Dieta pentru pacientele cu cancer mamar

Multe paciente se întreabă ce alimente ar trebui să mănânce și ce alimente ar trebui să evite în timpul tratamentului pe care îl urmează pentru cancerul mamar. Iată ce e bine să știi despre alimentația în cancerul de sân.

Femeile care se confruntă cu cancerul de sân se întreabă în primul rând ce dietă este potrivită în cancerul de sân sau, mai precis, se întreabă cum se va schimba alimentația lor în timpul tratamentului. În acest articol îți oferim răspunsurile pe care le căutai și recomandări cu privire la alimentația în cancerul de sân.

Tratamentul pentru cancer la sân poate influența alimentația pacientei

Tratamentele pentru cancerul de sân, cum ar fi chimioterapia sau terapiile hormonale pot avea efecte secundare diverse, iar unele dintre acestea influențează preferințele pacientei - de exemplu, ce vrea să mănânce și ce vrea să bea. Cu alte cuvinte, alimentația obișnuită poate fi perturbată.

Newsletter DOC dedicat

Pacienta cu cancer mamar va descoperi că, în anumite perioade, tratamentul îi influențează apetitul, ceea ce înseamnă că fie va tinde să mănânce mai mult, fie mai puțin decât în mod normal. Există, însă, câteva recomandări care ajută la menținerea unei diete sănătoase în timpul tratamentului pentru cancer de sân.

Apelează la un medic nutriționist cât ești în tratament

Un medic nutriționist te poate ajuta să concepi un plan de alimentație sănătoasă, care să întrunească preferințele tale alimentare, precum și nevoile nutriționale ale organismului. Totodată, nutriționistul te poate învață câteva modalități prin care poți ține sub control efectele secundare ale tratamentului pentru cancer, precum senzația de greață, astfel încât să poți avea o dietă echilibrată și să treci și ceva mai ușor peste greutățile tratamentului în cancerul de sân.

Care este alimentația potrivită în cancerul de sân?

Anumite alegeri alimentare sunt mai bune decât altele pentru femeile cu cancer mamar, deci îți prezentăm câteva lucruri esențiale pe care să le ai în vedere. Alimente indicate pentru consum dacă ai cancer mamar:

Legume și fructe

E bine de reținut că fructele și legumele care au culori puternice sunt bogate în nutrienți numiți fitochimicale. Legumele crucifere, precum broccoli, conopidă, varză Kale și varză de Bruxelles pot fi opțiuni foarte bune, deoarece au proprietăți anti-estrogenice. Încearcă să mănânci cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi.

Un studiu din 2020 sugerează că rata de supraviețuire globală după diagnosticul de cancer de sân este mai mare în rândul femeilor care consumă multe legume, în special legume cu frunze verzi, precum și legume crucifere, alături de fructe și legume bogate în vitamina C și legume bogate în betacaroten.

Deși consumul de cantități mai mari de legume poate să nu influențeze mortalitatea specifică cancerului de sân, aportul ridicat de legume și unele fructe poate îmbunătăți supraviețuirea generală, spun cercetătorii. 

O altă concluzie a studiului a fost că aportul mare de suc de fructe postdiagnostic poate fi asociat cu un risc crescut de deces din cauza cancerului de sân și din alte cauze, însă oamenii de știință au notat că această concluzie necesită o evaluare suplimentară.

Cereale integrale

Pâinea din grâu integral, fulgii de ovăz, quinoa și alte tipuri de cereale integrale (cu bobul întreg) sunt bogate în fibre alimentare. Consumul suplimentar de fibre te poate ajută să eviți constipația, care poate fi cauzată de anumite medicamente folosite în tratamentul cancerului de sân. Încearcă să mănânci cel puțin 25-30 de grame de fibre în fiecare zi ca parte din dieta în cancerul de sân.

Linte și fasole boabe

Aceste leguminoase sunt bogate în ce privește conținutul de proteine și au un procent mic de grăsimi. Conțin fibre și contribuie la senzația de sațietate. Poți să le consumi în supe, ciorbe, salate și alte mâncăruri.

Proteinele

Alege surse sănătoase de proteine, care te vor ajuta să îți menții corpul puternic. Exemple bune sunt: pieptul de pui (fără piele), pieptul de curcan (fără piele) și peștele gras, precum tonul, heringul, sardinele și somonul. De asemenea, poți să îți asiguri o parte din necesarul de proteine și din surse precum tofu și oleaginoase (alune, arahide etc.).

Ce alimente să eviți dacă ai cancer mamar?

Există și o serie de alimente care nu se potrivesc în dieta recomandată în cancerul de sân. Iată despre ce este vorba: 

Cărnurile foarte grase și produsele lactate

Aceste alimente sunt foarte bogate în grăsimi saturate, nerecomandate pentru un stil de viață sănătos și nicidecum în cancerul mamar. Limitează, deci, drastic consumul de carne roșie și grasă (burgeri, organe), lapte integral, untură, unt și smântână.

Alcoolul

Berea, vinul și băuturile spirtoase ar putea să interacționeze cu medicamentele pentru cancer mamar pe care le iei. Consumul de alcool este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân. În timpul tratamentului este, deci, indicat să nu consumi alcool, iar ulterior, dacă obișnuiești să bei alcool, să ai grijă la cantități (ghidurile de sănătate recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o băutură pe zi - cel mult un pahar cu vin de 150 ml sau un pahar cu bere de 330 ml).

Dulciurile

Multe femei iubesc dulciurile și renunțarea la aceste alimente poate părea extrem de dificilă. Însă prăjiturile, fursecurile, bomboanele, băuturile carbogazoase dulci și alte produse care conțin zahăr pot cauza creșterea în greutate. Din cauza acestora, în dieta zilnică va rămâne mai puțin loc pentru alimentele sănătoase.

Alimentele insuficient preparate termic

Tratamentele pentru cancerul mamar pot să reducă numărul de leucocite (globule albe) din sânge. Fără un număr suficient de mare de leucocite, corpul este mai vulnerabil în fața infecțiilor. Evită, deci, alimentele crude, de tipul sushi sau stridii în timpul tratamentului. Prepară bine cărnurile, peștele și ouăle la o temperatură sigură, înainte de a le consuma.

Ce mai este important în ce privește dieta în cancerul la sân?

Greața, balonarea și constipația îți pot face viața grea în timpul tratamentului pentru cancer la sân, iar în scurt timp poți observa că îți este greu să mănânci trei mese principale pe zi, consistente. Nu trebuie să cazi în capcana de a nu mai mânca mai deloc: pentru a-ți asigura necesarul de calorii, consumă porții mai mici, de 5-6 ori pe zi.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AACR - Postdiagnostic Fruit and Vegetable Consumption and Breast Cancer Survival: Prospective Analyses in the Nurses' Health Studies
https://aacrjournals.org/cancerres/article/80/22/5134/645894/Postdiagnostic-Fruit-and-Vegetable-Consumption-and
Studiul „Postdiagnostic Fruit and Vegetable Consumption and Breast Cancer Survival: Prospective Analyses in the Nurses' Health Studies”, apărut în Cancer Res (2020) 80 (22): 5134–5143. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-18-3515, autori: Maryam S. Farvid et al.
American Cancer Society - Can I Lower My Risk of Breast Cancer Progressing or Coming Back?
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/living-as-a-breast-cancer-survivor/can-i-lower-my-risk-of-breast-cancer-progressing-or-coming-back.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0