Dieta in colita ulcerativa: alimente recomandate si alimente contraindicate

Colita ulcerativa este o boala a colonului, care se manifesta prin inflamarea si aparitia unor ulcere la nivelul intestinului gros.

 

Cauzele colitei ulcerative nu se cunosc, insa aceasta boala afecteaza considerabil calitatea vietii pacientului. Daca apar complicatii, viata pacientului poate fi pusa in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colita ulcerativa poate cauza, din pricina inflamatiei, ingustarea intestinului gros, facand defecarea mai dificila. De asemenea, pot aparea si simptome precum: diareea severa, crampele abdominale si sangerarile rectale.

Pana de curand se credea ca exista o legatura intre declansarea colitei ulcerative si dieta adoptata, insa studiile facute in domeniu au confirmat faptul ca alimentatia nu poate cauza aceasta boala cronica. Pe de alta parte insa, specialistii sustin ca alimentatia poate declansa sau agrava simptomele specifice acestei boli.

De aceea, adoptarea unei diete sanatoase poate prelungi perioada de remisiune a bolii, in care simptomatologia dispare.

O serie de alimente declanseaza activitatea sistemului imunitar si provoaca astfel inflamatia tractului digestiv. Printre acestea, se numara alimentele picante, produsele lactate si zaharurile rafinate. Exista insa si alimente sanatoase, care contribuie la absorbtia nutrientilor in organism si previn instalarea simptomelor colitei ulcerative. De pilda, probioticele si alimentele bogate in Omega 3 fac parte din aceasta categorie.

Alimente benefice pentru pacientii bolnavi de colita ulcerativa

Unele alimente au proprietati terapeutice asupra colonului afectat de colita ulcerativa:

Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 – studiile au dovedit eficienta acizilor grasi Omega 3 in combaterea inflamatiei. Acesti acizi grasi blocheaza substantele chimice care declanseaza inflamatia. Uleiul de peste este un aliment cu o concentratie mare de Omega 3, ceea ce inseamna ca este benefic bolnavilor de colita ulcerativa.

Alimentele bogate in probiotice – probioticele sunt bacterii “bune”, care se regasesc in tractul digestiv si care sustin absorbita nutrientilor in organism, precum si lupta organismului cu boala. Probioticele anihileaza bacteriile daunatoare, precum si fungii. Printre alimentele bogate in probiotice se numara: muraturile, chefirul (poate fi si vegetal – de pilda, chefir de cocos), otetul de mere, maslinele verzi.

 

 

Alimentele bogate in fier – intrucat o complicatie comuna a colitei ulcerative este anemia, aportul de fier este extrem de important. Ficatul, fasolea rosie, spanacul si galbenusul de ou sunt alimente cu un continut ridicat de fier.

Alimentele antiinflamatoare – unul dintre cele mai eficiente alimente cu efect antiinflamator este turmericul. Acesta poate combate inflamatia de la nivelul intestinului gros asa ca este recomandat celor care sufera de colita ulcerativa.

Alimente contraindicate in colita ulcerativa

Alimentele care accentueaza simptomele colitei ulcerative difera de la un pacient la altul. Daca unii pacienti au probleme cu alimentele bogate in grasimi, altii pot avea probleme cu alimentele cu un continut ridicat de fibre ori care contin lactoza.

In general, persoanele cu colita ulcerativa pot avea probleme cu urmatoarele alimente:

Produsele lactate – cu toate ca iaurtul si chefirul sunt recomandate datorita continutului mare de probiotice, celelalte produse lactate pot face rau pacientilor care sufera de colita ulcerativa. Produsele lactate declanseaza, in special in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, pusee de activitate a bolii.

Alimentele care contin sulf – sulful produce gaze in exces, de aceea este recomandat ca pacientul cu colita ulcerativa sa evite alimentele precum: pastele, cidrul, berea, vinul, migdalele, painea, stafidele sau alunele.

Carnea grasa – grasimea din carne nu poate fi digerata asa cum trebuie in timpul unui episod de activitate a bolii, ceea ce inseamna ca poate agrava simptomele resimtite.

Fructoza – fructoza este greu de digerat si cauzeaza flatulenta, crampe si diaree. De aceea nu se recomanda alimentele precum mierea, sucul de fructe si alte alimente care contin fructoza.

Alimentele picante – ardeiul iute, condimentele picante si sosurile iuti sunt contraindicate intrucat pot cauza diaree si totodata pot irita intestinul gros. Astfel, acestea pot declansa sau agrava simptomele colitei ulcerative.

Cofeina – cofeina accentueaza simptomele colitei ulcerative, de aceea e bine sa fie evitat consumul acesteia. Cofeina se regaseste in cafea, ceai, unele sucuri si ciocolata.

Alcoolul – alcoolul poate declansa diaree si poate irita totodata mucoasa colonului.Pacientul care primeste diagnosticul de colita ulcerativa ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata. De asemenea, acesta ar trebui sa fie atent la alimentele care ii provoaca probleme si sa incerce sa limiteze consumul acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0