Testarea genetica pentru riscul de cancer de san

Genele care se gasesc in codul tau genetic sunt transmise de la parintii tai. In momentul conceptiei tale, mostenesti jumatate dintre genele de la mama ta, iar cealalta jumatate dintre gene o iei de la tatal tau. In unele cazuri, parintii transmit mai departe si gene responsabile pentru anumite boli, cum este cancerul de san.

Desi genele ereditare pot cauza cancer mamar, ele nu sunt intotdeauna cauza bolii, scrie healthline.com. De fapt, doar 5-10% dintre cancerele de san sunt legate de genele mostenite de la parinti. Cancerul mamar poate fi, de asemenea, cauzat de mutatii ale genelor care nu sunt mostenite. Daca acest tip de mutatie are loc intr-o gena numita HER2, ea poate avea drept rezultat un cancer mamar HER2-pozitiv.

Teste pentru cancerul de san HER2-pozitiv

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerele de san HER2-pozitive sunt, uneori, mai agresive in comparatie cu alte tipuri de caner mamar. In plus, cancerele HER2-pozitive nu raspund intotdeauna la terapia hormonala.

Daca ai fost diagnosticata cu cancer mamar, medicul tau poate efectua un test pentru a determina daca boala ta este o forma de cancer HER2-pozitiva. Daca se dovedeste ca este asa, acest lucru va afecta cursul tratamentului tau.

Cancerul de san ereditar

Cele mai multe cazuri de cancer de san mostenite pot fi urmarite pana la una sau doua gene anormale: BRCA1 si BRCA2. Abrevierea BRCA vine de la "breast cancer gene", urmata de numarul genei.

Toata lumea are ambele gene, atat BRCA1, cat si BRCA2. Ele sunt concepute pentru a repara deteriorarile celulelor si ajuta sa revina la normal celulele mamare normale, sanatoase. La unele persoane, insa, aceste gene inceteaza sa mai functioneze asa cum trebuie si incep sa se dezvolte anormal si sa sufere mutatii. Acest lucru creste riscul de cancer de san.

Aceste mutatii genetice anormale pot fi transmise de la o generatie la alta. Daca ai avut o mama, o bunica, o sora sau o matusa cu cancer mamar sau cancer ovarian, atunci ai mai multe sanse sa ai si tu in codul genetic aceasta gena ce are mutatii.

Insa nu uita: chiar daca ai gena aceasta cu mutatii, asta nu inseamna neaparat ca vei dezvolta cancer de san.

Teste pentru genele BRCA

Un test genetic poate spune daca ai mutatii genetice ale genelor BRCA. Este important sa stii ca testarea genetica este cea mai folositoare atunci cand ai un puternic istoric familial de boala, fie ca este vorba de cancerul de san, fie de cancerul ovarian.

Daca ai vrea sa fii testata, contacteaza-ti medicul si roaga-l sa iti dea o recomandare pentru a merge la un laborator pentru acest tip de testari genetice. Fa-ti o programare si discuta apoi riscurile pe care le implica faptul ca faci un test genetic BRCA.

Practicile curente pentru testarea genetica pentru depistarea riscului de cancer mamar

Cele mai cunoscute gene legate de cancerul ovarian si de cel de san sunt BRCA1 si BRCA 2. Impreuna, mutatiile de pe aceste doua gene sunt responsabile pentru 5-10% dintre toate cancerele de san si de 15% dintre toate cancerele ovariene.

In prezent, ghidurile medicale recomanda limitarea testarilor pentru mutatiile genelor BRCA la femeile care au fost diagnosticate cu cancer de san sau cancer ovarian sau la cele care au rude in familie cu cancer ovarian, cancer al trompei uterine sau cancer peritoneal (acea membrana care captuseste peretele cavitatii abdomenului si acopera organele se numeste peritoneu).

Femeile care mostenesc o mutatie a oricareia dintre genele BRCA au aproximativ 17 pana la 44% sanse sa dezvolte cancer ovarian si o sansa intre 69 si 72% de a dezvolta cancer de san de-a lungul vietii lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, femeile care nu sunt purtatoare ale mutatiilor genetice BRCA au un risc de 2% de cancer ovarian si un risc de 12% de cancer mamar de-a lungul vietii lor.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0