinar și vezica urinară hiperactivă. Diabetul de tip 1 sau tip 2 netratat pot fi, de asemenea, factori de risc. Având prea mult zahăr în sânge, corpul se forțează să extragă lichid din țesuturi, făcându-ți sete și, eventual, determinându-te să bei lichide și să urinezi mai mult.

De asemenea, ai putea încerca să mănânci puțin mai sărat, asta dacă nu cumva medicii ți-au recomandat să limitezi consumul de sare din motive de sănătate. Organismul încearcă să mențină un echilibru permanent între apă și cantitatea de electroliți, însă dacă noi consumăm foarte multă apă și sare nu consumăm deloc, se creează un dezechilibru, organismul va dori să elimine din cantitatea de apă și tu nu vei mai putea dormi liniștit/ă.

Înainte de culcare, încearcă să bei un pahar cu apă în care ai adăugat un praf de sare naturală, neprocesata, pentru a te asigura că organismul tău va reține apa în țesuturi.

2. Îți este prea cald sau prea frig

În camera în care dormi este prea cald, prea rece sau prea luminoasă. Pragul tău de excitare – adică cât de ușor este ca ceva să te trezească – variază în funcție de stadiul de somn în care te afli.
În timpul somnului, corpul tău parcurge diferite etape de somn: 1, 2, 3, 4. Prima etapă a somnului este cea mai ușoară, pentru că atunci este cel mai probabil să te trezești din cauza faptului că o ușă se trântește sau din cauza unui alt factor de mediu, cum ar fi faptul că în camera ta este mult prea cald sau, din contra, prea rece.

În mod ideal, ar trebui să dormi într-o cameră întunecată, confortabilă și liniștită. Poți să folosești dopuri de urechi sau să porți o mască pentru ochi pentru a bloca zgomotul și lumina. Iar dacă e prea cald, poți utiliza un ventilator.

O temperatură mare în dormitor te poate face să te trezești peste noapte și să adormi cu greu din nou. Asigură-te, deci, că îmbraci o pijama adecvată temperaturii din încăpere, din materiale naturale, că folosești o lenjerie de pat tot din materiale naturale, dar și că pătura cu care te învelești nu este prea groasă. O baie caldă înainte de culcare îți va echilibra temperatura corpului și astfel te va ajuta să dormi mai bine.

3. Ai consumat alcool

Este adevărat că al doilea pahar de vin ori al doilea cocktail îți oferă o stare de somnolență, însă acesta îți poate perturba, totodată, somnul. Alcoolul are un efect sedativ, care dispare însă în câteva ore, atunci când este metabolizat de organism. După ce consumi alcool, somnul nu este unul profund și sunt riscuri mari să te trezești de-a lungul nopții de câteva ori.

Toată lumea metabolizează alcoolul în mod diferit, în funcție de factori precum genetica, dieta și dimensiunea corpului. Cu toate acestea, specialiștii recomandă oamenilor să nu mai bea cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare, pentru ca organismul să aibă timp să proceseze alcoolul. 

4. Ești stresat

Fie că ai probleme la serviciu, fie că ai probleme acasă, stresul îți poate tulbura somnul. Stresul excesiv poate avea un impact negativ asupra aproape întregului organism, afectând sistemele musculo-scheletice, respirator, cardiovascular și gastrointestinal. Stresul poate afecta și calitatea somnului.  

S-a dovedit, prin intermediul unor studii, că tehnicile de relaxare precum meditația îmbunătățesc calitatea somnului, împiedicând trezirile frecvente în timpul nopții. Pe lângă meditație, terapia cognitiv-comportamentala și yoga sunt tehnici de mare ajutor. 

Alte cauze posibile ale trezirii în toiul nopții

Suferi de anxietate 

Medicii spun că într-adevăr, din cauza anxietății, te poți trezi în timpul nopții. De fapt, tulburările de somn sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale tulburării de anxietate, deoarece în timpul nopții poți avea unele probleme induse de anxietate, care sunt suficient de severe pentru a te trezi din somn - de exemplu, bătăile rapide ale inimii sau coșmarurile.

Suferi de sindromul de apnee în somn 

Dacă ți s-a întâmplat să te trezești și să simți nevoia că trebuie să îți tragi răsuflarea, apneea în somn ar putea fi de vină pentru această situație. Tulburarea, numită și sindrom de apnee în somn, îți încetinește și/sau oprește respirația în timpul somnului.

