Cum poti sa ajuti o colega sau prietena diagnosticata cu cancer mamar |Sfaturi pentru apartinatori

Daca o prietena sau o colega apropiata a fost diagnosticata recent cu cancer mamar, iata ce lucruri poti face pentru a o ajuta si pentru a o sprijini in aceasta perioada.

Pentru inceput, retine ca este imposibil de spus cu certitudine ce anume o va ajuta si ce nu o va ajuta pe prietena sau colega ta. Fiecare femeie reactioneaza diferit la un astfel de diagnostic si nu toate pacientele vor dori acelasi tip sau nivel de sprijin din partea apropiatilor. Este important sa vezi "indiciile" si semnalele pe care le transmite prietena sau colega ta si nu te teme sa ii oferi sprijinul tau.

Ajut-o din punct de vedere emotional

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important sa ii arati prietenei sau colegei tale ca esti acolo, langa ea, pentru a o asculta. Nu te teme ca nu vei sti ce sa ii spui, trebuie doar sa fii tu insati. Uneori, cuvintele nu sunt necesare, iar prietena ta va aprecia ca esti alaturi de ea.

Ofera-i sprijinul tau neconditionat, incurajeaz-o si respecta-i deciziile. Raspunde-i in functie de dorintele pe care le are si trateaz-o in mod normal, fara sa te ingrijorezi in privinta unor lucruri marunte.

Fii alaturi de ea - daca simti nevoia, plangi impreuna cu prietena sau colega ta, razi impreuna cu ea si ascult-o atunci cand simte nevoia sa iti impartaseasca ceva. Las-o sa vorbeasca cu tine despre orice.

Aminteste-i ca te afli acolo, langa ea, ca ii esti alaturi in orice situatie. Spune-i ca te poate suna sau ca te poate vizita daca isi doreste acest lucru.

Este important sa stabiliti anumite "reguli": de pilda, este bine sa o intrebi cand este cel mai bun moment al zilei pentru a o suna sau pentru a o vizita, pentru a va vedea - si nu uita ca este posibil sa oboseasca foarte usor, mai ales in urma tratamentelor pentru cancerul mamar.

Daca stii ca prietena sau colega ta nu doarme noaptea si de multe ori sta cu ochii in tavan, ingrijorandu-se, este important sa ii comunici ca nu te deranjeaza daca te suna la miezul noptii, ca sa vorbiti.

Respecta faptul ca vor fi si momente in care prietena ori colega ta nu va dori sa vorbeasca cu nimeni si ca va avea nevoie sa petreaca un timp singura. Bineinteles, tu ii poti fi alaturi in alte moduri, asa ca este esential sa ii transmiti asta.

Retine ca este posibil ca tu sa fii cea care trebuie sa faca primul pas, in a-i oferi sprijin prietenei sau colegei tale. Nu te simti ofensata daca nu iti raspunde imediat, poti incerca din nou, dupa un timp, sa ii oferi sustinerea ta.

Ofera-i sansa de a se simti bine si de a se distra - La inceput si chiar pe durata mai multor luni de la momentul diagnosticului de cancer mamar, prietena sau colega ta va simti ca lumea ei se rezuma doar la aceasta boala cumplita. Puteti face - daca starea de sanatate ii permite - o activitate de care v-ati bucurat amandoua in trecut si care v-a facut intotdeauna placere: de exemplu, mergeti la shopping sau luati masa in oras doar voi doua.

O poti ajuta si cu lucruri practice

Poate ca prietena sau colega ta va dori sa faca cat mai multe lucruri in timpul tratamentului, insa cu toate acestea, efectele adverse ale chimioterapiei pot sa ingreuneze anumite activitati de zi cu zi si poate ca nu ii este tocmai usor sa iti ceara ajutorul.

Este important sa fii clara atunci cand te oferi sa o ajuti, pentru ca amandoua sa puteti colabora cat mai bine. De exemplu, nu iti intreba prietena "Ce pot face pentru tine?" ori "Cum pot sa te ajut?". Este mai bine sa o intrebi: "Vrei sa iau eu copiii de la scoala maine?" sau "vrei sa iti fac eu cumparaturile astazi?".

Iata in ce alte privinte te poti oferi sa iti ajuti prietena sau colega diagnosticata cu cancer mamar:

  • curatenia locuintei, aspiratul suprafetelor si podelelor
  • spalatul hainelor si calcarea lor
  • daca este pasionata de gradinarit sau are plante cultivate in gradina, te poti oferi sa o ajuti in aceasta privinta
  • poti pregati masa ori poti pregati mai multe preparate, care pot fi pastrate la frigider
  • o poti ajuta in privinta transportului pana la spital si drumului de la spital spre casa, atunci cand are controale medicale
  • poti sa duci copiii prieteni sau colegei tale la scoala sau la gradinita ori te poti oferi sa ii iei de la scoala/gradinita
  • te poti oferi, atunci cand este cazul, sa stai peste noapte sau peste zi cu copiii prieteni sau colegei tale.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0