Iritabilitatea: cauze, consecinte si terapii eficiente

Iritabilitatea este o stare de agitație care apare atunci când ești provocat, ca urmare a unei boli sau chiar fără motiv. Aceasta poate fi, pur și simplu, o reacție normală de enervare din cauza unui eveniment extern sau poate indica o problemă de sănătate fizică, de exemplu hipertiroidismul ori mintală, cum ar fi bipolaritatea sau depresia.

Când treci printr-o stare constantă de iritare, lucru care îți provoacă stres și te împiedică să dormi, să mănânci, să lucrezi sau să interacționezi normal cu cei din jur sau te confrunți cu o iritare care îți scapă de sub control în anumite situații, ar fi indicat să ceri ajutorul unui psihoterapeut.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este iritabilitatea?

Iritabilitatea este o caracteristică a organismelor vii de a reacționa rapid și excesiv la stimuli externi sau interni. Se referă la capacitatea unui organism de a răspunde în mod exagerat și rapid la stimuli care nu ar provoca de obicei o astfel de reacție puternică. Acești stimuli pot include lumină intensă, sunete puternice, temperatură ridicată sau scăzută, substanțe chimice, durere fizică sau stres emoțional.

Iritabilitatea este strâns legată de funcționarea sistemului nervos al organismului. De obicei, organismele prezintă o serie de mecanisme de control și reglare a reacțiilor la stimuli, pentru a menține un echilibru și a asigura funcționarea normală a sistemelor lor biologice. Cu toate acestea, în cazul iritabilității excesive, aceste mecanisme de control pot fi depășite, rezultând reacții exagerate și uneori inadecvate la stimuli.

E bine de înțeles că iritabilitatea poate varia de la o persoană la alta și poate fi influențată de factori biologici, genetici, psihologici și de mediu. În unele cazuri, iritabilitatea excesivă poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale sau al unei tulburări de sănătate mintală.

Din ce cauze apare iritabilitatea cronică?

Iritabilitatea în sine nu este o boală mintală. Mulți oameni au astfel de trăiri din când în când, iar unii se pot enerva mult mai ușor decât alții. Iritabilitatea este, însă, și un simptom deseori întâlnit la bolile mintale, iar iritabilitatea cronică poate fi un indicator al unei boli ascunse, al unei capacități slabe de adaptare sau a îngrijirii de sine nepotrivite. Cele mai întâlnite cauze ale iritabilității includ:

Nemulțumire de sine

Iritabilitatea poate avea cauze precum nemulțumirea față de propria viață sau probleme în relația de cuplu. De asemenea, iritabilitatea poate fi și un simptom al încercării de a renunța, de exemplu, la droguri sau la alcool.

Boli fizice

Probleme de sănătate fizică, precum gripa, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, hipertiroidismul, durerile de dinți și infecțiile urechii pot cauza iritabilitate.

Tulburări psihice

Probleme de sănătate mintală, precum, stresul, anxietatea, depresia, bipolaritatea (atât în timpul ciclului maniacal cât și în timpul unui episod depresiv), schizofrenia și autismul provoacă, de asemenea, iritabilitate. Iritabilitatea ca simptom al depresiei apare cel mai des la adolescenți.

ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), care poate face din sarcinile de zi cu zi o activitate frustrantă, este, de asemenea, asociată cu iritabilitatea.

Un stil de viață nesănătos

Îngrijirea de sine precară (cum ar fi prea puțin somn, probleme cu mâncatul haotic sau renunțarea la timpul petrecut cu cei dragi și lipsa de activități recreaționale) duce, de asemenea, la iritabilitate.

Stres negestionat

Capacitățile scăzute de gestionare a stresului pot face ca o persoană să se confrunte cu iritabilitatea cronică.

Efectele iritabilității

Iritabilitatea duce uneori la temperament impulsiv și la frustrare excesivă față de cei din jur. Iritabilitatea excesivă poate cauza o reacție mult mai accentuată la factori de stres externi decât ar fi de așteptat în mod normal. Aceasta poate fi direcționată și către oameni nevinovați, mai ales în momente asociate cu depresia, anxietatea, stresul sau când sentimentele nu au o cauză anume.

Mulți oameni preferă să evite persoanele care se enervează tot timpul, astfel încât iritabilitatea frecventă poate afecta relațiile de prietenie și relațiile romantice și poate cauza probleme inclusiv la locul de muncă.

Copiii pot ajunge să se teamă de părinții caer se enervează repede și din orice, iar iritabilitatea poate afecta și relațiile dintre alți membri ai familiei. Când încerci să faci față iritabilitatii cronice, poți avea parte și de mult stres, mai ales dacă îți internalizezi sentimentele și nu le direcționezi către cei din jur.

Cum se diagnostichează iritabilitatea?

Diagnosticarea iritabilității implică identificarea cauzei subiacente care determină reacțiile excesive și neadecvate la stimuli. Un psiholog sau un medic psihiatru pot face o evaluare completă a stării de sănătate mintală și pot exclude alte afecțiuni.

Psihologul sau psihiatrul discută mai întâi cu pacientul despre simptomele pe care acesta le are, despre istoricul medical și istoricul familial, încercând să identifice factorii declanșatori și să înțeleagă contextul în care apar reacțiile de iritabilitate.

