Studiul care arata ca acupunctura nu ajuta in durerea cronica de genunchi

Acupunctura nu amelioreaza durerile de genunchi mai mult decat acupunctura “falsa”, potrivit unui nou studiu.

“Pentru pacientii trecuti de 50 ani cu durere moderata sau cronica severa a genunchiului, nu a dat roade nici tratamentul cu laser, nici cel de acupunctura traditionala in detrimentrul acupuncturii “false”, a scris autorul studiului. “Descoperirile noastre nu sustin acupunctura la acesti pacienti”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acupunctura “falsa” este orice forma de acupunctura care nu vizeaza exact locul dureros, folosita de cercetatori pentru a testa daca beneficiile acupuncturii traditionale se obtin datorita efectului placebo. Efectul placebo s-ar traduce prin tratament sau administrarea unei medicatii simulate (neautentice, artificiale) pentru o boala, in urma caruia pacientul considera ca simptomele sale s-au ameliorat.

“Masuratorile subiective cum ar fi durerea sunt in mod particular rezultatul raspunsurilor placebo” declara co-autorul studiului Kim Bennell, profesor de fiziterapie la Universitatea din Melbourne Australia. “Acestora le pot fi atribuite cativa factori cum ar fi stabilirea tratamentului, asteptarile pacientului si optimismul acestuia, increderea specialistului in reusita tratamentului si interactiunea medic-pacient”.

Cum a decurs studiul

In acest studiu, aproape 300 de adulti cu dureri severe la genunchi au primit tratament fie prin acupunctura traditionala, acupunctura cu laser (atingerea locului dureros cu o raza de intensitate mica), acupunctura “falsa” sau nu au primit deloc (grup de control). Tratamentul placebo s-a realizat cu un dispozitiv programat sa nu trimita laserul in locul dureros, astfel ca nici pacientul si nici specialistul nu au stiut de acest lucru.

Participantii la acest studiu au fost supusi terapiei prin sedinte de 20 minute de doua ori pe saptamana timp de trei luni. Au completat chestionare despre durerea resimtita la inceputul studiului, la implinirea celor trei luni si dupa un an.

Dupa trei luni, subiectii care au primit acupunctura traditionala, cu laser si placebo au experimentat reduceri similare de durere in timpul mersului in comparatie cu grupul de control. Ameliorarea durerii a disparut la un an, totusi, imbunatatirea resimtita pe termen scurt a fost minora pentru a face o diferentiere in practica, scrie autorul.

Nici acupunctura traditionala sau cea cu laser nu au furnizat ameliorari semnificative fata de acupunctura placebo cu laser, conform studiului.

Pacientii care au primit acupunctura traditionala timp de trei luni au experimentat o usoara imbunatatire a functiei fizice a genunchiului in comparatie cu grupul de control, dar care nu a durat un an de zile iar o astfel de imbunatatire a fost de asemenea observata si in grupul tratat cu placebo.

Aceste descoperiri au fost publicate in numarul de octombrie al Jurnalului Asociatiei Medicale Americane.

Concluziile specialistilor

Studiul nu a fost de anvergura insa descoperirile sunt similare cu ale altor studii in domeniul acupuncturii, a fost opinia doctorului Steven Novella un asistent profesor de neurologie din cadrul scolii de medicina a Universitatii Yale. El s-a aratat un pic surprins ca diferentele dintre tratament si grupurile de control nu au fost mari datorita efectelor placebo.

“Se fac de asemenea studii individuale cu efecte pozitive slabe, dar recenziile sistematice de regula fie nu atesta niciun efect sau efectul este prea usor pentru a fi clinic semnificativ” a spus Novella.

Absenta unei ameliorari pe termen lung a durerii in urma acupuncturii din acest studiu poate fi cauzat si din alte motive, a declarat Jean-Paul Thuot un acupuncturist si detinatorul Comunitatii de Acupunctura Stillpoint din Victoria, British Columbia Canada.

“Osteoartrita poate cauza deseori schimbari in structura oaselor si a incheieturilor” a spus Thuot. “ Daca apar modificari cornice de lunga durata a structurii, acupunctura va avea un efect limitat pe o perioada asa scurta.” Majoritatea celor inclusi in acest proces au avut simptome care ar putea fi asociate cu osteoartrita, conform studiului.

El a mai adaugat ca acupunctura nu a fost administrata indeajuns de des si pe termen mai lung pentru a-i putea fi observate efectele.

“La o frecventa de o data sau de doua ori pe saptamana timp de opt pana la doisprezece saptamani, dupa parerea mea, abia daca poti acoperi suprafata unei astfel de conditii, astfel ca nu ma surprinde aceasta modificare minora” a mai adaugat Thuot. “In acupunctura sunt atat de multe variabile de luat in calcul la fiecare pacient in parte. incat cu asemenea mostre relativ mici care se folosesc in studii ca acesta, este foarte dificil sa tragi o concluzie reala in ceea ce priveste eficacitatea tratamentului.”

Niciun efect advers major nu s-a petrecut in acest studiu. Datorita faptului ca acupunctura este invaziva, Novella precizeaza ca efecte adverse precum sangerarile sau infectiile pot aparea in acupunctura traditionala cu ace.

“Exista, de asemenea, si un prejudiciu indirect de resurse irosite cat si, probabil, intarzierea unui tratament mai eficient” a mai adaugat Novella. “De asemenea daca pacientul este convins cu efecte placebo ca acupunctura functioneaza va cauta sa o aplice ca si tratament pentru alte boli si exista acupuncturisti care vor folosi aceasta tehnica pentru a trata orice inclusiv cancerul.”

Fa-ti acum Testul de evaluare a riscului de Gonartroză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a fost finantat de Consiliul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Australia.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0