Stil de viata sanatos pentru pacientul cu gonartroza: 5 pasi de urmat

Chiar dacă medicii sunt cei care prescriu tratamente pentru calmarea simptomelor generate de gonartroza unilaterală sau bilaterală, pacientul este cel care deține cel mai mare control asupra sănătății sale. Așadar, pentru a-și gestiona cât mai bine boala, trebuie să existe un angajament pe care pacientul să și-l asume pe termen lung pentru un stil de viață sănătos.

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrita genunchiului, este o boală articulară degenerativă care afectează articulația genunchiului. Această afecțiune se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular care acoperă oasele care formează articulația genunchiului. Gonartroza este una dintre cele mai comune forme de osteoartrită și poate provoca dureri, inflamație, rigiditate și restricții în mișcarea genunchiului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum arată gonartroza?

Principalele caracteristici ale gonartrozei includ:

Distrugerea cartilajului

În gonartroză, cartilajul neted și elastic care acoperă suprafețele articulare ale oaselor se deteriorează treptat. Acest lucru duce la frecarea directă a oaselor între ele în timpul mișcării, ceea ce provoacă durere și inflamație.

Formarea osteofitelor

Pe măsură ce cartilajul se deteriorează, pot apărea creșteri osoase numite osteofite în jurul articulației genunchiului. Aceste osteofite pot agrava durerea și pot limita mișcarea genunchiului.

Inflamație și umflare

Într-o articulație afectată de gonartroză, membranele sinoviale care înconjoară articulația pot deveni inflamate și pot produce lichid sinovial în exces, ceea ce duce la umflarea articulației.

Durere și rigiditate

Principalele simptome ale gonartrozei includ durere în genunchi, mai ales la mișcare, rigiditate în articulație și scăderea capacității de a efectua mișcări normale ale genunchiului.

Limitarea mișcării

Pe măsură ce gonartroza progresează, poate apărea o limitare a mișcării articulației genunchiului, ceea ce poate afecta activitățile zilnice ale unei persoane.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce înseamnă gonartroză bilaterală?

Gonartroza bilaterală se referă la prezența osteoartritei în ambii genunchi. Gonartroza bilaterală este destul de comună și provoacă simptome precum dureri, inflamație și limitarea mișcării în ambele articulații ale genunchilor. Durerea poate fi mai severă în timpul activităților care implică genunchii, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. Însă, un stil de viață sănătos adaptat bolii poate face diferența când vine vorba de acest diagnostic.

5 pași de urmat pentru pacienții cu gonartroză bilaterală

Iată ce e bine să știe persoanele care au gonartroză bilaterală:

1. Accesul la informație

Pentru un confort adecvat în viața de zi cu zi, este necesar în primul rând ca pacientul să își înțeleagă boala. Cu cât este mai informat cu privire la boala lui, cu atât impactul asupra vieții de zi cu zi este mai mic. Există programe care au rolul de a ajuta pacienții să înțeleagă gonartroza și să învețe să se îngrijească singuri; aceste programe pot fi reprezentate de grupuri de pacienți care împărtășesc experiența lor (grupuri de suport sau de sprijin emoțional). Cercetătorii au demonstrat că pacienții care fac parte din aceste comunități învață să trăiască mai ușor cu această boală.

2. Activitatea fizică susținută (cu exerciții pentru gonartroză)

Activitățile fizice regulate joacă un rol-cheie în autoîngrijire și în menținerea stării de bine a organismului. Trei tipuri de exerciții fizice sunt importante în managementul gonartrozei bilaterale:

  • exercițiile de stretching - cresc forța musculară, mușchii puternici protejând și susținând articulația afectată de artroză;
  • exercițiile aerobe - îmbunătățesc condiția cardiovasculară și ajută la controlul greutății;
  • exercițiile care presupun mobilizare articulară (mișcarea de flexie și extensie a genunchiului) - previn anchilozele articulare și mențin flexibilitatea articulațiilor.

În gonartroză, exercițiile fizice pot crește rezistența și pot întări musculatura din preajma articulațiilor, făcându-le astfel mai stabile. Încearcă și activități precum mersul pe jos regulat, mersul pe bicicletă sau înotul. În cazul în care simți o nouă durere articulară, oprește-te din acea activitate.

3. Alimentația sănătoasă și controlul greutății

Controlul greutății corpului printr-o alimentație adecvată, în cazul persoanelor supraponderale și obeze, poate ajuta la reducerea stresului la care sunt supuse articulațiile afectate de artroză și, de asemenea, scade riscul dezvoltării altor probleme de sănătate. 

Include în dieta ta alimente care au proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi fructele și legumele proaspete, nuci, semințe și pește gras (cum ar fi somonul, sardinele și macroul), acestea din urmă bogate în acizi grași Omega 3. Și alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, ovăzul și legumele cu frunze verzi, pot ajuta la menținerea greutății corporale sănătoase și la reducerea inflamației. 

Vitamina C este importantă pentru producția de colagen, care este o componentă a cartilajului articular, deci include în meniu și alimente precum citrice, căpșuni, kiwi și ardei roșii. De asemenea, consumul adecvat de apă este esențial pentru menținerea sănătății articulațiilor, deoarece ajută la lubrifierea cartilajului articular. 

