Semnele din nastere. Care sunt cele periculoase?

Cu siguranta ca multi dintre noi am remarcat la rude, la prieteni sau la oameni intalniti intamplator anumite semne care exista pe piele. Probabil ca aceste semne din nastere au starnit unele curiozitati la momentul respectiv, insa ele pot reprezenta o cauza importanta de stres.

Aceasta se intampla mai ales pentru multi parinti, care devin foarte preocupati de formatiunile ce apar pe pielea copiilor inca de la nastere. Cele mai frecvente intrebari pe care acesti parintii si le pun sunt:

  • daca aceste semne din nastere sunt periculoase
  • daca vor disparea
  • daca se vor agrava afectand copilul in vreun fel
  • daca exista anumite metode de tratament
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In continuare, iata cateva raspunsuri din perspectiva medicala pentru aceste intrebari.

Ce sunt semnele din nastere si de ce apar?

Semnele din nastere sunt leziuni prezente pe piele la momentul nasterii sau care apar in primele saptamani de viata. Majoritatea nu sunt periculoase, dar unele pot necesita tratament din cauze estetice (mai ales cele care se localizeaza la nivelul fetei) sau din cauza cresterii rapide.

Cauza aparitiei semnelor din nastere nu este cunoscuta. Ele sunt determinate genetic, in sensul ca in ADN-ul fiecarei persoane exista informatia genetica ce duce la formarea acestor semne particulare. Astfel, aparitia lor nu poate fi prevenita.

Tipuri de semne din nastere

Cele mai multe semne din nastere se impart in doua categorii: semne de origine vasculara si semne de origine pigmentara.

Semnele de origine vasculara

Aceste leziuni se dezvolta de la nivelul vaselor de sange din piele. Din aceasta cauza au aspectul unor pete de culoare rosie sau violet. Pot avea orice localizare pe corp, putand aparea inclusiv la nivelul fetei si gatului.

Apar prin dezvoltarea in exces, fie ca numar, fie ca marime, a vaselor de sange de la nivel cutanat, fie ca este vorba de capilare, vene sau artere, sau combinatii ale acestora, cum ar fi leziunile arterio-venoase.

Pot avea variate forme si dimensiuni. De multe ori se constata o crestere a lor pe parcursul anilor, si unele cazuri ajung sa fie de mari dimensiuni. Viteza de crestere variaza de la caz la caz. Uneori, dupa o faza initiala de crestere, unele leziuni involueaza de la sine, reducandu-si dimensiunile chiar pana la disparitie.

In situatia in care ajung mari, voluminoase, groase, pot aparea unele complicatii locale, printre care ar fi afectarea reliefului normal al zonei respective, chiar pana la deformari impresionante ale tesuturilor. Avand origine vasculara, pot duce la sangerari care apar in urma unor traumatisme chiar si minore.

  • Pata de somon (salmon patch) – una sau cateva mici pete foarte discret eritematoase (roz- rosii), mai vizibile in cursul efortului de plans. Pot avea un aspect de retea foarte fina. Apar de obicei in regiunea superioara a fetei: pe frunte sau pleoape. Dispar in cursul primelor luni de viata, neavand semnificatie patologica. Nu necesita tratament.
  • Hemangioamele infantile – sunt placi elevate, foarte bine delimitate, de culoare rosu intens. Pot aparea oriunde la nivelul corpului. Cu cat sunt mai groase si mai adanci, culoarea se indreapta care violet-albastru. In primele luni de viata ele pot avea o faza de crestere in dimensiuni, urmata de o faza de involutie, pana la disparitie. Faza de involutie este mult mai lenta, putand dura pana la cativa ani. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele infantile dispar in totalitate.

Se trateaza numai acelea care au o crestere accentuata, ajung la dimesiuni mari sau produc deformari ale zonelor corpului (spre exemplu, in cazul localizarii la diverse nivele ale fetei, pot afecta relieful cutanat, cu impiedicarea vederii sau alimentatiei). Metodele de tratament difera in functie de mai multi factori ce tin de tipul hemangiomului, localizarea lui, dar si de varsta si eventualele afectiuni ale micului pacient. Ca si terapii sunt disponibile administrarea de propranolol oral, laser terapie sau chiar excizie chirurgicala.

  • Malformatiile capilare (port wine stain) – sunt pete vasculare de culoare violet, ce pot avea varia in dimensiuni de la 1-2 cm la cateva zeci de centimetri. Ele cresc in dimensiuni si grosime in primii ani de viata, in unele cazuri existand cresteri lente de-a lungul intregii vieti. Odata cu cresterea, culoarea lor vireaza catre un violet inchis. Devin mai evidente la pubertate sau in cursul sarcinii.

Pot aparea pe orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul fetei si toracelui. De obicei sunt unilaterale (afecteaza o singura jumatate a corpului). Ele sunt permanente, nu dispar de la sine. In cazul unei cresteri semnificative in grosime, pot deforma tesuturile de la nivelul unde sunt localizate, cu afectari functionale (in cazul in care se localizeaza langa ochi sau gura). Sunt inestetice si pot duce la sangerari in cazul unor traumatisme. Dar existenta lor nu este amenintatoare pentru viata.

