Un stil de viață sănătos al gravidei influențează genele copilului [studiu]

Un studiu condus de o echipă de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia a arătat o legătură între intervenția asupra stilului de viață la femeile gravide cu obezitate și modificările epigenetice la copil.

Un stil de viață sănătos este indicat oricui, însă cu atât mai mult femeilor însărcinate. În cadrul unei colaborări internaționale între cercetători din Suedia, Danemarca și Spania, aceștia au încercat să afle dacă genele copiilor au fost programate diferit în cazul în care o femeie însărcinată, având un indice de masă corporală (IMC) peste 30, a trecut prin unele intervenții în stilul de viață.

Studiul a implicat 425 de femei însărcinate, toate având un IMC peste 30, ceea ce înseamnă că sufereau de obezitate. Participantele au fost împărțite la întâmplare în trei grupuri diferite:

  • Femeile din grupul numărul 1 au avut o intervenție în stilul de viață atât în ceea ce privește activitatea fizică (au fost îndemnate să meargă 11.000 de pași pe zi și să folosească un contor de pași), cât și în ceea ce privește alimentația (li s-a recomandat o dietă mediteraneană de 1200-1675 de calorii pe zi).
  • Femeile din grupul numărul 2 au avut o intervenție de stil de viață care a inclus doar activitatea fizică.
  • Femeile din grupul 3 au continuat să trăiască la fel ca de obicei (ele au reprezentat grupul de control).

Ulterior, cercetătorii au examinat sângele din cordonul ombilical al unui număr de 208 nou-născuți pentru a vedea dacă au avut loc modificări epigenetice. Un mod în care apar modificările epigenetice este prin metilarea ADN-ului, în care activitățile genelor din apropiere sunt modificate de moleculele care se atașează la ADN. Astfel de modificări au apărut în 370 de gene, la un total de 379 de locuri din genom, la copiii ai căror mame au făcut parte din grupurile care au avut intervenții în stilul de viață.

Mai multe gene modificate epigenetic reglează metabolismul, dezvoltarea țesutului adipos și eliberarea insulinei. Se știa anterior că mai multe gene modificate sunt legate de diabetul de tip 2. S-a observat astfel că bebelușii mamelor din ambele grupuri de intervenție în ceea ce privește stilul de viață, fie doar cu activitate fizică fie și cu adăugarea unei diete sănătoase pe lângă mișcare, au avut o masă musculară crescută la naștere, comparativ cu grupul de control.

Cercetătorii au dorit, de asemenea, să afle dacă modificările epigenetice au influențat creșterea bebelușilor. Prin urmare, copiii implicați în studiu au fost urmăriți la 9, 18 și 36 de luni. 22 dintre modificările epigenetice găsite sunt asociate cu IMC-ul copiilor în timp.

Studiul de față nu a avut cum să demonstreze o cauzalitate directă, afirmă oamenii de știință, dar rezultatele sugerează că activitatea fizică și o dietă sănătoasă în timpul sarcinii la femeile cu obezitate influențează pozitiv epigenetica la nou-născuți și, probabil, și compoziția corpului copiilor și creșterea lor ulterioară.

Autorii studiului concluzionează că activitatea fizică crescută și o dietă sănătoasă în timpul sarcinii pot reduce creșterea în greutate la femeile însărcinate cu obezitate, ceea ce contracarează unele dintre riscurile pentru sănătate asociate cu un IMC ridicat. Faptul că masa musculară a copiilor a crescut și că ADN-ul cordonului ombilical a arătat modificări ADN epigenetice sugerează un efect de programare potențial benefic asupra sănătății copiilor.

Cum se adaugă un număr potrivit de kilograme în timpul sarcinii?

Numărul adecvat de kilograme pe care trebuie să-l ia în sarcină depinde de la o femeie la alta. Dacă înainte de sarcină, femeia era:

- subponderală (IMC mai mic de 18,5), e recomandat să acumuleze între 12 și 18 kilograme în timpul sarcinii;
- normoponderală (IMC 18,5 - 24,9), trebuie să acumuleze între 11 și 15 kg;
- supraponderală (IMC 25 - 29.9), e bine să acumuleze între 7 și 11 kg;
- obeză (IMC egal cu sau mai mare de 30), e indicat să acumuleze între 5 și 9 kg.

Iată câteva sfaturi care pot contribui la gestionarea creșterii sănătoase în greutate în timpul sarcinii:

  • Sarcina nu înseamnă „a mânca pentru doi”. În primele 12 săptămâni de sarcină, femeia poate mânca aceeași cantitate de alimente pe care o consumă de obicei, doar că e bine să se concentreze pe alimente sănătoase.
  • După a 12-a săptămână (și dacă viitoarea mamă este la o greutate sănătoasă), mâncarea suplimentară de care are nevoie în fiecare zi este aproximativ aceeași cu un sandviș integral cu brânză și roșii sau un sandviș integral cu unt de arahide și o banană. 
  • Dacă femeia este supraponderală sau obeză, mâncarea suplimentară de care are nevoie este aproximativ aceeași cu o felie de pâine integrală sau 2 mere.
  • E bine ca gravida să bea mai degrabă apă decât băuturi îndulcite sau băuturi carbogazoase, iar dacă bea lapte, acesta să fie cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Se va consuma pâine integrală în loc de pâine albă.
  • În fiecare zi se va lua un mic dejun sănătos, cum ar fi pâine prăjită (care ajută împotriva grețurilor matinale) cu salată de crudități sau fulgi de ovăz cu lapte
  • Se vor consuma cel puțin 4 porții de legume de sezon sau congelate și 2 porții de fructe în fiecare zi: o porție de legume înseamnă o jumătate de cană, iar o porție de fructe înseamnă un fruct (măr, banană, portocală) sau o jumătate de fruct, dacă este mai mare (grepfrut, pomelo etc.) ori câteva felii (ananas, pepene etc.). Pe cât posibil, e bine ca majoritatea meselor să fie pregătite în casă, cu ingrediente sănătoase.
  • Se vor alege gustări fără mult zahăr și sare, cum ar fi iaurt simplu, fără zahăr adăugat, lapte bătut, fructe proaspete și uscate, brânză și biscuiți integrali, popcorn de casă, câteva nuci crude și nesărate (de exemplu, o mână de migdale) sau un mic sandviș cu pâine integrală și legume la grătar.
  • Se vor efectua cel puțin 30 de minute de activitate moderată 5 sau mai multe zile pe săptămână, de exemplu, mersul pe jos, înotul sau yoga. E bine ca gravida să ceară sfatul medicului legat de ce tipuri de mișcare e mai bine să facă, mai ales dacă nu obișnuia să facă sport înainte de sarcină, dar, în general, trebuie evitate sporturile de contact și scufundările.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - Lifestyle Intervention in Pregnant Women With Obesity Impacts Cord Blood DNA Methylation, Which Associates With Body Composition in the Offspring
https://diabetes.diabetesjournals.org/content/70/4/854
1. Studiul „Lifestyle Intervention in Pregnant Women With Obesity Impacts Cord Blood DNA Methylation Which Associates With Body Composition in the Offspring”, apărut în Diabetes (2021). DOI: 10.2337/db20-0487, autori: Josefine Jönsson et al.
Ministry of Health - Healthy weight gain during pregnancy
https://www.health.govt.nz/your-health/healthy-living/food-activity-and-sleep/healthy-weight/healthy-weight-gain-during-pregnancy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0