În unele cazuri, specialistul poate efectua o evaluare fizică pentru a exclude afecțiuni medicale care pot contribui la iritabilitate. De asemenea, pot fi solicitate analize de sânge sau alte teste de laborator pentru a evalua funcția tiroidiană, nivelurile hormonale sau alte posibile cauze medicale ale simptomelor.

Apoi, specialistul poate efectua o evaluare psihologică detaliată, inclusiv teste și chestionare pentru a evalua starea emoțională a persoanei afectate de iritabilitate, nivelul de stres, posibile tulburări de sănătate mintală și alți factori relevanți.

În cazul în care se suspectează o tulburare de sănătate mintală (de exemplu, bipolaritatea), iar evaluatorul este psiholog, acesta va lucra împreună cu un psihiatru pentru a stabili un diagnostic și un plan de tratament adecvat.

Cum să combați iritabilitatea?

O bună strategie este să fii conștient de tine. Unii oameni devin iritabili la sfârșitul unei zile stresante și anxioase, de exemplu, cu diverse probleme la serviciu. Dar când ești conștient de stările tale, poți ajuta la oprirea iritabilității înainte că aceasta să devină prea greu de evitat și să te copleșească. 

Recunoaște semnele și încearcă să îți controlezi stările

Meditarea asupra sentimentelor, împărtășirea lor cu alții și controlarea lor pot ajuta la reducerea frecvenței iritabilitatii. Recunoașterea semnalelor fizice ale iritabilității este de asemenea importantă; aceasta este asociată cu tensionarea musculaturii, respirație dificilă și transpirație excesivă.

Când simți că te enervezi, îți poate fi de ajutor mai degrabă să eviți sau să te retragi din anumite situații, decât să încerci să răspunzi provocărilor. Acest lucru poate preveni izbucniri sau comentarii pe care mai târziu le-ai putea regreta.

Ai răbdare cu tine, pentru că s-ar putea să fie nevoie de ceva timp pentru a depăși iritabilitatea. Când încerci să îți calmezi emoțiile, încearcă să faci un pic de sport sau să te miști în orice fel, să eviți interacțiunile care pot agrava iritarea și să încerci să găsești o activitate care să îți schimbe starea de spirit sau să te facă să râzi. Studiile au arătat că râsul este un mod eficient de a reduce stresul și tensiunile.

Apelează la psihoterapie pentru iritabilitate

Terapia pentru iritabilitate se concentrează pe descoperirea cauzei declanșatoare, care, așa cum am spus, poate fi un factor extern sau o boală fizică ori mintală, pe adresarea problemei și stabilirea abilităților de a face față situației. Există câteva tipuri de terapie care pot fi eficiente în tratarea iritabilității și cauzelor ei.

Tehnicile cognitiv-comportamentale, care pot ajuta la reconstruirea gândurilor pentru a îmbunătăți comportamentul, par a fi destul de populare printre cei care suferă de iritabilitate. De asemenea, învățarea unor tehnici de gestionare a stresului, precum meditația și mindfulness-ul pot și acestea să ajute la tratarea iritabilității.

Uneori, această problemă poate fi rezultatul unor sentimente profunde de suferință sau furie. Acestea pot fi simțite în mod inconștient, iar terapia poate ajuta la dezvăluirea și tratarea efectelor pe care le produc, reducând astfel sau ameliorând iritabilitatea. În cazul în care la baza iritabilității se află o afecțiune mintală, ca bipolaritatea sau depresia, medicația și terapia pot ajuta la calmarea și gestionarea simptomelor.

Urmează recomandările medicului dacă iritabilitatea e cauzată de o boală fizică

Dacă iritabilitatea ta este rezultatul unei afecțiuni medicale, tratamentul se va concentra pe gestionarea și tratarea acelei afecțiuni. De exemplu, dacă suferi de afecțiuni endocrine cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, medicul poate prescrie medicamente pentru a regla nivelurile hormonale. În cazul altor probleme fizice, cum ar fi afecțiunile neurologice sau afecțiunile gastrointestinale, tratamentul va fi direcționat către managementul specific al acelei afecțiuni. 

Și stilul de viață contează ca remediu

Uneori, ajustările în stilul de viață pot contribui la reducerea iritabilității. Acestea pot include asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, odihnă adecvată pe timpul nopții, exercițiile fizice regulate și practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau respirația profundă. 

În ce privește alimentația, acizii grași Omega 3 au unele efecte benefice asupra sănătății mentale și pot ajuta la reducerea inflamației în creier. Aceștia se găsesc în pește gras (cum ar fi macroul, somonul, heringul și sardinele), dar și în semințe de in și nuci. Triptofanul este un aminoacid care ajută la producerea de serotonină, un neurotransmițător asociat cu reglarea stării de spirit. Alimentele bogate în triptofan includ puiul, curcanul, peștele, ouăle, brânza, semințele de dovleac și bananele. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Feeling Irritable? Why You’re Irritated and What To Do About It
https://health.clevelandclinic.org/irritability/
PsychCentral - Understanding and Treating Irritability in Your Patients 
https://psychcentral.com/pro/understanding-and-treating-irritability-in-your-patients#1


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0