Varice: complicațiile și tratamentele eficiente

Senzația de picior greu, obosit și umflat, cu dureri la mers și chiar în poziții de relaxare, cu crampe musculare nocturne supărătoare și senzație de arsură pot descrie apariția varicelor, cu denumirea medicală de insuficiență venoasă cronică a membrelor inferioare (abreviată IVC).

Pe gambe și zona posterioară a coapselor, precum și în regiunea poplitee (aflată în spatele articulației genunchiului) apar dilatații venoase, edem, telangiectazii, dar și modificări trofice cutanate de la dermatita pigmentară până la ulcerații, în stadii avansate.

În România, studii epidemiologice recente cu relevanță națională au arătat o prevalență a insuficienței venoase cronice de 32%. Pentru un diagnostic corect și o terapie optimă este obligatorie ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare. Deși mulți oameni consideră că doar operația este soluția - ceea ce îi sperie și amână vizita la medic - trebuie să știm că există mai multe abordări terapeutice. Ceea ce trebuie reținut de către pacientul cu această boală este că tramentul compresiv este esențial, mai ales în primele faze, pentru a opri evoluția bolii.

Recomandările experților DOC.ro

Tratamentul varicelor

Tratamentul se face în funcție de stadiul bolii și include terapia medicamentoasă (sistemică sau locală), precum și terapia compresivă, terapia locală a ulcerului venos, scleroterapia, terapia endovasculară și tratamentul chirurgical.

Tratamentul sistemic poate fi inițiat inclusiv de medicul de familie. Pe lângă schimbarea stilului de viață și renunțarea la fumat, dacă este cazul, precum și recomandarea de mișcare, medicul poate recomanda:

Primul stadiu al insuficienței venoase 

Pentru cei aflați în primul stadiu al bolii, adică pacienții fără semne palpabile sau vizibile de insuficiență venoasă cronică, dar cu simptome caracteristice: durere, senzație de picior greu, crampe musculare, prurit; aceste măsuri enumerate mai sus sunt suficiente și se recomandă vizita periodică la medic. 

Stadiul al doilea al insuficienței venoase 

La pacienții care prezintă telangiectazii (venule intradermice confluate și dilatate cu diametrul mai mic de 1 mm), dar care prezintă și vene reticulare (vene subdermice dilatate, cu diametrul între 1 și 3 mm, tortuoase), medicul de familie poate face trimiterea către un specialist flebolog, pentru scleroterapie.

Al treilea stadiu al insuficienței venoase cronice 

La cei cu vene varicoase (numite varice), dilatații venoase subcutanate mai mari de 3 mm diametru în ortostatism (când stau în picioare) ce implică vena safenă, venele tributare safenei sau venele nonsafeniene și au un aspect încrețit și rigid se recomandă, pe lângă scleroterapie, și alte forme de tratament chirurgical, cu laser endovascular ori ablația cu radiofrecvență a varicelor.

De asemenea, și flebectomia este recomandată în cazurile mai severe de varice și poate fi efectuată sub anestezie locală. Acesta este un tratament chirurgical în care se îndepărtează venele dilatate prin mici incizii. Această procedură are rezultate bune în reducerea simptomelor și ameliorarea aspectului estetic al varicelor. Există mai multe opțiuni chirurgicale disponibile, cum ar fi flebectomia ambulatorie, ligatura și striping-ul venos sau ablația endovenoasă.

 

 

Complicațiile varicelor

Cel de al patrulea stadiu al evoluției bolii este reprezentat de pacienții la care s-au instalat edemele în regiunea gleznei, care se pot extinde la picior și apoi la nivelul întregului membru inferior.

În plus apare și pigmentația, colorarea brun închis a pielii din cauza extravazării hematiilor. Apare cel mai frecvent în regiunea gleznei, dar se poate extinde către picior, gambă și ulterior coapsă.

O altă complicație este instalarea eczemelor, sub formă de dermatită eritematoasă, care se poate extinde la nivelul întregului membru inferior. De cele mai multe ori, eczema varicoasă este localizată în apropierea varicelor, dar poate apărea oriunde la nivelul membrului inferior. 

