Aspirina in bolile hepatice cronice

Fibroza, un raspuns comun la leziunile hepatice cronice, se caracterizeaza prin acumularea excesiva de matrice extracelulara. Fibroza hepatica avansata poate duce la ciroza. Strategiile terapeutice pentru fibroza hepatica si ciroza sunt, in prezent, limitate la tratamentul cauzei sale si la prevenirea si tratarea complicatiilor cirotice. In prezent, terapia antifibrotica directa nu este disponibila.

Studiile recente efectuate pe animale au aratat ca trombocitele activeaza celulele stelate hepatice, ducand la dezvoltarea fibrozei hepatice, in timp ce agentii anti-plachetari scad fibroza hepatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pornind de la observatiile conform carora activarea plachetara promoveaza fibroza hepatica, in timp ce aspirina previne progresia fibrozei, a fost evaluat un esantion de adulti din SUA cu boala hepatica cronica si consum regulat de aspirina sau ibuprofen, un medicament antiinflamator nesteroidian.

Din analiza datelor s-a observat o scadere a indicelui de fibroza hepatica la cei tratati cu aspirina si mai putin in cazul ibuprofenului cu un efect antiplachetar semnificativ mai mic.

Nu s-a gasit o relatie de cauzalitate intre doza de aspirina si imbunatatirea indicilor de fibroza hepatica. Acest lucru se datoreaza probabil mecanismului de inhibare ireversibila a trombocitelor, care dureaza 8-9 zile, cat durata de viata a trombocitelor.

Avand in vedere efectul protector binecunoscut al aspirinei impotriva bolii coronariene si a cancerului de colon, se asteapta finalizarea analizei asupra capacitatii aspirinei sau altor medicamente antiplachetare de a intarzia sau diminua progresia fibrozei la pacientii cu boli hepatice cronice.

 

 

O aspirina pe zi, chiar si in doza mica – in jur de 81 mg, poate reduce riscul de infarct miocardic, avand un rol cardioprotector. Daca este luata in dozele recomandate de medic, aspirina nu reprezinta un pericol pentru pacientul cu afectiuni hepatice.

Aspirina si hepatotoxicitatea

In urma administrarii indelungate de aspirina, fie si in doze moderate, nivelul de alaninaminotransferaza (ALT) din sange poate inregistra o crestere semnificativa. La randul ei, cresterea nivelului ALT poate declansa cresterea nivelului de bilirubina din organism. Astfel, se poate instala hepatotoxicitatea. Din fericire, lucrurile revin la normal imediat ce administrarea de aspirina este oprita.

Hepatotoxicitatea cauzata de aspirina este, de cele mai multe ori, blanda si asimptomatica. Atunci cand devine simptomatica, se manifesta prin stari de greata, dureri abdominale si, uneori, chiar prin encefalopatie.

Biopsia hepatica indica leziuni minore, in ciuda nivelului enzimatic ridicat. La microscop se pot observa anomalii mitocondrice.

Aspirina si sindromul Reye

Si sindromul Reye poate sa apara in urma hepatotoxicitatii cauzate de aspirina. Sindromul Reye poate fi fatal daca nu este tratat la timp. Acesta afecteaza creierul si ficatul.

Pacientii care manifesta reactii hepatice in urma administrarii aspirinei ar trebui sa intrerupa de urgenta tratamentul si sa incerce, mai degraba, un tratament pe baza de acetaminofen sau alte antiinflamatoare.

Din fericire, leziunile provocate ficatului de dozele mari de aspirina nu sunt atat de grave si se vindeca rapid, chiar de la sine, in urma intreruperii tratamentului medicamentos.

In cateva zile de la oprirea administrarii aspirinei, nivelul ALT din organism revine la normal.

In cazul sindromului Reye, lucrurile nu sunt la fel de simple. Pacientul trebuie sa apeleze la ajutor medical de urgenta pentru a preveni daunele permanente ce pot fi cauzate de aceasta afectiune. Complicatiile acestui sindrom includ: pneumonie, insuficienta respiratorie, hernierea trunchiului cerebral, pancreatita, hemoragie gastrointestinala, insuficienta renala, coma ori chiar deces.

In cazul pacientilor diagnosticati cu sindrom Reye, este complet interzisa administrarea de aspirina, indiferent de cantitatea sau forma sub care se administreaza.

Pacientii care sufera de boli hepatice trebuie sa se consulte cu medicul gastroenterolog cu privire la toate medicamentele administrate, astfel incat sa se asigure ca nu isi pun sanatatea in pericol urmand un anumit tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0