Sarcină: excesul de acid folic, asociat cu modificări în dezvoltarea creierului fătului [studiu]

Un studiu¹ efectuat pe femele de șoarece gravide a constatat că nivelurile ridicate de acid folic au fost asociate cu modificări semnificative în dezvoltarea creierului urmașilor.

Acest studiu, realizat la Universitatea din California, a constatat că o cantitate prea mare de acid folic în timpul sarcinii a afectat dezvoltarea creierului embrionilor. Cercetătorii spun că rezultatele indică faptul că este nevoie de mai multe investigații cu privire la cea mai bună doză de acid folic recomandată pentru femeile însărcinate.

Oamenii de știință afirmă că, în ceea ce privește acidul folic, dacă se administrează o cantitate prea mică, aceasta ar putea fi insuficientă. Însă, conform rezultatelor studiului, nici cantitățile mari nu sunt de folos, ba chiar dăunează.

Cercetarea a fost realizată pe femele de șoarece gravide împărțite în trei grupuri, cărora li s-a administrat fie o cantitate normală de acid folic, fie de 10 ori cantitatea recomandată, fie nicio cantitate de acide folic. Nou-născuții care au primit cea mai mare cantitate de acid folic au prezentat modificări semnificative ale creierului.

Paradoxal, modificările creierului cauzate de prea mult acid folic le-au imitat pe cele asociate cu o carență de acid folic. La om, cercetările au arătat că prea puțin acid folic poate provoca o carență de folat la nivel cerebral, problemă asociată adesea cu dezvoltarea autismului.

Acidul folic este extrem de util în cantitățile potrivite

Suplimentarea cu acid folic (forma sintetică a vitaminei B9) este recomandată pe scară largă femeilor aflate la vârstă fertilă. S-a demonstrat că reduce substanțial riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, la copii. Cercetările au arătat, de asemenea, că vitaminele prenatale care includ acid folic au un efect protector împotriva dezvoltării autismului și a altor tulburări.

Aportul zilnic recomandat de acid folic este de aproximativ 400 mcg, iar limita maximă zilnică de siguranță este de 1000 mcg. În perioada sarcinii, femeile ar trebui să ia cam 600 mcg de acid folic. Femeile care au născut deja un copil cu defecte ale tubului neural sau care au anumite afecțiuni, cum ar fi epilepsia și care iau anticonvulsivante, sunt în general sfătuite să ia doze mai mari de acid folic în sarcina următoare.

La modelele animale, potrivit acestui studiu, există indicații că o cantitate foarte mare de acid folic poate fi dăunătoare dezvoltării creierului fătului. Comunitatea clinică ar trebui să ia în serios această indicație, pentru a reevalua cantitatea de acid folic optimă pentru femeile însărcinate, concluzionează autorii studiului.

Ce surse de acid folic există?

Fiecare femeie la vârsta reproductivă trebuie să obțină acid folic în fiecare zi, indiferent dacă intenționează să rămână gravidă sau nu, pentru a ajuta la crearea de celule noi. Pe lângă consumul de alimente cu folat dintr-o dietă variată, femeile pot obține acid folic prin administrarea unui supliment de multivitamine care conține acid folic sau prin consumul de alimente fortificate (unele pâini, cereale pentru micul dejun etc.).

Surse naturale de folat includ:

  • Legumele cu frunze verde închis (napi, spanac, salată Romaine, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli)
  • Fasolea
  • Arahidele
  • Semințele de floarea soarelui
  • Fructele proaspete
  • Cerealele integrale
  • Ficatul
  • Fructele de mare
  • Ouăle
  • Alimente și suplimente îmbogățite.

Acidul folic și sarcina

În timpul dezvoltării timpurii a fătului, acidul folic ajută la formarea tubului neural; acest element este foarte important deoarece contribuie la prevenirea unor defecte congenitale majore ale creierului bebelușului (anencefalie) și ale coloanei vertebrale (spina bifida).

Unele cercetări arată că, dincolo de efectul său protector în ceea ce privește defectele congenitale, suplimentarea cu acid folic în timpul sarcinii poate îmbunătăți neurodezvoltarea și funcția creierului la copii și poate proteja împotriva tulburărilor din spectrul autist.

