Regimul (dieta) pentru copiii alergici: ce alimente sunt de evitat

Chiar dacă nu poți vindeca rinita alergică sau febra fânului cu ajutorul unei diete speciale, nu uita că alimentele pe care le consumă copilul tău poate să facă diferența în ceea ce privește modul în care se simte. Iată ce e bine să știi despre regimul alimentar în caz de alergii la copii.

Febra fânului sau rinita alergică este o afecțiune frecvent întâlnită atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Persoana afectată tinde să strănute des, să aibă congestie nazală și secreții nazale, precum și să resimtă o presiune la nivelul sinusurilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rinita alergică se moștenește

Alergiile sunt moștenite, deci se transmit în familie de la părinți la copii. Acest lucru înseamnă că e mai probabil ca un copil să sufere de febra fânului dacă are un părinte cu alergii, inidferent de ce tip, sau chiar și pe altcineva în familie. De asemenea, persoanele care suferă de astm sau eczeme au mai multe șanse de a dezvolta rinită alergică.

Copiii cu astm bronșic prezintă un risc mai mare de apariție a rinitei alergice, deși această legătură nu este pe deplin înțeleasă. Se crede că, deoarece rinita îngreunează respirația pe nas, este mai greu pentru acesta să funcționeze normal. Respirația pe gură nu încălzește, nu filtrează și nici nu umidifică aerul înainte de a intra în plămâni, ceea ce poate agrava simptomele astmului.

În ceea ce privește aceste alergii la copii, e bine de știut că anumite alimente (cum ar fi dulciurile) le pot agrava simptomele, în timp ce altele le pot calma. Ți-am pregătit în cele ce urmează o listă de alimentele care pot fi de folos în caz de alergii la copii. Atenție, nu ne referim aici la cei care suferă de alergii alimentare, despre aceste alergii vom discuta ceva mai jos în cadrul articolului.

Regim alimentar în caz de alergii la copii

Unele alimente ar putea ajuta la gestionarea rinitei alergice și se pot constitui într-un regim alimentar în caz de alergii la copii:

Peștele

Anumite studii științifice arată că acizii grași Omega-3 (care se găsesc în peștele gras precum somonul, tonul, heringul etc.) ar putea să scadă riscurile de a face alergii. Însă ar putea Omega-3 să îl ajute pe cel mic dacă are deja rinită alergică? Unele cercetări par promițătoare în această direcție, însă este prea devreme pentru a se trage această concluzie, spun oamenii de știință.

Fructele și legumele

Alte cercetări au sugerat că micuții care sufereau de astm alergic și care aveau în meniul obișnuit multe roșii, vinete, castraveți, fasole verde și dovlecei au avut mai puține simptome ale afecțiunii, în comparație cu acei copii care nu obișnuiau să mănânce frecvent aceste legume. Fructele și legumele bogate în vitaminele C și E, cum ar fi spanacul, broccoli-ul și roșiile, ar putea și ele să reducă inflamația din căile respiratorii ale copilului.

Supele și băuturile calde

Și supele și băuturile calde pot fi utile în caz de alergii la copii. Aceste lichide pot încălzi stomacul și căile respiratorii ale copilului, ceea ce ajută la subțierea mucusului din plămânii celui mic, iar astfel îi va fi mai ușor să tușească și să expectoreze.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O dietă sănătoasă precum cea mediteraneeană

Nucile, uleiurile nerafinate, presate la rece, fructele și legumele proaspete, precum și peștele sunt bune pentru sănătatea inimii și ar putea contribui și la sănătatea căilor respiratorii, potrivit uneor cercetări care au arătat că dieta mediteraneeană a fost de ajutor în controlarea simptomelor astmului sever.

Care sunt alergiile alimentare?

În cele ce urmează ne vom referi la alergiile alimentare la copii. Potrivit Food Allergy Research and Education, aproape 1 din 13 copii este alergic la cel puțin un aliment. Marea problemă este că mulți dintre părinții nu știu că micuții lor au o alergie alimentară până când copiii nu încearcă pentru prima dată acel aliment și au o reacție severă, ca urmare a faptului că l-au consumat. Așadar, care sunt acele alimente care declanșează alergii în rândul copiilor? Răspunsul este unul complex.

Când un copil are o alergie la un aliment, sistemul lui imunitar reacționează în exces, producând anticorpi pentru acel aliment, ca și când acesta ar fi un virus sau alt microorganism care invadează corpul. Cele mai comune alimente care declanșează alergiile alimentare în cazul copiilor sunt:

- arahidele și nucile care cresc în copaci (nucile românești, migdalele, caju-ul, fisticul)
- laptele de vacă
- ouăle
- peștele și fructele de mare (creveții, homarii etc.)
- soia
- grâul.

Ce se poate face în caz de alergii alimentare la copii?

Dacă suspectezi că micuțul tău are o alergie alimentară, e cazul să îl vadă medicul lui pediatru sau un medic alergolog. Specialistul poate identifica ce aliment cauzează problema copilului și te va ajuta să puneți la cale un plan de tratament. Copilul tău poate să aibă nevoie de medicamente, precum antihistaminicele, pentru a trata simptomele. Tratamentul principal, de regulă, înseamnă că micuțul trebuie să evite alergenul și toate alimentele care conțin acel alergen.

Ca părinte, va trebui să citești etichetele alimentelor, astfel încât să nu îi oferi copilului ceva care să conțină acel alergen. Producătorii trebuie să scrie pe etichetă dacă alimentele conțin sau nu oricare dintre cei mai comuni alergeni. Aceste 8 alimente contribuie la 90% dintre alergiile alimentare. În plus, unii copii nu pot tolera fructele citrice, deci e necesar să nu le fie oferite copiilor care au o astfel de problemă.

Atenție la mesele luate în oraș, în caz de alergii alimentare!

Părinții trebuie să fie atenți atunci când iau masa în oraș împreună cu copilul și să întrebe ce ingrediente conține fiecare fel de mâncare, cum a fost preparat alimentul, dacă a intrat în contact cu alte alimente și dacă există un risc să fi fost contaminat cu alergeni (ouă, lapte, nuci, etc.).

Majoritatea restaurantelor oferă aceste informații (de multe ori, alergenii sunt trecuți chiar în meniu), însă este posibil ca ingredientele din anumite alimente, precum sosurile, să nu fie cunoscute, așa că e bine să eviți comandarea unor sosuri la care cel mic ar putea fi alergic până nu afli exact ce au în compoziție.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins - Allergic Rhinitis in Children 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/allergic-rhinitis-in-children
NIH - Dietary Habits in Children with Respiratory Allergies: A Single-Center Polish Pilot Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284862/
Studiul „Dietary Habits in Children with Respiratory Allergies: A Single-Center Polish Pilot Study”, apărut în Nutrients. 2020 May; 12(5): 1521, doi: 10.3390/nu12051521, autori: Eliza Wasilewska et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0