La ce pericole te expui daca NU iti tratezi depresia

Depresia netratata poate cauza probleme de sanatate, comportamentale, dar si emotionale. In cazuri extrem de grave, viata pacientului poate fi pusa in pericol daca depresia nu este tratata corespunzator.

Tristetea accentuata, stima de sine scazuta, pierderea apetitului, insomniile si problemele de concentrare sunt cele mai frecvente simptome ale depresiei. Atunci cand depresia persista mai mult de 2 saptamani, iar intensitatea simptomelor nu scade, vorbim despre o depresie majora, care trebuie tratata de un psiholog sau un medic psihiatru.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statisticile arata, insa, ca majoritatea pacientilor depresivi nu cauta vindecare la medic, ci mai degraba alinare in consumul de alcool, de droguri sau de somnifere.

Exista si persoane care nu considera ca depresia este o problema serioasa, ce trebuie tratata, asa ca nu cauta ajutor de specialitate, in ciuda faptului ca observa o scadere a calitatii vietii.

Pe termen mediu si scurt, depresia netratata poate avea o serie de consecinte grave asupra sanatatii si asupra starii de bine a pacientului.

Printre pericolele la care te expui daca nu iti tratezi depresia se numara:

Risc crescut de afectiuni cardiovasculare – atunci cand esti depresiv, glandele suprarenale elibereaza o cantitate mai mare de cortizol – hormon al stresului, secretat in situatiile tensionate. Studiile facute in domeniu arata ca un nivel ridicat de cortizol creste riscurile cardiovasculare ale pacientului.

Cresterea/ scaderea in greutate – depresia are un impact direct asupra apetitului, deci si asupra greutatii pacientului. In general, depresia duce la scaderea apetitului, insa daca apare si mancatul compulsiv pe fondul depresiei, vorbim despre o crestere greu de stapanit a poftei de mancare.

Dezvoltarea fobiilor – pe fondul depresiei, pot aparea o serie de fobii, incepand de la fobia sociala pana la claustrofobie, agoragobie sau chiar atacuri de panica.

Scaderea calitatii relatiilor cu cei din jur – persoanele care sufera de o afectiune psihica precum depresia, pe care refuza sa o trateze, pot avea probleme in relatiile cu cei din jur. Izolarea, divortul, pierderea prietenilor si frica de a cunoaste oameni sunt principalele consecinte ale depresiei din acest punct de vedere.

Risc crescut de dependente – pacientul depresiv care nu urmeaza un tratament poate dezvolta dependenta de substante. Consumul excesiv de alcool, dependenta de somnifere, de droguri, dar si dependenta de tutun apar mai usor pe fondul depresiei.

Risc crescut de automutilare – o metoda pe care unii depresivi o folosesc pentru a incerca sa faca fata problemei psihice pe care o au este automutilarea. Taierea si arderea pielii sunt metodele folosite de cele mai multe ori de catre depresivii care vor sa isi cauzeze durere fizica pentru a o suporta mai usor pe cea psihica.

Risc crescut de suicid – cea mai grava consecinta a depresiei majore netratate consta in suicid. Peste 90% dintre persoanele care decid sa isi puna capat zilelor sufera de depresie sau de o tulburare psihica similara.

Cum poti trata depresia

Este important ca depresia sa fie tratata inca din stadiu incipient pentru ca, pe masura ce evolueaza, va fi mai dificil de vindecat. Depresia nu este un moft sau o stare de spirit, ci este o boala ce trebuie tratata.

Psihologul si psihiatrul te pot ajuta sa invingi depresia. Terapia cognitiv comportamentala, tratamentul medicamentos cu antidepresive si anxiolitice, dar si sustinerea celor din jur si adoptarea unui stil de viata sanatos vor ajuta pacientul cu depresie sa isi vindece boala.

Daca ai in jurul tau persoane pe care le suspectezi ca sufera de depresie si refuza tratament, fa tot posibilul pentru a le ajuta, convingandu-le sa apeleze la un specialist. Lupta cu depresia e mult mai usoara daca ai alaturi un profesionist dornic sa te ajute.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Cardiovascular consequences of cortisol excess”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Judith A Whitworth, Paula M Williamson, George Mangos si John J Kelly
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0