Bilirubina la adulti: ce este, ce semnifica cresterea valorilor, de cate tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se gaseste in sange, bila (fiere) si in calculii biliari.

 

De retinut despre bilirubina:

 • Bilirubina este un pigment de culoare galben-maronie, care este produs in timpul descompunerii sau degradarii normale a globulelor rosii din sange (eritrocite).
 • Valorile normale ale bilirubinei in sange pot varia usor, de la un laborator la altul; valorile pot varia de la 0,2 la 1,2 mg/dL.
 • Semnele si simptomele ce apar din cauza valorilor mari ale bilirubinei la adulti pot varia in functie de cauza care se afla la baza lor; cu toate acestea, simptomele includ, de regula, icter si mancarimi (prurit).
 • Valorile mari ale bilirubinei la adulti, de regula, inseamna ca ar putea sa existe o problema care implica globulele rosii, ficatul sau vezica biliara, insa pot fi descoperite si alte probleme de sanatate.
 • Testul de bilirubina sau cel de stabilire a nivelului de bilirubina totala este efectuat pe o mostra mica de sange luat de la pacient.

 

Ce este bilirubina si de cate tipuri este?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bilirubina este un pigment biliar care are o culoare galben-portocalie. Ea este formata in timpul descompunerii normale a globulelor rosii din sange (hemoglobina) si este excretata in bila. Bilirubina poate fi clasificata ca bilirubina indirecta (libera sau neconjugata) cata vreme ea circula si este considerata bilirubina directa dupa conjugarea in ficat cu acid glucuronic.

Care sunt valorile normale ale bilirubinei la adulti?

 • Valorile normale ale bilirubinei in sange variaza de la 0 la 0,4 mg/dL.
 • Bilirubina totala (directa si indirecta) variaza de la aproximativ 0,2 la 1,2 mg/dL (unele laboratoare pot avea un prag mai mare, de pana la 1,9 g/dL).
 • Valorile prea mici ale bilirubinei se pot datora anumitor medicamente, cum ar fi teofilina, fenobarbitalul, cat si nivelurilor ridicate ale vitaminei C.

Asadar, pentru adulți de peste 18 ani, bilirubina totală normală poate fi de până la 1,2 miligrame pe deciliter (mg / dl) de sânge. Pentru cei sub 18 ani, nivelul normal va fi 1 mg / dl. Rezultatele normale pentru bilirubina conjugată (direct) trebuie să fie mai mici de 0,3 mg / dl. Bărbații tind să aibă niveluri de bilirubină ușor mai mare decât femeile. Nivelurile scăzute de bilirubină nu reprezinta, adesea, o preocupare.

Ce semnifica valorile mari ale bilirubinei la adulti?

Valorile mari ale acestui pigment biliar la adulti pot sa indice mai multe tipuri de probleme, cum ar fi, de exemplu:

 • descompunerea eritrocitelor (globulelor rosii din sange) este mai rapida decat in mod normal; de exemplu, o reactie la o transfuzie de sange;
 • ficatul are zone cu tesut cicatrizat;
 • inflamatia ficatului;
 • alte boli ale ficatului, cum ar fi infectiile;
 • disfunctiei ductelor biliare;
 • calculi biliari;
 • cancerul pancreasului sau cancerul vezicii biliare
 • cicatrizarea conductelor biliare
 • Colangiocarcinomul sau cancerul ductului biliar

Care sunt simptomele la adulti pe care le pot da valorile mari ale bilirubinei

La adulti, icterul si pruritul (mancarimile) sunt semnele si simptomele majore ale nivelurilor mari ale bilirubinei din sange.