Lipodermatoscleroza este fibroza postinflamatorie cronică localizată a pielii și țesutului celular subcutanat, asociată în unele cazuri cu contractura tendonului lui Achile. Uneori, ea este precedată de edem inflamator difuz, dureros. În acest stadiu, pretează la diagnostic diferențial cu limfangita, erizipelul sau celulita. Este un semn al insuficienței venoase cronice foarte avansate.

Atrofia albă reprezintă zone circumscrise de tegument atrofic, uneori cu evoluție circumferențială, înconjurate de capilare dilatate și uneori de hiperpigmentare.
În cazurile severe de varice, venele dilatate pot deveni fragile și pot provoca sângerări. Sângerarea poate fi dificil de controlat și poate necesita asistență medicală imediată.

Tromboflebita profundă este o afecțiune mai gravă în care se formează cheaguri de sânge în venele profunde ale picioarelor. Tromboflebita profundă poate fi periculoasă, deoarece cheagurile pot migra în alte părți ale corpului și pot cauza embolii pulmonare (cheaguri care blochează arterele pulmonare). Simptomele includ umflarea picioarelor, durere, senzație de căldură și modificări ale pielii. Tromboflebita profundă necesită îngrijire medicală urgentă.

În condițiile neglijării tratamentelor sus amintite, se instalează ulcerul venos activ, cu leziuni ce afectează tegumentul în totalitate și care nu se vindecă spontan. Apare cel mai frecvent la nivelul gleznei.

Se impun metode de tratament topic local sau tratament cu antibiotic sistemic. Tratamentul antibiotic local este de evitat, din cauza riscului de selectare a unei flore bacteriene rezistente sau plurirezistente la antibiotice. Se recomandă administrarea de antibiotice sistemice în prezența unor dovezi bacteriologice de infecție tisulară cu streptococ beta-hemolitic.

În aceste situații, în paralel cu terapia compresivă, ce tratează cauza apariției ulcerului varicos, se pot utiliza pansamentele moderne sau hidroactive, care se pot procura de la farmacie cu indicația medicului și care mențin rana într-un echilibru hidric optim, stimulând procesul natural de vindecare.

Pansamentele pot fi activate cu diverse soluții, în funcție de fazele ulcerației, de exemplu cu soluție Ringer sau soluții pe bază de argint, cu rol bactericid.

Terapiile cu ozon activ s-au dovedit a fi eficiente în terapia ulcerațiilor cauzate de varice. Terapia se poate realiza fie prin:

  • Ozonoterapia sistemică - Autohemoterapia majoră (cu sânge propriu recoltat în cantitate mare – peste 100 ml – dintr-o venă proprie, ozonizat și reperfuzat pe aceeași venă);
  • Autohemoterapia minoră (cu cantități mici de sânge de 3-5 ml, ozonizat și injectat în mușchii fesieri).

Sauna cu ozon reprezintă o metodă de administrare de ozon transdermal cu vapori de apă la o temperatură de peste 40 grade Celsius. În cabinetele de specialitate există saune cu ozon care permit și tratamente de dioxid de carbon, cromoterapie luminoasă, aromaterapie cu uleiuri aromate și/ sau extracte din plante.

De reținut!

Este important să consulți un medic specialist în flebologie sau un chirurg vascular pentru a determina ce opțiune de tratament este potrivită pentru tine, în funcție de severitatea și caracteristicile varicelor tale. Tratamentul poate varia de la caz la caz, iar medicul tău va putea recomanda cea mai potrivită abordare pentru situația ta specifică.

Este demn de menționat că, pe lângă tratamentul medical, este esențial să adopți și măsuri preventive pentru a controla varicele și a preveni agravarea lor. Acestea includ menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea statului prelungit în picioare sau în poziție așezată, exerciții fizice regulate și purtarea ciorapilor de compresie, după recomandarea medicului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Treatment - Varicose veins” - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/
“Varicose Veins” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4722-varicose-veins
“Varicose Veins” - https://www.nhlbi.nih.gov/health/varicose-veins
“Varicose veins and their management”, autor: Bruce Campbell - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526945/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0