Ce este mastita, ce simptome are si cum o deosebesti de cancerul mamar inflamator

Multe dintre proaspetele mămici vor dezvolta mastită, o inflamație a țesutului mamar, care provoacă dureri mari. Mastita este foarte frecvent întâlnită în primele 4-6 săptămâni după naștere și este o afecțiune non-canceroasă. Cum se aseamănă cu cancerul mamar inflamator și cum se deosebește?

Ce este mastita la femeile care alăptează?

Mastita este inflamația (tumefacția, adică umflarea) care apare la nivelul sânilor, care este de regulă cauzată de o infecție. Cel mai frecvent, boala afectează femeile care alăptează, însă poate apărea și la alte categorii de femei.

Un canal galactofor blocat, faptul că laptele nu se scurge cum trebuie din sân și crăpăturile care apar pe pielea din zona mamelonului pot duce la infecție. Acest lucru face ca leucocitele (globulele albe din sânge) să elibereze anumite substanțe, pentru a lupta contra infecției, ceea ce duce la tumefacție și la creșterea fluxului sangvin. Partea infectată a sânului se poate umfla, zona devine dureroasă, se înroșește și este caldă la atingere. Femeia cu mastită poate avea și febră și durere de cap sau, în general, poate avea simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Cum știi că ai mastită, mai ales dacă alaptezi?

Simptomele frecvente ale mastitei pot fi: sânul care are o culoare anormală (se înroșește), apare sensibilitatea la atingere, sânul este dureros. Femeia poate să prezinte o zonă umflată a sânului, zone mai ferme sau noduli care se formează în sân.

Unele dintre proaspetele mămici, care alăptează, pot să prezinte simptome mai generale, precum cele ale gripei: febră, frisoane, temperatură mare a corpului, oboseală, dureri articulare, dureri de cap ori o stare generală de rău.

Diagnostic mastită

Medicul va diagnostica mastita pe baza acestor simptome. De regulă, nu sunt necesare analize de sânge. În plus, mastita este diagnosticată pe baza rezultatelor examinării sânului. De obicei, infecția afectează doar unul dintre sâni.

În cazul a 3% dintre mămicile cu mastită, boala poate progresa și se poate transforma într-un abces mamar, care poate necesita spitalizare și tratament (aspirația cu ac). În cazurile grave, pacienta poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru drenarea puroiului.

Simptomele în cancerul mamar inflamator

Cancerul mamar inflamator este un tip rar de cancer la sân, foarte agresiv, care produce simptome similare cu cele pe care le observă femeile când se confruntă cu mastita, caracterizată de inflamarea sânului și de infecția într-o anumită zonă.

Diagnosticarea cancerului mamar inflamator poate fi dificilă, deoarece boala produce niște simptome care sunt diferite de cele pe care le au formele mai comune de cancer la sân. Spre deosebire de alte cancere mamare, cel inflamator nu debutează cu un nodul mamar sau cu o formațiune în sân. Totodată, cancerul mamar inflamator este posibil să nu apară pe o mamografie, iar astfel diagnosticul devine chiar mai dificil de stabilit.

Simptomele apar cu rapiditate

Semnele și simptomele unui cancer mamar inflamator, de regulă, se dezvoltă rapid:

  • mamelonul e inversat (pare că este „înfundat”)
  • pielea are aspectul de „coajă de portocală” pe sân sau în jurul sânului ori apar niște adâncituri sau încrețituri pe pielea sânului
  • sânul este cald la atingere
  • apar mâncărimi în zona sânului
  • sânul se simte mai greu, este dureros, este inflamat (sensibil)
  • creșterea subită în dimensiune a sânului, din cauza tumefacției sau o îngroșare subită a pielii sânului
  • culoarea sânului se modifică - în special, apare roșeața pe o treime sau pe o suprafață mai mare a sânului
  • ganglionii limfatici din zona axilei sau din apropierea claviculei se umflă.

Trebuie programat cât mai repede un consult medical

Este foarte important să îi spui medicului despre aceste modificări, cât mai repede. Nu aștepta ca simptomele să dispară de la sine sau că sânul să își revină de la sine. Din cauză că acest cancer mamar inflamator este mai agresiv, depistarea precoce a bolii este extrem de importantă.

Femeile cu mastită por avea un risc crescut de cancer mamar 

Un studiu de peste hotare, care a folosit informațiile obținute de la peste două milioane și jumătate de femei din Suedia, a evaluat riscul de cancer în cazul acestora. Oamenii de știință au identificat 8411 femei care au fost externate din spital cu diagnosticul de mastită. Dintre acestea, 106 au avut un diagnostic ulterior de cancer mamar. 

Newsletter DOC dedicat

În comparație cu femeile care nu au avut mastită, rata incidenței de cancer mamar a fost mai mare în cazul femeilor cu mastită, spun cercetătorii. Concluzia lor a fost că riscul general de cancer mamar a fost ceva mai mare în cazul femeilor cu un istoric medical de mastită, însă nu se poate spune că există o asociere cauzală între inflamația sânului și dezvoltarea cancerului mamar.

Simptomele pot fi similare

Chiar dacă studiul arată această concluzie, este important ca femeile care alăptează (și nu doar ele) să știe că simptomele unui cancer mamar inflamator - în special sensibilitatea sânului, roșeața, faptul că este o zonă mai caldă la atingere și mâncărimile - sunt similare cu simptomele mastitei.

În vreme ce roșeața, tumefacția și durerea de sân asociate cu mastita sunt cauzate de o acumulare de leucocite și de creșterea volumului de sânge în interiorul sânului, în cancerul mamar inflamator aceleași simptome sunt cauzate de celulele canceroase care blochează vasele limfatice din pielea sânului.

Tratamentul mastitei 

Așadar, mastita se va vindeca după ce este tratată cu antibiotice, pe când cancerul mamar inflamator nu va fi tratat așa. Dacă urmezi un tratament pentru mastită, iar simptomele persistă mai mult de o săptămână sau se agravează chiar și cu tratament cu antibiotice, este important să discuți cu medicul tău și să pui întrebări despre posibilele teste și investigații pe care le poți face pentru depistarea cancerului.

Tratamentul cancerului mamar inflamator

În cele mai multe cazuri, tratamentul în caz de cancer mamar inflamator este chimioterapie mai întâi, pentru a se încerca micșorarea tumorii, urmată de o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul. Radiațiile și terapia medicamentoasă țintită sunt administrate după intervenție chirurgicală. Deoarece acest tip de cancer este atât de agresiv, intervenția chirurgicală de conservare a sânilor (lumpectomie) și biopsia ganglionului santinelă nu fac de obicei parte din tratament. Dacă boala s-a răspândit în alte părți ale corpului, poate fi tratată cu chimioterapie, terapie hormonală și/sau medicamente țintite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society – Mastitis
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/mastitis.html
American Cancer Society - Inflammatory Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/about/types-of-breast-cancer/inflammatory-breast-cancer.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0