Un ou fiert, consumat zilnic, poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC)

Mai multe studii științifice au descoperit că un aliment simplu și ieftin, despre care se credea cândva că poate să crească nivelul colesterolului, și anume oul, nu crește riscul de boli cardiovasculare dacă este consumat fiert, poșat sau copt. 

Pe lângă dictonul „Un măr pe zi ține doctorul la distanță", iată că și oul poate avea zicala lui. Studiile recente au arătat că un ou fiert pe zi nu doar că nu favorizează bolile cardiovasculare, ci chiar poate să reducă riscul consumatorilor de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).

Efectele consumului de ouă asupra sănătății au fost dezbătute de ani întregi. Ouăle, care conțin colesterol, au fost multă vreme incriminate pentru că ar crește riscul de boli cardiovasculare, prin creșterea nivelului de colesterol.

Dar mai multe studii recente arată faptul că există un impact redus al colesterolului din ouă asupra nivelului de colesterol din sânge și că alte alimente contribuie la creșterea valorilor.

Riscul de AVC ar putea scădea și prin consumul unui ou fiert zilnic

Un studiu¹ care a cuprins aproximativ 300.000 de persoane demonstrează că un ou pe zi poate scădea riscul de accident vascular cerebral, dar nu și riscul de a dezvolta boli de inimă. Cercetătorii au făcut o analiză actualizată a dovezilor privind legătura dintre ouă și riscul de accident vascular cerebral și bolile cardiovasculare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Analiza nu a identificat nicio legătură cu bolile de inimă, însă a constatat un risc de accident vascular cerebral mai redus cu 12% pentru persoanele care obișnuiau să mănânce un ou pe zi, comparativ cu cele care mâncau mai puțin de două ouă pe săptămână.

Ouăle fierte sau poșate, benefice în alimentația uzuală

Așadar, ouăle gătite sănătos pot face parte dintr-o dietă echilibrată. Acestea sunt sățioase și aduc în organism proteine, calciu și colină - un aminoacid important pentru funcționarea sistemului nervos. Pe post de mic dejun sau consumat chiar pe post de gustare de persoanele care vor să slăbească sau să își mențină silueta, oul poate fi introdus cu ușurință în alimentația zilnică, preparat în diverse moduri.

Studiul de mai sus a fost efectuat de către cercetătorii de la Institutul EpidStat din Michigan și DLW Consulting Services în Utah și a fost finanțat de către Egg Nutrition Center. Acest lucru ar putea fi văzut ca un conflict de interese, însă studiul a fost publicat în revista oficială a Colegiului American de Nutriție.

Trebuie precizat că există o mare diferență între a mânca un ou fiert sau poșat zilnic, pe o felie de pâine integrală cu spanac opărit, de exemplu și a mânca un ou prăjit în mult ulei sau o omletă cu cârnăciori și bacon. Dacă prima variantă este sănătoasă, celelalte nu sunt, deoarece conțin o cantitate considerabilă de sare și grăsimi saturate și trans.

Ouăle pot să reducă nu doar riscul de AVC, ci și de boală cardiovasculară

Un alt studiu² care arată beneficiile oului, de data aceasta legate de scăderea riscului de boală cardiovasculară, a fost efectuat la Universitatea Peking. Și această cercetare sugerează că acest aliment ieftin și ușor de găsit poate fi, în realitate, prietenos cu inima, dacă este consumat cu moderație.

Specialiștii chinezi au descoperit că, dacă se consumă zilnic un ou, acesta este asociat cu o reducere de 26% a riscului de accident vascular cerebral și cu o reducere cu 18% a riscului de boala cardiovasculară.

Cercetătorii au examinat dietele a 416.000 de oameni, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, care au fost întrebați cât de des consumau ouă. Sănătatea participanților a fost apoi ținută sub observație pe o perioadă de aproape 9 ani.

S-a descoperit astfel că 13% dintre participanții care au mâncat un ou pe zi aveau un risc extrem de mic să sufere un accident vascular hemoragic, iar 18% dintre participanți aveau un risc foarte scăzut de deces din cauze cardiovasculare.

Un consum moderat de ouă nu crește riscul de boli cardiovasculare

Și un studiu³ publicat în 2020 în The BMJ a indicat faptul că un consum moderat de ouă (cel mult un ou pe zi) nu este asociat cu riscul de boli cardiovasculare în general, iar la populațiile asiatice este asociat cu un risc potențial mai scăzut de boli cardiovasculare.

Pe o perioadă de până la 32 de ani de urmărire, 14.806 participanți cu boli cardiovasculare incidente au fost identificați în trei cohorte. Majoritatea oamenilor au consumat între unul și mai puțin de cinci ouă pe săptămână. În analiza multivariabilă combinată, consumul a cel puțin un ou pe zi nu a fost asociat cu riscul incident de boală cardiovasculară după ajustarea pentru stilul de viață actualizat și factorii dietetici asociați cu consumul de ouă.

Metode sănătoase de preparare a unui ou

Multă lume consumă ouăle prăjite, însă acest mod de preparare nu este recomandat pentru mesele zilnice. Se poate mânca un ou prăjit de poftă, din când în când, dar în rest se vor prefera ouăle gătite mai sănătos, pentru a beneficia de calitățile lor nutritive.

Ou fiert

Pentru obține un ou fiert, acesta trebuie pus cu tot cu coajă în apă clocotită și fiert între 3 și 8 minute, în funcție de consistența pe care îți dorești să o obții. Sunt persoane cărora le plac ouăle foarte moi, în timp ce altele preferă să le consume mai tari.

Ou poșat

Oul poșat numit și „ochi românesc” se prepară tot prin fierbere, dar fără coajă. Pentru a poșa un ou, acesta trebuie spart și pus în apa care clocotește, unde va fi lăsat 3 sau 4 minute, după preferințe. Iată cum procedezi:

  • Spargi oul într-un mic bol sau pe o farfurie mică.
  • Pui la fiert 500 ml apă cu un praf de sare și o linguriță de oțet.
  • Când apa clocotește, dai focul mai mic, amesteci în vas cu o lingură pentru a crea ca un fel de vârtej, apoi torni încet oul.
  • Când timpul de preparare s-a terminat, scurgi apa și scoți oul pe farfurie sau pe o felie de pâine integrală.

Ou copt

Pentru a prepara ouă coapte, te vei folosi de cuptor. Practic, încingi cuptorul și, într-o formă de brioșe sau în alt mic vas termorezistent pui câte un ou și le lași să se gătească până când albușul se întărește. Indiferent cum îl prepari, ideal ar fi să consumi oul alături de legume crude, pentru a oferi organismului un mix bun de nutrienți, dar dacă îți este greu să mănânci doar ou cu legume, poți pune alături și o felie de pâine integrală.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710205/
1. Studiul „Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke”, apărut în J Am Coll Nutr. Nov-Dec 2016;35(8):704-716. doi: 10.1080/07315724.2016.1152928, autori: Dominik D. Alexander et al.
NCBI - Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241631/
2. Studiul „Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults”, apărut în Heart. 2018 Nov; 104(21): 1756–1763, doi: 10.1136/heartjnl-2017-312651, autori: Chenxi Qin et al.
The BMJ - Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis
https://www.bmj.com/content/368/bmj.m513
3. Studiul „Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis”, apărut în BMJ 2020; 368 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m513, autori: Jean-Philippe Drouin-Chartier et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0