Tratamentul glaucomului

 

Glaucomul este o boala ce se manifesta printr-o evolutie lenta, cronica, ce duce la ingustarea progresiva a campului vizual, pana la nivlelul de vedere tubulara sau chiar orbire completa. Din pacate, boala nu se trateaza, insa diverse metode terapeutice pot ajuta la stoparea sau incetinirea evolutiei.

In general, glaucomul se descopera la controale de rutina, atunci cand medicul constata o tensiune oculara marita, alaturi de alte semne ale bolii. Exista cazuri in care apare asa-numitul atac de glaucom, caz in care tensiunea urca brusc, la valori de 3-5 ori mai mari decat normalul, iar ochiul afectat devine rosu aprins si doare foarte tare. Tratamentul administrat difera in functie de stadiul evolutiv si de rezultatele imediate ale medicatiei.

Ce optiuni terapeutice exista?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul medicamentos se face prin instilarea de picaturi de ochi (in sacul conjunctival), de 1-2 ori pe zi, in fiecare zi, fara intrerupere. Pentru ca aceasta afectiune nu se trateaza, este necesar ca acest tratament sa fie urmat tot restul vietii. In general, se incepe cu un singur fel de picaturi, iar daca raspunsul terapeutic nu este satisfacator, medicul poate adauga un al doilea si chiar al treilea tip de picaturi.

In cazul atacului acut de glaucom se poate aborda si terapia prin medicamente orale sau perfuzii cu medicatie hipotensoare, pentru scaderea mai rapida a tensiunii.

Exista terapie prin laser?

Atunci cand tratamentul prin picaturi nu duce la scaderea presiunii intraoculare la nivelul tintit, urmatoarea optiune ar fi egalizarea presiunii intre cele doua camere ale polului anterior al ochiului cu ajutorul laserului.

Sunt cazuri de glaucom in care aceasta optiune este de prima intentie (glaucomul cu unghi inchis). In acest caz, aceasta interventie laser se poate face preventiv, de la diagnosticare, pentru a preintampina un viitor atac de glaucom. Practic, se creeaza o gaura in iris (partea colorata a ochiului), pentru ca umorul apos – substanta care umple ochiul in partea din fata – sa se poata drena mai usor.

Chirurgia glaucomului

Un alt tratament al glaucomului este cel chirurgical, rezervat pentru cazurile in care picaturile au esuat in scaderea presiunii oculare. Uneori, chiar si dupa aceasta interventie, pacientul trebuie sa continue administrarea picaturilor.

Un caz particular de glaucom este cel congenital, aici tratamentul fiind o urgenta chirurgicala. In cazul in care nu se intervine la timp, copilul poate ramane orb toata viata. Dupa interventie, se poate observa clarificarea corneei (tesutul din partea anterioara a ochiului) si, uneori, regresia semnelor de la fundul de ochi.

Scopul terapiilor de orice fel este incetinirea progresiei bolii, niciuna dintre ele nereusind sa aduca inapoi vederea pierduta pana la momentul respectiv. De aceea, controalele periodice, cu examinarea fundului de ochi, a campului vizual, masurarea tensiunii ajustate, precum si OCT-ul de nerv optic, reprezinta singurele modalitati de predictibilitate a evolutiei bolii. Ajustarea terapiei se va face in functie de toti acesti factori, astfel ca este important sa tineti o legatura stransa cu specialistul oftalmolog care va urmareste afectiunea.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0