Ficatul gras si stilul de viata la tineri

Boala de ficat gras non-alcoolic este din ce in ce mai des intalnita in randul adolescentilor si tinerilor adulti. Aceasta este caracterizata de depozitele de grasimi acumulate la nivelul ficatului. Aceste depozite impiedica ficatul sa functioneze normal.

Au fost luate in discutie cateva caracteristici ale stilului de viata asociate cu ficatul gras si in special cu ficatul gras non-alcoolic. Acestea sunt specifice tinerilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Debutul si perpetuarea bolii ficatului gras, dincolo de cantitatea si calitatea alimentelor si de exercitiile fizice, cu efectele lor asupra obezitatii, pot fi asociate si cu alte aspecte ale stilului de viata. Dintre acestea, a fost evaluat deficitul de somn, ca urmare a obiceiurilor specifice vietii de noapte.

Ficatul gras non-alcoolic este cea mai frecventa tulburare hepatica din tarile industrializate si una dintre conditiile care duc la steatoza hepatica.

Diferiti factori ai stilului de viata actioneaza impreuna si conduc la aparitia depozitelor de grasime din ficat. Cu toate acestea, obezitatea asociata ficatului gras non-alcoolic nu este consecinta exclusiva a unui dezechilibru intre aportul de hrana si exercitiile fizice, modulate de factorii endocrini si genetici. Mai multe rapoarte au remarcat ca sedentarismul, scaderea activitatii fizice si un consum scazut de fructe sunt asociate cu aparitia ficatului gras. Activitatea fizica scazuta este asociata, de asemenea, cu ficatul gras, dar alti factori, cum ar fi reducerea somnului, au efecte metabolice si endocrine asupra obezitatii. Un studiu recent a aratat ca ficatul gras non-alcoolic este asociat cu tulburari de somn majore, adica apnee in somn, insomnie si sindromul picioarelor nelinistite.

Schimbarile in microflora intestinala sunt, de asemenea, asociate cu obezitatea si afectiunile hepatice.

Raportul transaminazelor AST/ ALT este folosit pentru a distinge ficatul gras non-alcoolic de steatoza de origine alcoolica. Referinta cea mai fiabila este insa histologia. Cu toate acestea, biopsia hepatica nu este justificata pentru diagnosticul ficatului gras non-alcoolic si ecografia este in prezent investigatia folosita.

Sunt luate in considerare efectele benefice ale aportului caloric scazut, imbunatatirea calitatii alimentelor, cresterea activitatii fizice. Dar si alti factori, cum ar fi privarea de somn, care interfera cu obezitatea si cu ficatul gras, trebuie sa fie investigati mai detaliat.

In concluzie, reducerea timpului de somn reprezinta un potential factor de risc pentru obezitate ce poate interactiona cu alti doi factori de risc frecvent identificati: lipsa exercitiului si supraalimentarea. Mai mult, somnul insuficient poate impiedica oamenii prea obositi sa arda aceste calorii suplimentare prin exercitii fizice. Modificarile sustinute ale stilului de viata necesita abordari multidisciplinare integrate, care ofera suport comportamental pentru scaderea in greutate si obiceiuri de viata mai sanatoase la pacientii cu ficat gras non-alcoolic.

 

 

Ce pot face tinerii pentru combaterea bolii de ficat gras non-alcoolice

Din fericire, boala de ficat gras este o afectiune reversibila. Tinerii care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa isi modifice stilul de viata si alimentatia pentru a combate steatoza hepatica:

  • Eliminarea kilogramelor in plus este extrem de importanta in tratarea bolii de ficat gras. Adolescentul sau tanarul adult trebuie sa ajunga la o greutate normala pentru inaltimea si varsta sa.
  • Reducerea trigliceridelor si a colesterolului din sange prin alimentatie si, daca medicul o recomanda, si prin medicatie.
  • Evitarea consumului de alcool.
  • Adoptarea unei diete sanatoase, bogata in legume, fructe, cereale integrale, nuci si seminte.
  • Adoptarea unui stil de viata mai activ, din care sportul sa faca parte. E indicat sa se practice minimum 30 de minute de sport zilnic sau macar de 5 ori pe saptamana.
  • Tratarea diabetului, daca pacientul sufera de aceasta afectiune metabolica.

Boala de ficat gras nu trebuie neglijata de catre pacientii tineri – cu cat aceasta afectiune este tratata mai devreme, cu atat pacientul este mai putin expus riscului de daune permanente la nivelul ficatului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0