Totul despre hCG (beta-hCG) sau "hormonul sarcinii"

Un adevarat "cocktail", alcatuit din mai multe substante chimice (hormoni) este raspunzator pentru numeroase aspecte mai putin placute din timpul sarcinii, cum ar fi balonarile, petele, greata si anumite stari emotionale.

In timpul sarcinii, mai multi hormoni sunt implicati in buna functionare a organismului femeii, iar astazi ne indreptam atentia in directia hCG (beta-hCG), care inseamna gonadotropina corionica umana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Odata ce ovulul a intalnit spermatozoidul, hormonul hCG sau gonadotropina corionica umana intra in actiune, pentru a amplifica productia de estrogen si de progesteron. Totodata, hCG suprima sistemul imunitar, pentru a sprijini dezvoltarea bebelusului.

Despre gonadotropina corionica umana

Hormonul hCG este produs in timpul sarcinii, de aceea de multe ori mai este numit si "hormonul sarcinii". El este produs de celulele formate in placenta, care hraneste ovulul dupa ce a fost fecundat si dupa s-a atasat de peretele uterului.

Nivelurile hormonului hCG pot fi detectate prima data printr-o analiza de sange, la aproximativ 11 zile dupa conceptie si, printr-un test de urina (test de sarcina), la aproape 12-14 zile dupa conceptie.

In mod normal, valorile hormonului hCG se vor dubla la fiecare 48 - 72 de ore. Valoarea acestuia va atinge un "varf" in primele 8-11 saptamani de sarcina, iar apoi nivelul va incepe sa scada si la un moment dat, gonadotropina corionica umana va ramane la acelasi nivel pentru restul sarcinii.

Gonadotropina corionica umana este o glicoproteina alcatuita din sute de aminoacizi. Ea este complexa si are in componenta: o subunitate alfa-hCG, care este identica cu cea a unor hormoni din organism (LH, FSH si TSH), si o subunitate beta-hCG care este unica.

Tipuri de teste

Exista doua tipuri frecvente de teste hCG. Un test calitativ detecteaza daca gonadotropina corionica umana este prezenta in sange, iar un test cantitativ (sau beta-HCG) masoara cantitatea de gonadotropina corionica umana care este, de fapt, prezenta in sange.

Un test pozitiv in ce priveste beta-hCG inseamna ca femeia este insarcinata, iar un test negativ referitor la beta-hCG inseamna ca femeia nu este gravida.

Beta hcg valori de referinta

Gonadotropina corionica umana este produsa doar in timpul sarcinii si este produsa aproape exclusiv in placenta. Nivelurile hormonului hCG, care se detecteaza in sangele mamei si in urina, cresc dramatic in primul trimestru si pot contribui la greata si la varsaturile asociate cu sarcina.

Iata care sunt valorile beta hCg, in functie de saptamana de sarcina (varsta gestationala: prin conventie, sarcinile sunt masurate in saptamani, incepand cu prima zi a ultimei menstruatii a femeii):

 • 3 saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii a femeii: 5-50 mIU/ml
 • 4 saptamani: 5-426 mIU/ml
 • 5 saptamani: 18-7.340 mIU/ml
 • 6 saptamani: 1.080-56.500 mIU/ml
 • 7 spre 8 saptamani: 7.650-229.000 mIU/ml
 • intre 9 si 12 saptamani: 25.700-288.000 mIU/ml
 • intre 13 si 16 saptamani: 13.300-254.000 mIU/ml
 • intre 17 si 24 saptamani: 4.060-165.400 mIU/ml
 • intre 25 si 40 saptamani: 3.640-117.000 mIU/ml.


Femeile care nu sunt insarcinate au valorile hCG undeva intre 0 si 5 mIU/ml, iar femeile postmenopauzale au hCG intre 0 si 8 mIU/ml. Aceste valori de mai sus (in sarcina) sunt doar o referinta, pentru ca la fiecare femeie, nivelul hCG veta poate creste in mod diferit. Nu conteaza neaparat valorile, ci modificarile ce apar in privinta acestor valori ale hormonului beta hCG.

Ce inseamna valorile prea mari ale hCG

Un nivel mare al hormonului hCG poate insemna:

 • calcularea gresita a datei sarcinii
 • sarcina molara (placenta si fetusul nu se dezvolta in mod corect)
 • sarcina multipla (mai multi feti)

Ce inseamna valorile prea mici ale hCG

Un nivel scazut al hCG poate indica:

Cum functioneaza testele de sarcina?

Testele de sarcina (cum sunt cele de urina, pe care le poti efectua acasa) sunt create pentru a detecta modificarile aparute in nivelul hormonului hCG, folosind o tehnica stiintifica.

HCG este o molecula mare, alcatuita din doua componente separate: alfa hCG si beta hCG. Un test de sarcina vine cu anticorpii pentru a detecta partea cu alfa hCG si partea cu beta hCG. Asadar, daca faci un test de sarcina acasa si acesta arata ca esti insarcinata, hormonul hCG din urina ta va fi prins ca intr-un sandvis de anticorpii de pe banda pe care ai urinat, asa ca aceasta componenta a testului declanseaza eliberarea unei substante colorate, creand acea linie inchisa la culoare care indica un rezultat pozitiv la testul de sarcina.

Chiar daca testele de sarcina pe care le faci acasa detecteaza hormonul hCG din urina, pentru a determina daca esti sau nu insarcinata, ele nu iti pot da informatii, de fapt, despre cantitatea de hCG prezenta. Este important sa mergi la medicul ginecolog, pentru a-ti confirma rezultatul. Fatul este, de regula, vizibil pe o ecografie transvaginala atunci cand valorile hCG sunt peste 1500 de unitati. Cand valoarea beta hCG este de peste 4000 de unitati, fatul este vizibil si pe o ecografie abdominala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Pregnancy Association - https://americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0