Cu toate acestea, alte studii au concluzionat că aportul ridicat de acid folic și nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat în fluxul sangvin pot avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive și pot crește riscul de autism.

Consumul de alimente bogate în folat sau administrarea de forme naturale de folat, cum ar fi 5-metiltetrahidrofolat, nu au ca rezultat niveluri excesive de acid folic în sânge.

Folatul este, de asemenea, important pentru sănătatea mamei și s-a demonstrat că suplimentarea cu acid folic reduce riscul de complicații legate de sarcină, inclusiv de preeclampsie². În plus, nivelurile ridicate de folat matern au fost asociate cu un risc semnificativ redus de naștere prematură.

Având în vedere importanța folatului pentru sănătatea mamei și a fătului și dificultatea pe care multe femei o au pentru a obține o cantitate adecvată numai prin dietă, se recomandă ca toate femeile care intenționează să rămână însărcinate să ia zilnic 400 mcg de acid folic începând cu cel puțin o lună înainte de o eventuală sarcină. De asemenea, administrarea de acid folic trebuie continuată și în primele luni de sarcină.

Deși suplimentele cu acid folic sunt cele mai importante în primele luni de sarcină, unele cercetări arată că dacă se continuă administrarea de acid folic pe parcursul sarcinii acest lucru poate ajuta la creșterea nivelului de folat atât în sângele matern, cât și în cel al cordonului ombilical.

Potențiale riscuri ale aportului prea mare de acid folic

În afară de creșterea riscului de autism al fătului în cazul femeilor însărcinate, există alte câteva riscuri asociate cu administrarea de doze prea mari de acid folic la persoanele de ambele sexe și de diferite vârste:

  • Riscul de cancer. O revizuire³ a 10 studii a constatat o creștere semnificativă a incidenței cancerului de prostată la persoanele care au luat suplimente de acid folic, comparativ cu grupurile de control.
  • Declinul mental al adultului. Cercetările au arătat că suplimentarea cu doze mari de acid folic poate duce la un declin mental accelerat la persoanele în vârstă cu niveluri scăzute de vitamina B12.
  • Suprimarea funcției imunitare. Studii multiple au arătat că suplimentele cu doză mare de acid folic pot suprima funcția imună prin reducerea activității celulelor imune protectoare, inclusiv celulele ucigașe naturale (NK) și că prezența acidului folic nemetabolizat poate fi asociată cu activitatea redusă a celulelor NK.

Atenție, suplimentele de folat pot interacționa cu unele medicamente prescrise frecvent, cum ar fi metotrexatul (medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer și boli autoimune), cu unele medicamente antiepileptice sau cu sulfasalazina (utilizată pentru tratarea colitei ulcerative).

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Deficient or Excess Folic Acid Supply During Pregnancy Alter Cortical Neurodevelopment in Mouse Offspring
https://academic.oup.com/cercor/article/31/1/635/5913010
1. Studiul „Deficient or Excess Folic Acid Supply During Pregnancy Alter Cortical Neurodevelopment in Mouse Offspring. apărut în Cerebral Cortex, 2020; DOI: 10.1093/cercor/bhaa248, autori: Angelo Harlan De Crescenzo et al.
NCBI - Supplementation of folic acid in pregnancy and the risk of preeclampsia and gestational hypertension: a meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153594/
2. Studiul „Supplementation of folic acid in pregnancy and the risk of preeclampsia and gestational hypertension: a meta-analysis”, apărut în Arch Gynecol Obstet. 2018; 298(4): 697–704. Published online 2018 Jul 5. doi: 10.1007/s00404-018-4823-4, autori: Cheng Liu et al.
NCBI - Cancer risk with folic acid supplements: a systematic review and meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278486/
3. Studiul „Cancer risk with folic acid supplements: a systematic review and meta-analysis”, apărut în BMJ Open. 2012; 2(1): e000653. Published online 2012 Jan 12. doi: 10.1136/bmjopen-2011-000653, autori: Tale Norbye Wien et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0