6 motive sa alegi un psihoterapeut sau un psiholog

In zilele noastre, multe persoane vad psihoterapia ca pe o parte cruciala a mentinerii unei bune sanatati mintale. Insa inca exista un fel de "stigmat" in jurul ideii de a vorbi despre sanatatea mintala, si multe persoane se tem sa recunoasca ca merg la un psiholog sau psihoterapeut, de teama ca vor fi judecati de ceilalti.

Aceste motive te vor convinge ca, de multe ori, este mai bine sa discuti cu un psihoterapeut (si nu cu prietenii ori familia), pentru ca acest gen de specialist te poate ajuta mai mult in anumite privinte.

Un psihoterapeut nu te va judeca niciodata

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unul dintre cele mai mari avantaje este ca poti vorbi cu psihologul ori psihoterapeutul despre absolut orice, fara sa fie nevoie sa treci informatiile printr-un filtru si fara teama ca acesta te va judeca. Aceasta este, practic, una dintre cerintele acestui job. Psihologii clinicieni trebuie sa iti ofere sustinerea lor neconditionata si sa nu te judece in niciun fel.

Psihoterapeutii nu iti vor impune propria lor agenda

Fiind un specialist impartial, psihologul tau ar trebui sa fie acolo pentru a-ti da cele mai bune recomandari tie si doar tie. Spre deosebire de prieteni sau de membrii din familie, acest specialist nu va spune unele lucruri doar pentru a te face sa te simti mai bine. El nu este implicat in viata ta, astfel ca poate fi onest si obiectiv cu tine.

Un psihoterapeut este obligat sa iti pastreze secretele

Desi este important sa destainui lucruri doar acelor persoane in care ai incredere totala, in cazul unui psiholog sau psihoterapeut, nu trebuie sa iti faci griji ca ceva ce ai spus in timpul sedintei va fi transformat intr-o barfa sau va fi repetat altei persoane.

Psihologii si psihoterapeutii au ani de pregatire, pentru a te ajuta sa rezolvi problema care nu iti da pace

Prietenii si familia te pot asculta, intr-adevar, si iti pot oferi sprijinul lor, insa un psiholog clinician este pregatit pentru a-ti intelege comportamentele psihologice. Psihologul te poate ajuta sa descoperi de ce se intampla un anumit lucru in viata ta. Totodata, un psiholog sau psihoterapeut iti poate oferi strategii bune prin care poti face fata anumitor situatii, astfel incat sa iti schimbi comportamentele.

Psihologul nu iti va considera problemele ca fiind "minore"

Toata lumea se confrunta si face fata evenimentelor din viata in mod diferit. Un psihoterapeut va intelege ca toata lumea are propriul ritm cand vine vorba de a trece peste o despertire, de a se obisnui cu noul loc de munca sau de a procesa orice alt obstacol din viata. El nu iti va spune niciodata - asa cum o face un prieten sau un membru al familiei - "sa treci peste". Iar cand vine vorba de probleme mai grave ale sanatatii tale mintale, precum depresia sau anxietatea, un psihoterapeut nu va considera ca acestea nu sunt suficient de importante sau ca nu ar merita atentie.

Psihoterapeutul sau psihologul te poate ajuta sa te dezvolti ca persoana

Datorita pregatirii pe care o are in domeniu, un psihoterapeut este "echipat" in mod unic, pentru a te ajuta sa intelegi comportamentele tale si tot el te poate ajuta sa te dezvolti in moduri in care nu ai fi crezut ca este posibil daca ai fi fost pe cont propriu. De pilda, in cazul unei despartiri de persoana iubita, cei mai multi oameni cred ca daca ar discuta cu un psiholog sau psihoterapeut, acesta ar fi un lucru exagerat. Nu este deloc gresit sa apelezi la un specialist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Faptul ca mergi la un psiholog este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le poti face. Sa nu uitam ca o despartire este un teren care poate deveni fertil pentru dezvoltarea personala. Chiar daca esti vulnerabil in astfel de perioade, exista un potential, iar psihologul te poate ajuta sa realizezi multe lucruri despre tine, pe care nu le-ai fi aflat daca nu ai fi discutat cu el.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0