Sclerita la pacientul cu colita ulcerativa - ce impact are boala intestinala la nivel ocular

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala, care are insa si manifestari extraintestinale. Sclerita este una dintre acestea – afla care este legatura dintre boala autoimuna intestinala si problemele oculare!

sclerita

Sclerita este inflamatia sclerei – adica partea alba a ochiului. Netratata, aceasta poate duce la pierderea vederii. O boala inflamatorie intestinala precum colita ulcerativa creste riscul pacientului de a dezvolta sclerita. Oricum, si in randul celor cu boli inflamatorii intestinale aceasta complicatie oculara este destul de rara.

[{ads-colita-first}]

De multe ori, diagnosticul de sclerita este primul semn care tradeaza o alta boala autoimuna precum colita ulcerativa. Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a aratat ca din 500 de pacienti care sufera de sclerita, 11 pacienti au dezvoltat aceasta boala pe fondul unei boli intestinale inflamatorii, precum colita ulcerativa sau boala Crohn.

Bolile inflamatorii intestinale pot avea si manifestari extraintestinale, adesea afectand si ochii. Complicatiile primare sunt temporare si apar ca urmare a inflamatiei intestinale – sclerita face parte din aceasta categorie. Exista si complicatii secundare, care apar in urma agravarii complicatiilor primare. In cazul scleritei, complicatia secundara poate fi scleromalacia.

Colita ulcerativa afecteaza colonul si rectul si se manifesta prin diaree, dureri abdominale severe, scadere in greutate, febra, ulcere la nivel intestinal, precum si sangerari rectale. Reducerea activitatii bolii, adica a numarului de puseuri de activitate, este extrem de importanta pentru reducerea riscurilor si a complicatiilor in colita ulcerativa.

In prima faza, colita ulcerativa se trateaza prin modificari dietetice, tratament cu corticosteroide si tratament cu imunosupresoare. Corticosteroidele reduc inflamatia, in timp ce imunosupresoarele incetinesc activitatea sistemului imunitar care este hiperactiv in timpul unui puseu de activitate a bolii.

Cum se manifesta sclerita

Pacientul care sufera de colita ulcerativa ar trebui sa mearga la un control oftalmologic de urgenta daca observa urmatoarele simptome:

  • Durere la nivelul ochilor
  • Inrosirea ochilor
  • Lacrimare
  • Sensibilitate la lumina (n.r. fotofobie)
  • Vederea incetosata
  • Albul ochiului capata o nuanta albastra.


In timpul consultului oftalmologic, medicul va examina ochii cu ajutorul unui microscop special. Se va face si anamneza in vederea stabilirii diagnosticului corect.

Sclerita este de multe ori confundata in prima faza cu episclerita – o complicatie oculara mai frecventa, dar totodata mai putin severa decat sclerita. Episclerita este inflamatia episclerei, adica a tesutului dintre conjunctiva si sclera. Sclerita apare la pacientii mai in varsta si provoaca dureri mai severe. Totodata, nuanta albastruie pe care o capata albul ochiului este specifica scleritei.

Cum se trateaza sclerita la pacientul cu colita ulcerativa

De cele mai multe ori, sclerita se manifesta pe fondul unui puseu de activitate a colitei ulcerative. Exista, insa, si situatii in care sclerita apare in timpul remisiunii.

Tratamentul pentru sclerita coincide cu cel folosit in tratarea bolilor inflamatorii intestinale:

  • Tratamentul pe baza de corticosteroide
  • Cel pe baza de imunomodulatoare
  • Terapia bioloica.


Pot fi folosite si picaturi de ochi cu efect antiinflamator ori pe baza de steroizi, dar si injectii cu steroizi administrate in zona ochilor. Mare atentie, insa, la picaturile de ochi cu steroizi, intrucat, daca sunt administrate pe perioade indelungate, pot cauza cataracta sau chiar glaucom.

Rareori, pacientul va necesita interventie chirurgicala pentru repararea daunelor de la nivelul sclerei.

Complicatii sclerita

Sclerita trebuie diagnosticata si tratata la timp pentru ca altfel exista risc crescut de complicatii precum: uveita, cataracta, cheratita (n.r. inflamarea corneei), precum si subtierea sclerei, care la randul ei poate duce, in timp, la pierderea partiala sau totala a vederii.

Bolile inflamatorii intestinale pot avea de multe ori manifestari extraintestinale, iar pacientul trebuie sa tina cont de acest aspect si sa apeleze, de fiecare data cand observa prezenta unor simptome noi, la medicul specialist pentru a identifica timpuriu complicatiile.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Ocular complications of inflammatory bowel disease”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Rana Mady, Will Grover si Salim Brutus

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0