Suplimente alimentare care previn astenia de primavara

Instalarea treptată a primăverii, dar și trecerea la ora la vară pot favoriza declanșarea asteniei de primăvară. Iată ce poți face pentru a preveni această astenie sau măcar pentru a-i estompa manifestările!

Astenia de primăvară se manifestă prin:

  • dispoziție generală scăzută, care ar putea include sentimente persistente de tristețe și deznădejde;
  • interes scăzut pentru activitățile obișnuite;
  • dificultăți în a găsi motivația pentru rutina zilnică obișnuită;
  • modificări ale energiei, inclusiv letargie sau neliniște;
  • insomnie și alte tulburări de somn;
  • probleme cu concentrarea sau memoria;
  • scăderea apetitului;
  • pierderea în greutate;
  • agitație sau iritabilitate neobișnuită;
  • sentimente de furie sau agresivitate.

Manifestările asteniei pot afecta calitatea vieții individului, însă vestea bună este că pot fi prevenite și combătute cu ajutorul unor suplimente alimentare și al unui stil de viață sănătos.

Astenia apare ca urmare a problemelor de adaptare a organismului la noul anotimp, ceea ce înseamnă că, dacă ajutăm organismul să se adapteze la aceste schimbări, astenia fie nu va apărea, fie va fi foarte blândă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Dacă iei suplimente alimentare care conțin anumite vitamine și minerale, vei ușura tranziția la anotimpul cald, ceea ce înseamnă că te vei simți foarte bine și nu vei mai avea probleme cu astenia și simptomele acesteia.

Iată ce suplimente îți pot fi de ajutor în astenia de primăvară:

Ginsengul

Suplimentele alimentare care conțin ginseng vor oferi o doză zdravănă de energie organismului tău, combătând oboseala specifică asteniei de primăvară. Mai mult decât atât, ginsengul este o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a-ți ajuta corpul să se adapteze la stres, fie el fizic, emoțional sau mintal. Așadar, ginsengul îți poate fi aliat de preț în perioada de tranziție dintre sezonul rece și cel cald.

Vitamina C 

Și vitamina C ar trebui să se regăsească în suplimentele pe care le iei pentru a reduce impactul negativ pe care schimbarea anotimpului îl poate avea asupra stării și sănătății tale. Vitamina C susține activitatea sistemului imunitar, care poate fi pus la încercare în perioada în care alergiile și virozele sunt în floare.

Zinc

Și suplimentele cu zinc te ajută să previi sau să combați astenia de primăvară. Acestea fortifica sistemul imunitar și oferă strălucire pielii, făcându-te să te simți mai puternică și mai frumoasă.

Complexul de vitamine B

Un aport adecvat de vitamine din complexul B este important în combaterea asteniei de primăvară. Se găsesc în lapte și produse lactate, ouă, nuci, precum și în cereale integrale, leguminoase și legume. 

Acidul folic (vitamina B9) și vitamina B12 sunt benefice în mod special pentru formarea serotoninei care stimulează starea de spirit. Este important de menționat aici că vitamina B12 se găsește aproape exclusiv în alimentele de origine animală (carne, produse lactate, ouă). Prin urmare, veganii trebuie să opteze pentru produse fermentate precum varza murată, produse pe bază de soia și alge pentru a preveni o deficiență nutrițională sau să-și acopere nevoile cu suplimente. 

Acizi grasi Omega-3

Au multe beneficii pentru sănătate. De fapt, există unele studii care au demonstrat cum acizii grași polinesaturați Omega-3 reduc inflamația, pe lângă faptul că atenuează simptomele oboselii 1. În plus, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, întăresc sistemul imunitar și susțin funcționarea sistemului nervos.

Extractul de ceai verde

Acesta are proprietăți energizante care îți stimulează metabolismul și te face să te simți mai activ.

Cum te ajută dieta să faci față asteniei de primăvară

Este important să nu ai vreo carență nutrițională în această perioadă a anului, întrucât va accentua simptomele neplăcute ale asteniei de primăvara. Fă-ți un set complet de analize și dacă descoperi o carență nutrițională, trateaz-o prin suplimente cu vitaminele/ mineralele de care organismul tău are nevoie.

În ceea ce privește dieta, persoanele care țin Postul Paștelui se vor simți mai bine, mai ales dacă fac alegeri alimentare sănătoase – asta înseamnă că nu vor ține post cu cartofi prăjiți sau alte alimente de tip fast-food.

