Cate kilograme ar trebui sa acumulezi in sarcina?

Multe femei consideră că, în timpul sarcinii, e normal să mânânce orice și să ia oricât de mult în greutate. Însă numărul de kilograme pe care le are viitoarea mamă în timpul sarcinii este important atât pentru sănătatea ei, cât și pentru sănătatea bebelușului, atrag atenția specialiștii. 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), greutatea normală în timpul sarcinii depinde de la o gravidă la alta și variază în funcție de indicele de masă corporală (IMC) avut înainte ca femeia să rămână însărcinată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Câte kilograme e bine să adaugi când ești însărcinată și la ce riscuri te expui în cazul în care pui prea multe kilograme sau prea puține?

Greutatea pe care o femeie o are în timpul sarcinii variază în funcție de înălțimea ei, de constituție și de numărul de kilograme pe care îl avea înainte de a rămâne însărcinată. Dacă te întrebi câte kilograme ar trebui să acumulezi în sarcină, răspunsul este că, în mod normal, între 10 și 12 kg. Pentru mai multă precizie, se calculează în funcție de datele fiecărei femei.

Dacă urmează să naști doi sau trei copii, este posibil să te îngrași mai mult decât cineva care are un copil. Dacă ai gemeni și ai avut o greutate normală înainte de sarcină, este recomandat să te îngrași 16-18 kilograme, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Numărul adecvat de kilograme depinde de la o femeie la alta

Dacă înainte de sarcină femeia era:
- subponderală (IMC mai mic de 18,5), e recomandat să acumuleze între 12 și 18 kilograme în timpul sarcinii
- normoponderală (IMC 18,5 - 24,9), trebuie să acumuleze între 11 și 15 kg
- supraponderală (IMC 25 - 29.9), e bine să acumuleze între 7 și 11 kg
- obeză (IMC egal cu sau mai mare de 30), e indicat să acumuleze între 5 și 9 kg.

De ce te îngrași în sarcină?

Sarcina poate influența rutina și obiceiurile tale zilnice, inclusiv ceea ce mănânci și cât de multă mișcare faci. Însă cel mai important lucru de menționat este că organismul femeilor se schimbă pe parcursul celor nouă luni de sarcină pentru ca bebelușul să primească nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta. 

Aceste schimbări încep deja să aibă loc la începutul sarcinii și devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce trece timpul. 

Cum sunt distribuite kilogramele în timpul sarcinii

Bebelușul care se va naște peste nouă luni ar putea cântări aproximativ 3 până la 3,6 kilograme. Asta reprezintă o parte din creșterea în greutate în timpul sarcinii. Restul kilogramelor sunt distribuite astfel:

  • Sâni mai mari: aproximativ 0,5 până la 1,4 kilograme
  • Uter mai mare: aproximativ 0,9 kilograme
  • Placenta: aproximativ 0,7 kilograme
  • Lichidul amniotic: aproximativ 0,9 kilograme
  • Volum de sânge crescut: aproximativ 1,4 până la 1,8 kilograme
  • Volum crescut de lichid: aproximativ 0,9 până la 1,4 kilograme
  • Depozite de grăsime: aproximativ 2,7 până la 3,6 kilograme

În plus, kilogramele adunate în timpul sarcinii se datorează nu doar creșterii copilului, ci și faptului că organismul depozitează grăsime, pregătindu-se să furnizeze lapte după nașterea copilului. Dacă numărul de kilograme puse în sarcină este prea mare sau prea mic, atât mama, cât și bebelușul pot dezvolta probleme de sănătate.

Câte kilograme e bine să acumulezi în funcție de trimestru

Odată cu noile modificări ale corpului și simptomele de sarcină care apar aproape zilnic, poate fi dificil să știi exact cât de mult ar trebui să te îngrași de-a lungul celor nouă luni de sarcină. 

  1. Primul trimestru: Creșterea în greutate este în general foarte mică în primul trimestru. De obicei, vei lua în greutate până la 2 kilograme, conform specialiștilor americani. Pe de o parte, anumite simptome, precum grețurile matinale și aversiunile alimentare te-ar putea împiedica să iei în greutate. Pe de altă parte, dacă ai pofte foarte mari, este posibil să iei în greutate mai mult decât te-ai aștepta.  
  2. Al doilea trimestru: odată cu instalarea celui de-al doilea trimestru de sarcină, grețurile matinale scad în intensitate și, într-un final, dispar. Din acest moment, gravidele ar trebui să se aștepte să ia aproape un kilogram pe săptămână în al doilea trimestru de sarcină, ceea ce înseamnă 6-8 kilograme în total. 
  3. Al treilea trimestru: este normal să te îngrași mai mult în primele săptămâni ale trimestrului al treilea. Pe măsură ce te apropii de data probabilă a nașterii, s-ar putea chiar să observi că ai scăzut puțin în greutate. Vei câștiga în medie 1 până la 2 kilograme pe săptămână în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Ce se întâmplă dacă acumulezi prea multe kilograme în sarcină

Dacă te îngrași prea mult în timpul sarcinii, în primul rând, îți pot crește valorile tensiunii arteriale și poți face preeclampsie, o afecțiune comună în rândul gravidelor. De asemenea, prea multe kilograme depuse pot crește glicemia și te vei afla la risc de a dezvolta diabet gestațional. Acesta dispare de obicei după naștere, însă îți va crește riscul de a dezvolta în viitor diabet de tip 2.