In unele cazuri se poate apela la tratament prin laser vascular sau excizie chirurgicala. Tratamentul laser se face atat in copilarie, cat si in viata de adult. Tratamentul laser distruge vasele din interiorul leziunii, fara a afecta pielea. Cu cat este facut mai timpuriu, in copilarie, cu atat sansele de raspuns la tratament sunt mai mari. Este nevoie de mai multe sedinte de laser, in urma carora se obtin ameliorari semnificative ale leziunii. Cu toate acestea, pentru unele cazuri este greu de obtinut o vindecare completa si definitiva a leziunii, care poate reapare in decursul timpului. Tipul tratamentului si momentul inceperii acestuia se aleg in functie de localizarea si evolutia leziunii si de varsta pacientului.
  • Malformatii arterio-venoase – exista mai multe variante si tipuri ale acestor formatiuni. Ele sunt malformatii complexe, cu o gravitate mai mare, si care sunt uneori intalnite in cadrul unor sindroame. Din fericire ele se intalnesc foarte rar. Initial apar ca pete rosii ce cresc in dimensiuni si grosime si isi pot modifica aspectul catre o culoare violet. Se insotesc de caldura locala si uneori la nivelul lor se pot simti pulsatii.

In cazul malformatiilor mari, acestea pot duce la deformari importante de tesut. Uneori pot aparea ulceratii. Traumatismele locale pot provoca sangerari abundente, cu formare sau nu de hematoame. Sunt cel mai greu de tratat dintre malformatiile vasculare, tratamentul constand in efectuarea de embolizari, scleroterapie, excizie chirurgicala cu reconstructie.

Semnele de origine pigmentara

Aceste formatiuni iau nastere din celulele cu pigment ale pielii, celule care la nivelul zonelor respective sunt mai multe decat in mod normal. Astfel, ele se organizeaza in structuri plane sau elevate, de diferite grosimi, forme si dimensiuni. Culoarea lor variaza intre diferite nuante de brun, pana la negru.

  • Nevii congenitali – sunt alunite prezente pe piele inca de la nastere sau apar la scurt timp dupa nastere. In functie de dimensiuni, se impart in trei categorii: nevi congenitali mici (< 1,5 cm diametru), nevi congenitali medii (diametru intre 1,5-20 cm) si nevi congenitali mari (diametru peste 20 cm) – exista nevi congenitali giganti care pot acoperi chiar suprafete mari din trunchi sau membre.

Cu cat sunt mai mari, cu atat pot fi mai grosi. Frecvent, suprafata lor este acoperita de fire de par. Rar, nevii congenitali prezenti la nivel cranial sau pe linia mediana a corpului pot fi asociati cu afectari ale sistemului nervos central.   

Fiind alcatuiti din aglomerari de celule pigmentare, exista riscul ca in cursul vietii sa degenereze malign, dand nastere la cancere de piele agresive, de tipul melanomului. Riscul este mai crescut decat in cazul alunitelor care apar in copilarie si adolescenta. Cu cat nevul congenital este mai mare ca suprafata si ca grosime, cu atat riscul este si el mai mare.

Nevii congenitali cresc in dimensiuni odata cu cresterea corpului copilului. O modificare rapida in dimensiuni, disproportionata, si o modificare a culorii leziunii poate fi data de o transformare maligna a nevului congenital. Din pacate, in cazul transformarii maligne ce se petrece in profunzimea unei leziuni groase, modificarea devine evidenta clinic destul de tardiv, fapt ce amana stabilirea diagnosticului si, in consecinta, tratamentul necesar. 

Un nev congenital trebuie supravegheat dermatologic toata viata si orice modificare trebuie evaluata dermatologic cat mai repede.

  • Petele caffe-au-lait – sunt pete de culoare brun deschis, de obicei uniforma, bine delimitate, ce variaza in dimesiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Mai rar sunt prezente de la nastere, mai frecvent apar in cursul primelor luni de viata, sau chiar in primii ani. Nu sunt periculoase. Pot fi unice sau, mai frecvent, multiple. In cazul in care sunt mai numeroase, pot anunta prezenta unor alte afectiuni care se manifesta cu afectare neurologica sau malformatii ale altor organe (spre exemplu, prezenta a peste 6 pete caffe-au-lait se poate intalni in neurofibromatoza de tip I). Nu necesita tratament.
  • Pata mongoloida – pata de culoare albastru-gri, cu dimensiuni de cativa centimetri, care se gaseste la nivelul regiunii sacrate, care este prezenta de la nastere sau apare in cursul primelor saptamani de viata. Este rara la copiii caucazieni, mai frecventa la asiatici si hispanici. Poate disparea spontan in primii ani de viata sau poate persista pe parcursul intregii vieti. Nu este o leziune periculoasa si foarte rar se asociaza cu alte afectiuni. Tratamentul nu este necesar.

Asadar, sunt semnele din nastere periculoase?

Majoritatea acestor leziuni nu sunt periculoase, in sensul de a pune viata in pericol. Principalul lor inconvenient este acela ca sunt inestetice si pot produce diferite grade de disconfort la nivelul zonelor pe care se afla. Un grad mai mare de pericol vital prezinta nevii congenitali, care au riscul de a se transforma in cancer de piele de tipul melanomului si din aceasta cauza trebuie monitorizati dermatologic toata viata si protejati de expunerea necontrolata la soare sau folosirea cremelor cu factor de protectie. Cea mai buna prevenire a melanomului malign o reprezinta expunerea controlata la soare, intrucat exista un nivel maxim de acumulare a razelor UVA si UVB la nivel cutanat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a afla ce tip de semn din nastere prezinta un copil, este necesar consultul la medicul dermatolog, care va stabili diagnosticul exact si indicatia de tratament, daca acesta este necesar. 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0