Dacă suferi de apnee obstructivă în somn, mușchii de la nivelul gâtului se relaxează prea mult, ceea ce îngustează căile respiratorii, făcând ca nivelul de oxigen să scadă mult. Există și apneea în somn centrală, situație în care creierul nu transmite semnalele corespunzătoare mușchilor care controlează respirația, motiv pentru care nivelul de oxigen scade periculos de mult.

Pentru a diagnostica apneea în somn, medicul îți poate solicita să rămâi internat o noapte pentru monitorizarea respirației. Cel mai obișnuit tratament pentru apneea în somn este un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), care este practic o mască pe care o porți în timpul somnului pentru a ajuta menținerea deschisă a căilor respiratorii deschise.

Glanda ta tiroidă este hiperactivă

Această glandă mică este cea care controlează funcția mai multor organe, iar când este hiperactivă (condiție numită hipertiroidism), glanda produce prea multă tiroxină, un hormon esențial, care poate avea efecte asupra multor sisteme diferite din corp.

Simptomele frecvente ale glandei tiroide hiperactive pot fi: tulburările de somn, ritm cardiac crescut, transpirații abundente inclusiv în timpul nopții, anxietate, tremur și altele.

Suferi de sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniştite poate face ca membrele inferioare să simtă pulsaţii, mâncărimi, dureri, printre alte senzaţii, conform Institutului Naţional de Tulburări Neurologice şi AVC (NINDS). Dacă ai acest sindrom, vei simți și o dorință incontrolabilă de a-ți mișca picioarele. Aceste simptome sunt cele mai frecvente în timpul serii și nopții și devin mai intense în perioadele de inactivitate, cum ar fi... ai ghicit, în timpul somnului.

Experții nu sunt complet siguri ce cauzează acest sindrom, dar se pare că anumiți factori ereditari sunt de vină. Cercetătorii investighează, de asemenea, modul în care problemele cu dopamina, un neurotransmițător de care mușchii tăi trebuie să funcționeze corect, pot cauza sindromul picioarelor neliniștite. Uneori, există și alte probleme de bază care provoacă acest sindrom, cum ar fi deficiența de fier.

După diagnosticare, medicul poate prescrie medicamente pentru a crește nivelul de dopamină sau alte medicamente, cum ar fi relaxantele musculare.  

Ai mâncat chiar înainte de culcare sau nu ai mâncat suficient înainte de somn

Preparatele copioase, consumate prea aproape de ora de culcare, te pot împiedica să adormi. Un motiv potențial din spatele acestui lucru este refluxul gastroesofagian, care apare atunci când acidul din stomac se întoarce în gât și provoacă arsuri la stomac dureroase pe timp de noapte. Și dacă mănânci alimente chiar înainte de culcare care îți provoacă gaze, dureri abdominale îți pot afecta somnul.

Dar și faptul că nu mănânci suficient îți afectează somnul.Din cauza asta, crampele te pot trezi. Foamea s-ar putea, de asemenea, să-ți afecteze glicemia în timp ce dormi, mai ales dacă ai diabet.

Faptul că nu mănânci suficient poate provoca hipoglicemie, adică glicemia scade prea mult. Acest lucru poate duce la un somn agitat, dar și la apariția unor simptome precum slăbiciune sau tremur, amețeli și confuzie. Deși oricine se poate confrunta cu hipoglicemie, este mult mai probabilă la persoanele cu diabet. Dacă ai această afecțiune, discută cu medicul care te monitorizează pentru un plan pentru menținerea stabilă a zahărului din sânge, inclusiv în timpul somnului.

Și hormonii îți pot influența somnul!

Modificările hormonale pot determina să te trezești în timpul nopții. Diferitele stadii ale sănătății femeilor, cum ar fi sarcina, perimenopauza și menopauza 1, sunt toate marcate de modificări hormonale și tulburări de somn.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Psychological Association - Stress effects on the body
https://www.apa.org/topics/stress/body
1 Studiul „Cognition, Mood and Sleep in Menopausal Transition: The Role of Menopause Hormone Therapy”, Medicina (Kaunas). 2019 Oct 1;55(10):668. doi: 10.3390/medicina55100668., Giulia Gava, Isabella Orsili, Stefania Alvisi, Ilaria Mancini, Renato Seracchioli, Maria Cristina Meriggiola
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31581598/
Centers for Disease Control and Prevention - Data and Statistics
https://www.cdc.gov/sleep/data_statistics.html
Sleep Foundation - How to Sleep When It’s Hot Outside
https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/sleeping-when-its-blistering-hot


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0