Apoi, o greutate mai mare decât ar fi normal va duce la nașterea unui copil prea mare, ceea ce poate da complicații în timpul nașterii (de exemplu, necesitatea unei cezariene). În plus, copilul va suferi de obezitate din primii ani de viață, iar femeia poate rămâne cu multe kilograme în plus după naștere, riscând să devină ea însăși obeză.

Ce se întâmplă dacă acumulezi prea puține kilograme în sarcină

Din cauza grețurilor matinale, multe gravide au probleme cu creșterea în greutate în primul trimestru și își fac griji cu privire la efectele acestui lucru asupra dezvoltării bebelușului lor. 

Cauzele pentru care gravidele nu se îngrașă suficient în timpul sarcinii sunt: hyperemesis gravidarum sau o tulburare de alimentație. 

Hyperemesis gravidarum (sarcina toxică) este o afecțiune care se manifestă prin greață sau vărsături excesive în timpul sarcinii. Din acest motiv, gravida nu se hrănește corespunzător. Iar dacă femeia însărcinată are o tulburare de alimentație, atât ea, cât și bebelușul nu primesc suficienți nutrienți pentru a se dezvolta.

În cazul în care gravida începe să piardă în greutate în primul trimestru, de obicei mai mult de 3 kilograme, este mai mult decât important să discute cu medicul care îi monitorizează sarcina. 

Este important să te îngrași într-un ritm constant pe toată durata sarcinii.  

Niciun număr prea mic de kilograme nu este sănătos. Dacă nu acumulezi suficiente kilograme, copilul se poate naște prematur și va avea o greutate foarte mică (mai puțin de 2,5 kg). Unii dintre copiii născuți prea mici pot avea dificultăți de hrănire la sân, pot avea un risc crescut de a dezvolta diferite afecțiuni și pot întâmpina probleme de creștere. Totuși, multe dintre femeile care sunt slabe în mod natural rămân slabe și în timpul sarcinii și nasc copii sănătoși.

Cum afectează obezitatea sarcina?

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății definesc obezitatea ca un IMC de 30 sau mai mare și nu fac diferența între obezitatea de clasa I (IMC de 30–34,9), obezitatea de clasa II (IMC de 35–39,9) și obezitatea de clasa III (IMC de 40 sau mai mare). Având în vedere toate acestea, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru creșterea în greutate este de 5–9,1 kg pentru toate femeile obeze. Multe femei supraponderale au sarcini sănătoase și pot să nască fără complicații. Însă este vital să fii conștientă de potențialele riscuri pe care le poate avea greutatea suplimentară în sarcină. 

Femeile însărcinate care se luptă cu obezitatea pot avea:

  • Un risc crescut de diabet gestațional și hipertensiune arterială;
  • Dificultăți în a auzi bătăile inimii fătului și de a măsura cu exactitate dimensiunea uterului;
  • Dificultăți în ceea ce privește nașterea vaginală dacă fătul este mult mai mare decât media.

De altfel, este posibil ca medicul care îți monitorizează sarcina să îți efectueze mai multe teste de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Acestea pot include ultrasunete pentru a măsura dimensiunea bebelușului, un test de toleranță la glucoză pentru a detecta diabetul gestațional și alte teste de diagnosticare mai târziu în timpul sarcinii pentru a monitoriza dezvoltarea bebelușului.

Ține cont de următoarele sfaturi pentru a evita orice problemă în sarcină:

  • Stai departe de alcool și de fumat.
  • Discută cu medicul despre un plan alimentar potrivit pentru tine, pentru a nu lua foarte mult în greutate.
  • Fii selectivă cu privire la alegerile alimentare; alege surse de alimente care conțin vitamine, minerale și proteine.

Cum poți avea o greutate adecvată în sarcină

  • Discută cu medicul și stabiliți câte kilograme poți acumula în timpul sarcinii.
  • Verifică-ți greutatea regulat de-a lungul lunilor de sarcină.
  • Optează pentru o alimentație bogată în legume, fructe, cereale integrale, proteine și lactate slabe. Discută cu medicul despre ce e indicat și ce nu să mănânci în timpul sarcinii.
  • Evită alimentele și băuturile cu zahăr adăugat, precum și grăsimile nesănătoase (carnea grasă, prăjelile).
  • Respectă cele 150 de minute de mișcare pe săptămână. Dacă medicul nu-ți spune altceva, o plimbare de 30 de minute pe zi este sigură și sănătoasă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Centers for Disease Control and Prevention - Weight Gain During Pregnancy
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-weight-gain.htm
National Library of Medicine - Pregnancy and birth: Weight gain in pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279575/
Department of Health and Aged Care - Weight gain in pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/weight-gain-in-pregnancy
American Pregnancy Association - Healthy Eating for Two
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/eating-for-two/
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Weight Gain During Pregnancy
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/01/weight-gain-during-pregnancy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0