Ce teste medicale nu trebuie să ratezi niciodată

Hemograma și leucograma pot orienta în evaluarea stării de sănătate, aspecte importante cum ar fi posibile anemii, prezența unor inflamatii sau infecții în organism, un nivel crescut al glucozei, prezența în exces a grăsimilor în sânge. Prin acestea din urmă, putem depista nereguli ale profilului metabolic.

De exemplu, în cazul depistării valorilor crescute ale colesterolului (atât a celui "bun" - HDL, cât și a celui "rău" - LDL), dar și a trigliceridelor și lipidelor totale se impun în prima fază măsuri la nivelul dietei. Cât despre glucoza din sânge, dacă acest indicator este în zona de îngrijorare, de peste 110 mg/dl, atunci dozarea hemoglobinei glicozilate, HbA1C este strict necesară. Aceasta ne va arăta situatia titrului “zahărului” în sânge (glicemie) în ultimile 3 luni, reflectând dinamica acestui indicator esențial pentru diagnosticul sindromului metabolic sau al apariției timpurii a diabetului de tip 2.

Bine de știut

Centrul de cercetare CCBR desfășoară o campanie pentru depistarea gratuită a dislipidemiei la pacienți de peste 18 ani, diagnosticați cu disfunctionalități ale metabolismului lipidic, cu colesterol mărit, care se află sub tratament cu statine, recomandat de medic, au suferit deja infarct miocardic sau alte accidente vasculare, au diabet sau insuficiență renală, însă nu se află în dializă. Pentru a vă putea verifica eligibilitatea și participa la campanie, sunați la numărul de telefon 021-340 52 70 / 021-340 14 25 și veți putea fi selectat în limita locurilor disponibile.

Alte teste importante

În cadrul analizelor sanguine, puteți solicita îi anumiti markeri ce evidențiază posibile inflamații în organism, cum ar fi VSH (viteza sângelui, care va arăta dacă este un proces inflamator in organism), proteina C reactivă, fibrinogenul, transmainazele GTP sau GOTValori crescute ale acestor transaminaze sunt corelate cu afecțiuni ale inimii, ovarelor, prostatei și ficatului. Ureea, creatinina și acidul uric, precum și sumarul de urină indică activitatea rinichilor. Tot aceste valori pot avertiza asupra unor boli ale ficatului sau a unor tulburări endocrine  

Testarea glicemiei

Glicemia "a jeun" este o probă importantă care ajută la depistarea timpurie a diabetului zaharat. Dacă acest indicator este în zona de îngrijorare, de peste 110 mg/dl, atunci dozarea hemoglobinei glicozilate HbA1C este strict necesară. Aceasta ne va arăta situatia titrului “zahărului” în sânge (glicemie) în ultimile 3 luni, reflectând dinamica acestui indicator esențial pentru diagnosticul sindromului metabolic sau al apariției timpurii a diabetului de tip 2, o boală frecventă a sfârșitului de secol 20 și început de secol 21. Aceste analize de sânge ar trebui făcute o dată la cinci ani până la 40 de ani și anual după această vârștă.

Testarea fierului

 
 

Sideremia (nivelul fierului în sânge), alături de homocisteină, generată de un exces de fier în sânge, estet extrem de importantă pentru sănătate și predictia pentru diverse boli sistemice și cardiovasculare.

Urocultura

Urocultura constă într-o probă de urină, care indică dacă există o infecție urinară. Dacă rezultatul este pozitiv, se efectuează și o antibiogramă aferentă bacteriei, pentru ca medicul să vă poată prescrie ce antiobiotic să luati pentru a combate infecția. Ureea, creatinina și acidul uric, precum și sumarul de urină, indică activitatea rinichilor.

Serologii virale

Incidența tot mai crescută în țara noastră a hepatitelor virale de tip B (aprox. 5% din populatie) și C (aprox 8%) ne impun efectuarea unor teste și analize care să le pună eventuala prezență în evidență, mai ales dacă ați efectuat tratmente stomatologice, tatuaje, piercinguri sau ați făcut sex neprotejat. Pe lângă AgHBs și anticorpii HVC, screeningul viral include și infecția cu virusul HIV.

Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ar trebui verificată anual, tensiunea ridicată ducând la complicații grave precum anevrismul, accidente vasculare, boli cardiovasculare și blocaj renal. O tensiune normală este 120/80mm colHg sau mai puțin. Riscurile încep să apară de la valori de 140/90mm colHg în sus.

Ecografia abdominală și de sân

Este o metodă imagistică neinvazivă, extrem de eficienta, care ajută la vizualizarea organelor interne situate în cavitatea abdominală- colecist, ficat, calea biliară principală, vena portă, pancreas, splină, rinichi, ansele intestinale, putând identifica cu ușurință posibili noduli, chisturi, formațiuni anormale, litiaza renală sau biliară. Ecografia de sân la femeile de sub 40 de ani și manografia după această vârstă se impun la femei pentru depistarea leziunilor precanceroase la nivelul glandei mamare.

Colonoscopia

Auzim tot mai des în jurul nostru despre cancer colorectal! Și asta pentru că acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați, ce duc la deces. Începând cu vârsta de 35 de ani, se impune ca, o dată la 5-10 ani, să fie făcută o astfel de investigație, ba chiar mai des dacă există cazuri de cancer colorectal în familie. Este de dorit ca această investigație, de altfel nu prea plăcută, să fie făcută anual după 40 ani, în cazul în care există în familie un istoric de acest fel.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0