Acizii grasi Omega 3, eficienti in sarcina: reduc riscul de alergii la copii

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii ai caror mame au luat doze mari de ulei de peste in timpul sarcinii au fost mai putini predispusi sa faca unele tipuri de alergii.

Acest studiu, efectuat de un institut de cercetare din Australia, intitulat "South Australian Health and Medical Research Institute", a fost cel mai mare din lume de acest gen si a analizat efectele acizilor grasi Omega-3, care se gasesc in mod normal in pestele gras, asupra alergiilor la copii.

La varsta de 1 an, copiii ai caror mame au luat o doza mare de ulei de peste in timpul sarcinii au avut mai putine alergii la ou. De asemenea, acesti copii au fost mai putini predispusi sa sufere de eczema, comparativ cu micutii ale caror mame au luat capsule care nu contineau Omega-3.

Si la varsta de 6 ani, acesti copii au avut cu 40% mai putine alergii la acarienii de praf din locuinta si au avut mai putine sanse sa dezvolte febra fanului (rinita alergica).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La varsta de 3 ani, nu au existat niciun fel de diferente intre cele doua grupuri de copii din cadrul cercetarii, scrie medicalxpress.com.

Specialistii spun ca acizii grasi Omega-3, luati in timpul sarcinii, pot contura si dezvolta sistemul imunitar al bebelusului intr-un mod care previne alergiile care se dezvolta in anii copilariei. Aceasta este o idee pe care oamenii de stiinta au explorat-o in cercetarea actuala si, in particular, au cautat o legatura cu astmul.

Desi rezultatele acestui studiu sunt extrem de interesante pentru viitorul preventiei alergiilor, inca exista un volum mare de munca, ce trebuie facut, pentru a determina doza ideala si efectele in totalitate ale administrarii unor doze mari de ulei de peste in timpul sarcinii, explica oamenii de stiinta.

Milioane de oameni sufera de alergii, iar medicii observa ca din ce in ce mai multe persoane dezvolta alergii in tarile dezvoltate.

Cercetatorii care au facut acest studiu spun ca le-ar placea sa poata dezvolta recomandari in ceea ce priveste alimentatia si dieta, pentru a ajuta astfel femeile insarcinate sa previna alergiile pe care le-ar putea face copiii lor. Aceasta interventie simpla, cu costuri mici, in timpul celor 9 luni de sarcina ar putea ajuta, in viitor, la reducerea unor alergii grave care sunt, in unele cazuri, o adevarata povara pe care pacientul o duce cu sine toata viata.

Omega 3 sunt importanti si in perioada alaptarii, spun studiile

 
 

Acizii grasi Omega 3 par sa fie la fel de importanti si in perioada lactatiei (alaptarii). Femeile aflate la lactatie care au primit o doza zilnica de 200 mg de DHA, pe o perioada de 4 luni, au avut copii care au inregistrat rezultate semnificativ mai bune in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie, dupa 30 de luni, in comparatie cu femeile care au primit un supliment cu un ulei vegetal.

De asemenea, suplimentarea cu ulei de peste in timpul sarcinii si in perioada alaptarii a avut drept rezultat un risc scazut de alergii in copilarie.

Femeile cu alergii sau cele care aveau sotul sau un copil cu alergii au fost impartite in doua grupuri: fie au primit 2,7 grame de acizi grasi Omega 3, fie au primit capsule placebo la inceputul saptamanii 25 de sarcina si pana la 3 sau 4 luni de alaptare a bebelusului. In primele 12 luni, bebelusii nascuti de mamele din grupul care a luat suplimente cu Omega 3 au avut un risc scazut de a dezvolta alergii alimentare si eczema asociata cu imunoglobulina E (IgE).

Cercetatorii suedezi subliniaza importanta Omega 3 in ceea ce priveste alergiile la copii

Cercetatorii suedezi au recrutat 95 de femei insarcinate, din familii cu antecedente medicale de afectiuni alergice si le-au administrat zilnic fie suplimente cu Omega 3 (1,6 grame de EPA pe zi si 1,1 grame de DHA pe zi) sau capsule placebo (2,7 grame de ulei de soia), incepand din saptamana a 25-a de sarcina. Administrarea suplimentelor si a capsulelor placebo a continuat si pe perioada alaptarii, pana in luna a treia de lactatie.

Rezultatele au aratat ca nivelurile crescute de EPA si de DHA din colostru si din laptele matern secretat la inceput au fost asociate cu mai putine alergii la acei copii.

Cercetatorii si-au propus sa descopere ce are la baza asocierea dintre nivelurile de Omega 3 din laptele matern si dezvoltarea afectiunilor alergice la inceputul copilariei. De aceea, ei au analizat compozitia de Omega 3 si de Omega 6 din laptele matern. Au descoperit ca suplimentarea cu acizi grasi Omega 3 pe perioada alaptarii a scazut incidenta de boli alergice la copii.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "High levels of omega-3 fatty acids in milk from omega-3 fatty acid-supplemented mothers are related to less immunoglobulin E-associated disease in infancy.", publicat in 2016 in Acta Paediatrica, autori Warstedt K, Furuhjelm C, Fälth-Magnusson K, Fagerås M, Duchén K.
  • Studiul "Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy", publicat in Reviews in obstetrics & gynecology, in 2010, autori: Jaclyn M Coletta, Stacey J Bell, Ashley S Roman.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0