Cum calatorim cu copiii mici - ponturi utile

Ne bucuram atunci cand un copil apare in viata noastra de familie si incercam sa petrecem cat mai mult timp impreuna, in special in vacante. Nici gand sa il lasam pe cel mic acasa, chiar daca ne sperie gandul crizelor de plans, insotit de tipete, lucruri aruncate si refuzuri fara motiv.

Calatoriile cu copii mici sunt o incercare pentru orice parinte, insa pot fi tinute sub control cu ajutorul catorva reguli simple.

Explicati-i ce se va intampla si implicati-l in pregatiri

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa ce micutul tau implineste un an si jumatate, incepe sa inteleaga conceptul de viitor si sa aiba reprezentari. Asta inseamna ca poate intelege daca ii explici ca urmeaza sa se intample ceva, il poti face curios si il poti incuraja sa isi imagineze.

Povesteste-i unde veti merge, folosind cuvinte usoare, pe intelesul lui. Foloseste-te de jucarii ca sa il faci curios legat de ce se va intampla in vacanta, ce veti face acolo, ce are voie si ce nu. Ideal este sa incepi aceasta pregatire cu 2 saptamani inainte de plecare, fiindca astfel vei avea suficient timp sa introduci in jocul vostru si cateva reguli, pe care sa le poata memora.

Pe cat posibil, implica-l in pregatiri: sa isi aleaga singur cateva haine si jucarii, sa va uitati impreuna la poze cu locuri unde veti merge, sa aseze lucrurile in geamantan. Toate aceste pregatiri il vor ajuta sa inteleaga la ce se asteapta si vor diminua stresul necunoscutului.

Multe jocuri si jucarii il vor tine ocupat

In limita spatiunui disponibil din bagaje, inarmeaza-te cu multe jocuri si jucarii pe care le poti folosi in momentele de plictiseala. E important sa le alternezi, mai ales daca stati cateva zile sau mai mult, asa ca nu te limita doar la 1-2. In plus, incearca sa alegi jucarii diferite: un animal de plus cu care poate sa doarma pe drum, o carte de povesti, 1-2 jucarii care sa ii puna mintea la contributie, etc.

Alege obiecte mici, care sa nu ocupe mult spatiu si tine minte principala regula atunci cand vine vorba despre jucarii in vacante: niciodata nu este prea mult. Tine 2-3 dintre ele si in geanta de mana, daca mergeti cu avionul.

Haine de schimb, gustari si apa la indemana mereu

Stim ca mereu, fix cand ti-e lumea mai draga, celui mic i se face foame, sete, transpira sau ii e frig, vrea sa mearga la toaleta sau ii e somn. Multe dintre acestea sunt reactii la stres si oboseala, asa ca nu te enerva si recurge la arsenalul unei mame mereu pregatite.

Cand pleci undeva, tine la indemana un set de haine curate sau macar o bluza si un pulover, un set de servetele umede, unul de servetele uscate, o sticla cu apa plata si un pachet de biscuiti sau alta varianta de gustare neperisabila.

Atentie la boli cronice sau afectiuni de moment si la dureri specifice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, primele calatorii cu cel mic sunt momentele in care descoperi anumite sensibilitati: rau de miscare, dureri de urechi la decolare si aterizare, raceli de la aerul conditionat, etc. Desi primele dati nu ai cum sa le previi, te va ajuta mult sa stii ca se pot intampla data viitoare cand plecati.

Discuta cu medicul pediatru despre aceste probleme si el te va ajuta cu cateva solutii eficiente. In functie de starea de sanatate a copilului, iti poate da calmante usoare sau alte remedii. Durerea nu este deloc un mod placut de a incepe o vacanta, mai ales fiindca ii va crea celui mic o stare de indispozitie si iritare greu de tinut sub control.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0