Corpul are nevoie de cel puțin 6 luni pentru a se recupera dupa instalarea unui icter,  timp  necesar pentru  ficat pentru a-și recâștiga eficacitatea. Testele de rutină se fac pentru a verifica funcționarea ficatului și a enzimelor generate. Acest tip de icter cunoscut sub numele de icter fiziologic

 
 

Urmatoarele sunt cateva dintre cauzele potentiale ale valorilor crescute ale bilirubinei si semnele si simptomele lor asociate (nu este o lista completa):

 • Anemia (distrugerea globulelor rosii ca o cauza) - semnele si simptomele includ: slabiciune, paloare si icter.
 • Hepatita virala - semnele si simptomele includ: oboseala, febra usoara, dureri musculare, greata si varsaturi si icter.
 • Obstructie biliara - semne si simptome: scaun care are o nuanta deschisa la culoare, urina de o culoare inchisa, mancarimi, durere in partea dreapta a abdomenului, greata, varsaturi si icter.
 • Semnele si simptomele infectiilor (de exemplu malaria) includ: momente recurente de febra si frisoane si slabiciune.
 • Bolile genetice (cum ar fi anemica cu celule in secera) au semne si simptome precum: durere abdominala si/sau globule rosii anormale.
 • Cauzele hepatice (de exemplu,hepatită infecțioasă, ciroza, cancerul hepatic, medicamentele, toxinele, sindromul Gilbert si sindromul Crigler-Najjar) includ semne si simptome ale unor enzime hepatice anormale si formatiuni (mase) la nivelul ficatului. Tulburările posthepatice pot provoca, de asemenea, hiperbilirubinemie conjugată
 • Nivelul de bilirubină conjugata (direct) este adesea ridicat de consumul de alcool, reacții la anumite  medicamente și anumite  tulburări autoimune. 

Interpretarea valorilor crescute ale bilirubinei trebuie interpretate intr un context clinic.

Sunt necesare efectuarea unor

- teste imagistice- echografie, CT abdominal, colangiografia cu rezonanta magnetica- ce  evidentiaza ductele biliare si in combinatie cu angiografia permite stadializarea unui evetual carcnom de duct biliar, echografia endoscopica cu vizualizarea ambelor ducte biliare si aspirarea cu ac fin pentru studii citologice.

- alte teste, ca parte a unui panou hepatic sau grup de teste hepatice asociate.  Când ficatul  este deteriorat, enzimele hepatice pot inregistra valori mari în sângele. Este posibil să aveți nevoie de urmatoarele teste de sânge, cum ar fi:

-Fosfatază alcalină 
-Aspartat transaminaza sau AST
-Alanină transaminază 

- Nivelurile de proteine hepatice cum ar fi albumina,  timpul de protrombina


In cazul suspiciunii de carcinom de duct biliar sau de vezica biliara, ar putea orienta si :

-Markerul tumoral Ag carbohidrat 19-9 poate fi crescut in cancerele de duct biliar, nivele peste 100U/mL au o sensibilitate de 75% si specificitate de 80%
-Alti markeri tumorali - Ag carcinoembrionic
 

Ce este de facut pentru a scadea valorile bilirubinei

Daca medicul nu a depistat o patologie anume iar valorile nu sunt corelate cu o suferinta biliara, hepatica sau de alta natura, o serie de masuri igieno-dietetice pot ajuta

Beți cel puțin opt pahare de fluide pe zi. .
Luați în considerare suplimentul "milk thistle" ciulinul laptelui 
Optați pentru fructe precum papaya și mango, care sunt bogațe în enzime digestive.
Mâncați cel puțin 2 1/2 cești de legume și 2 cești de fructe pe zi.
Căutați alimente cu fibre bogate, cum ar fi fulgi de ovăz, fructe de padure și migdale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Atunci cand exista valori  mari ale bilirubinei, o serie de alimentele și băuturi trebuie evitate sau limitate :
- Alcoolul este toxic pentru majoritatea țesuturilor corporale interne, inclusiv ficatului. ...
- Carbohidrații rafinați. ...
- Produsele ambalate, conservate și  afumate. 
- Grăsimile  saturate și trans.
- Peștele crud sau  crustaceele
- Carne de vită și carne de porc.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0