Printre recomandările dietetice pentru reducerea manifestărilor asteniei se numără:

  • Evitarea alimentelor rafinate și bogate în grăsimi nesănătoase.
  • Evitarea consumului de cofeină în exces (se recomandă maximum o cafea pe zi).
  • Evitarea zaharurilor.
  • Evitarea consumului de alcool.
  • Adoptarea unei diete bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase (fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și pește gras precum somonul, tonul sau sardinele). 

Obiceiuri care te ajută să previi și să combați astenia de primăvară

Pe lângă suplimentele alimentare și dietă sănătoasă, este indicat să adopți o serie de obiceiuri zilnice, care contribuie la prevenirea ori combaterea asteniei.

Aceste strategii te pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea dispoziției generale:

Odihnește-te suficient . Asta înseamnă șapte-opt ore de somn pe noapte (ideal ar fi că ora de culcare și cea de trezire să fie aceeași în fiecare zi).  Lipsa somnului poate avea un impact major asupra simptomelor asteniei de primăvară. Pentru a-ți îmbunătăți somnul, încearcă să-ți menții camera întunecată și răcoroasă cu ventilatoare, cu perdele opace și lenjerie de pat din materiale naturale.  

Pastreaza-ti calmul. Deși nu există dovezi concludente că sensibilitatea la căldură contribuie la accentuarea simptomelor asteniei de primăvară, senzația de căldură nu te va ajuta prea mult să-ți îmbunătățești starea de spirit.  

Practică sport în fiecare zi, pentru eliberarea tensiunii acumulate și pentru eliberarea de dopamină și serotonină. Nu numai că exercițiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea stresului și simptomelor asteniei de primăvară,  dar pot favoriza și un somn mai bun.  

Petrece mai mult timp în aer liber, mai ales pe timpul zilei, când razele soarelui stimulează producția de vitamina D.

Meditează sau ține un jurnal. Atât meditația, cât și jurnalul te pot ajuta să identifici și să accepți emoțiile dificile sau nedorite cu care te confrunți, inclusiv simptomele asteniei. Terapia prin artă poate face, de asemenea, o diferență, indiferent dacă ai sau nu înclinații artistice.

Respectă o rutină. Un program de lucru sau de școală care se schimbă primăvara te poate face să te simți letargic, nemotivat și fără chef de viață. Crearea unei rutine zilnice care echilibrează treburile, activitățile orientate spre obiective, cum ar fi studiul sau învățarea unor noi abilități, și activitățile care-ți faci plăcere te pot ajuta în viața de zi cu zi.

Adoptă o dietă echilibrată. Lipsa poftei de mâncare este destul de comună la cei care se confruntă cu astenia de primăvară. S-ar putea să nu ai chef să mănânci, dar faptul că nu obții nutrienții potriviți te poate face iritabil, ca să nu mai vorbim că asta îți afectează concentrarea și productivitatea.  

Renunță la fumat. Evită consumul de alcool și nici nu consuma prea multă cafea sau băuturi stimulatoare.

Când e necesar tratamentul în cazul asteniei de primăvară

Dacă simptomele asteniei se accentuează și tristețea nu dispare, e posibil să fie vorba, mai degrabă, despre o depresie. Așadar, ar trebui să apelezi la ajutorul unui psiholog, în vederea stabilirii unui tratament pe bază de terapie cognitiv comportamentală.

Terapia cognitiv-comportamentală, o abordare folosită adesea pentru a trata depresia, te învață tehnici prin care să identifici și să abordezi gândurile și modelele de comportament nedorite.

Tehnicile utilizate în terapia cognitiv-comportamentală pentru astenia sezonieră includ: 

  • restructurare cognitivă, care implică reformularea gândurilor nefolositoare și a simptomelor de dispoziție asociate;
  • activare comportamentală, care te ajută să creezi o rutină de activități plăcute și obiceiuri pozitive sau pline de satisfacții;
  • terapia interpersonală, o abordare dezvoltată special pentru a trata depresia, te ajută să explorezi problemele din viața personală și profesională care ar putea contribui la simptomele depresiei.

 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?”, publicat în 2013, în British Journal of Clinical Pharmacology, autor: Philip C. Calder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575932/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0