4. Somn odihnitor

Percepția durerii poate fi influențată de calitatea somnului. Astfel, somnul odihnitor regulat determină creșterea pragului la durere, intensitatea durerii resimțită de către pacient fiind diminuată și calitatea vieții îmbunătățită. Din păcate, mulți adulți suferă de tulburări de somn. 

Unele dintre acestea pot fi rezolvate cu măsuri simple de stil de viață sănătos, precum renunțarea la cofeină și alcool pe parcursul serii, eliminarea statului cu ochii în ecranul telefonului înainte de culcare și obținerea unui mediu propice somnului (cameră liniștită, întunecoasă, cu o temperatură potrivită și o saltea potrivită). Dacă știi că iei măsurile necesare să dormi bine, dar nu reușești, cere sfatul medicului.

5. Atitudinea pozitivă

Cel mai bun lucru care trebuie făcut pentru sănătate este menținerea unei atitudini pozitive. Depășirea limitării activităților fizice și sociale apărute din cauza durerii și a impotenței funcționale reprezintă o provocare care trebuie asumată, chiar și în cazul artrozelor avansate. 

Sfaturi practice în caz de gonartroză

Dă jos kilogramele în plus

Obezitatea sau faptul că ești supraponderal îți solicită mult articulațiile care trebuie să ducă întreaga ta greutate corporală, cum sunt genunchii și șoldurile. Chiar și câteva kilograme în minus te pot ajuta, preluând o parte din presiunea exercitată pe articulațiile mari și reducând durerea.

Folosește compresele calde și reci pentru a controla mai bine durerea

Atât căldura aplicată local, cât și compresele cu gheață pot calma durerea din articulații. Compresele calde cresc fluxul sangvin și pot ajuta la calmarea articulațiilor rigide. În schimb, compresele reci îngustează vasele de sânge și pot fi utile în reducerea rigidității și inflamației.

Aplică creme și geluri contra durerii

Nu uita că unele creme și geluri pe care le găsești la farmacii, fără prescripție medicală, pot să ofere o calmare temporară a durerii cauzate de gonartroză. Unele creme calmează durerea, prin crearea unei senzații de căldură sau de răcoare în zona afectată.

Folosește orteze pentru genunchi sau genunchiere

Medicul tău îți poate recomanda să folosești anumite dispozitive medicale, precum ortezele, care pot să ajute la reducerea durerii atunci când stai în picioare sau când mergi. Aceste dispozitive pot imobiliza sau pot susține articulația afectată, pentru a o ajuta, preluând o parte din presiunea exercitată asupra ei.

Discută cu medicul tău despre suplimente nutritive

Multe suplimente au fost testate pentru tratamentul gonartrozei. Dacă alegi să iei suplimente, e important să discuți întâi cu medicul pentru a vedea dacă nu cumva interacționează negativ cu medicamentele pe care le iei și să le administrezi adecvat, pe o perioadă mai lungă, pentru a vedea pe deplin efectele.

Suplimente alimentare potențial utile în gonartroză

Glucozamina și condroitina

Aceste două suplimente sunt adesea folosite împreună și au fost studiate pentru potențialul lor de a ușura simptomele gonartrozei. Glucozamina este un component natural al cartilajului și se crede că poate ajuta la menținerea sănătății cartilajului articular. Condrotina este o substanță care face parte din structura cartilajului. Cu toate acestea, rezultatele studiilor privind eficacitatea lor sunt mixte, iar beneficiile pot varia de la o persoană la alta.

Sulfat de condroitină

Sulfatul de condroitină este o altă substanță care face parte din structura cartilajului. Asemenea glucozaminei și condroitinei, este utilizat ca supliment alimentar pentru gestionarea simptomelor gonartrozei. Ca și în cazul glucozaminei și condroitinei, eficacitatea sa este subiect de dezbatere.

Omega 3

Acizii grași Omega 3, despre care am spus că se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, pot avea proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la reducerea inflamației articulare asociate cu gonartroza. Dacă îți obții acești acizi grași din suplimente alimentare, caută unele de calitate, certificate, care să conțină ulei de pește de la mare adâncime.

Methylsulfonylmethane (MSM)

MSM este o sursă de sulf organic și poate fi folosit ca supliment pentru a susține sănătatea articulațiilor. Se crede că MSM poate avea proprietăți antiinflamatoare și de reducere a durerii. Studiile arată că administrarea MSM pe cale orală, singur sau împreună cu alte ingrediente, cum ar fi glucozamina, poate reduce ușor durerea și inflamația și poate îmbunătăți funcția la persoanele cu osteoartrită. 

Antioxidanți

Antioxidanții precum vitamina C, vitamina E și seleniul pot ajuta la protejarea celulelor articulare de stresul oxidativ și inflamație.
În concluzie, deși gonartroza este o boală cronică și progresivă, un stil de viață sănătos, adaptat nevoilor pacientului, poate face diferența în ce privește o mai bună gestionare a bolii și o calitate a vieții îmbunătățită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Campanie DOC-Time RMN

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
Science Direct - The Collaborative Lifestyle Intervention Program in Knee Osteoarthritis Patients (CLIP-OA) trial: Design and methods
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1551714422000568
Studiul „The Collaborative Lifestyle Intervention Program in Knee Osteoarthritis Patients (CLIP-OA) trial: Design and methods”, Contemporary Clinical Trials, Volume 115, April 2022, 106730, https://doi.org/10.1016/j.cct.2022.106730, autori: Brian C. Focht et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0