Tot ce trebuie să știi despre medicamentele antidepresive

Peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel mondial. Este o afecțiune gravă și o cauză importantă de invaliditate. Dar simptomele pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, iar celor mai multe persoane le este teamă să caute ajutor.

Despre depresie 

Depresia este o tulburare mentală comună, caracterizată printr-o tristețe persistentă, lipsa interesului sau plăcerii în activitățile obișnuite și o serie de simptome asociate. Este o afecțiune care afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții individuale.

Depresia este o afecțiune complexă, cu cauze multiple. Factorii genetici, dezechilibrele chimice în creier, stresul cronic, evenimentele traumatice și factorii de mediu pot contribui la dezvoltarea depresiei. Tulburarea depresivă poate afecta oameni de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul tinerilor și adulților tineri.

Recomandările experților DOC.ro

Depresia poate afecta nu doar starea emoțională a unei persoane, ci și funcționarea generală. Poate interfera cu performanța școlară sau profesională, relațiile interpersonale și calitatea vieții în general. Este important să recunoaștem semnele și simptomele depresiei și să căutăm ajutor profesional dacă acestea persistă sau se înrăutățesc.

Simptomele tratate cu medicamente antidepresive

Mai mult, nu toate persoanele cu depresie au nevoie de medicamente. Dar medicamentele folosite pentru tratarea acesteia, adică antidepresivele, pot ameliora simptomele, precum:

  • proasta dispoziție,
  • lipsa de interes în activitățile care de obicei ne fac plăcere,
  • modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății,
  • probleme cu somnul sau prea mult somn,
  • pierdere de energie sau oboseală,
  • agitație,
  • sentimente de inutilitate sau vină excesivă,
  • probleme de gândire, concentrare sau luare de decizii,
  • gânduri de moarte sau suicid.

Medicii consideră că aceste simptome, împreună cu istoricul medical al pacientului, comportamentul și starea mentală, pot fi utilizate pentru a diagnostica depresia și a exclude alte probleme de sănătate, inclusiv bolile tiroidiene și boala Parkinson.

Pacienții ar trebui evaluați și pentru tulburarea bipolară, care poate provoca modificări majore ale dispoziției. Administrarea de antidepresive unei persoane care suferă de tulburare bipolară poate conduce la psihoză. Antidepresivele ar putea trata depresia prin modificarea substanțelor din creier, cunoscute ca neurotransmițători, precum serotonina, norepinefrina și dopamina, care ne reglează dispoziția.

Tipuri de medicamente antidepresive

Există mai multe tipuri de medicamente antidepresive, care afectează diversi neurotransmițători în diverse feluri. Printre medicamentele antidepresive se numără:

  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRIs), inclusiv fluoxetina, citalopram și paroxetina
  • inhibitori selectivi ai recaptării norepinefrinei (SNRIs), inclusiv venlafaxina și duloxetina
  • antidepresivele triciclice (TCAs), inclusiv amitriptilina, imipramina și nortriptilina
  • inhibitori de monoaminooxidază (MAOIs), inclusiv fenelzina și tranilcipromina
  • printre alte medicamente antidepresive se numără bupropion și mirtazapina.

"Unele dovezi arată că cel mai eficient mod de tratare a pacienților cu depresie este terapia și medicamentele antidepresive, eliberate pe bază de prescripție medicală" a precizat dr. Mitchell Mathis, director al secției de psihiatrie a FDA, într-un comunicat de presă al autorității.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI) funcționează prin creșterea nivelului de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și norepinefrina, în creier, contribuind, astfel, la reglarea dispoziției.

Conform unui studiu, antidepresivele triciclice (TCA) au demonstrat eficacitate în ameliorarea simptomelor depresive, dar pot fi asociate cu efecte secundare mai pronunțate și riscuri mai mari decât alte clase de antidepresive.

Este important de menționat  terapia combinată, care include atât terapia medicamentoasă, cât și terapia psihologică, pentru tratarea depresiei. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia de susținere sunt două abordări terapeutice frecvent recomandate și eficiente în combinație cu antidepresivele.

Riscuri și complicații

Administrarea de antidepresive poate conduce la complicații, inclusiv malformații congenitale și hipertensiune. Alte efecte secundare posibile:

  • grețuri și vărsături,
  • creștere în greutate,
  • diaree,
  • tulburări de somn,
  • probleme de natură sexuală.

Este important ca pacienții să discute cu medicul pentru a identifica cel mai bun tratament. Dar medicamentele nu vor ameliora peste noapte simptomele depresiei. Majoritatea pacienților trebuie să ia medicamentele prescrise mai multe săptămâni înainte ca acestea să-și facă efectul.

Iar persoanele care iau antidepresive nu ar trebui să întrerupă administrarea acestora fără consultarea medicului, chiar dacă se simt mai bine. Întreruperea bruscă a medicamentelor poate provoca reapariția depresiei sau apariția simptomelor de sevraj, precum anxietate și iritabilitate.

Riscuri pentru copii și adolescenți: 

Unele studii au evidențiat că anumite antidepresive pot crește riscul de gânduri suicidare la copii și adolescenți. Aceasta a condus la aplicarea unor avertismente și precauții stricte în ceea ce privește utilizarea acestor medicamente în această categorie de vârstă.

Contraindicații

Contradicțiile medicamentelor antidepresive sunt importante de luat în considerare înainte de începerea tratamentului, deoarece anumite persoane pot prezenta riscuri sau complicații asociate utilizării acestor medicamente. Este important să discuți cu medicul despre orice afecțiuni de sănătate preexistente sau medicamente pe care le iei înainte de a începe un tratament antidepresiv.

Iată câteva contraindicații și precauții generale asociate cu medicamentele antidepresive:

Interacțiuni medicamentoase: 

Antidepresivele pot interacționa cu alte medicamente, inclusiv anticoagulante, antiaritmice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), antipsihotice și medicamente metabolizate de enzimele citocromului P450 din ficat. Este important să informați medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizați înainte de a începe tratamentul cu antidepresive.

Afecțiuni medicale preexistente: 

Unele condiții medicale pot contraindica utilizarea anumitor tipuri de antidepresive. De exemplu, antidepresivele triciclice (TCAs) pot fi contraindicate la persoanele cu glaucom cu unghi închis, tulburări cardiovasculare sau hipertiroidism. Medicul va evalua istoricul medical și va decide ce tip de antidepresiv este potrivit pentru tine.

Reacții alergice: 

Persoanele cu alergie sau hipersensibilitate la anumite clase de antidepresive, cum ar fi inhibitorii de monoaminooxidază (MAOIs), trebuie să evite utilizarea acestor medicamente. Reacțiile alergice pot fi grave și pot necesita asistență medicală de urgență.

Sarcină și alăptare: 

Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii sau alăptării poate prezenta riscuri pentru făt sau nou-născut. Este important să discuți cu medicul despre opțiunile de tratament disponibile și să evaluezi beneficiile și riscurile înainte de a decide să iei antidepresive în aceste perioade.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Library of Medicine, A randomized trial of an N-methyl-D-aspartate antagonist in treatment-resistant major depression - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16894061/ 
NIMH, Depression - https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression 
Medline Plus, Depression - https://medlineplus.gov/depression.html 
National Library of Medicine, Anti-depressants, suicide, and drug regulation - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15776534/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0