Preeclampsia poate crește riscul de AVC mai târziu în viață (studiu)

Femeile care se confruntă cu preeclampsia (hipertensiune în timpul sarcinii) au un risc de trei ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale mai târziu în viață decât cele care nu s-au lovit de această problemă în sarcină.

Preeclampsia se întâmplă atunci când o femeie care anterior avea tensiune arterială normală dezvoltă brusc hipertensiune arterială și proteine în urină sau alte probleme după săptămâna 20 de sarcină. Lăsată netratată, preeclampsia poate duce la complicații grave atât pentru gravidă, cât și pentru făt (dezlipire de placentă, naștere prematură etc.).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Unele cercetări au descoperit o asociere între preeclampsie și accidentul vascular cerebral, dar nu au urmărit femeile respective până la vârsta a doua și nici nu au urmărit dezvoltarea factorilor de risc pentru AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, valorile mari ale glicemiei sau fumatul.

Preeclampsia și riscul viitor de AVC

Un studiu¹ realizat la Universitatea de Științe Medicale din Utah sugerează că, pentru femeile care au antecedente de preeclampsie, medicii ar trebui să ia în considerare tratamentul agresiv al factorilor de risc vascular specifici vârstei a doua, inclusiv hipertensiunea arterială și nivelurile crescute de colesterol și glucoză. Acest lucru ar putea reduce riscul ca aceste femei să facă un accident vascular cerebral.

În această lucrare, oamenii de știință au analizat date de la 1.435 de femei care au născut și au participat la Framingham Heart Study, un studiu epidemiologic care a urmărit un grup de persoane de-a lungul timpului pentru a stabili istoricul natural al bolilor cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral. Starea de sănătate a participanților a fost evaluată la fiecare doi ani, din 1948 până în 2016.

Niciuna dintre femei nu a avut AVC înainte de înscrierea în studiul Framingham. Cu toate acestea, 169 dintre ele avuseseră preeclampsie înainte de participare. Femeile cu această afecțiune erau mai mult tinere, fumătoare, cu tensiune arterială diastolică mai mare și aflate pe tratament pentru colesterol ridicat.

Pe o perioadă medie de urmărire de 32 de ani, 231 de femei au suferit un accident vascular cerebral. După ce autorii studiului au luat în considerare dezvoltarea factorilor de risc vascular tradiționali în timp, au constatat că un istoric de preeclampsie este asociat independent cu un risc de 3,8 ori mai mare de a face un AVC mai târziu în viață.

Deși cercetătorii recunosc că rămân multe necunoscute în legătură cu asocierea dintre preeclampsie și accidentul vascular cerebral, ei suspectează că preeclampsia poate provoca mai multe daune pe termen lung decât se credea anterior, făcând o femeie mai susceptibilă la dezvoltarea unui AVC pe măsură ce îmbătrânește.

De reținut este că preeclampsia e o boală complicată, care implică leziuni ale mucoasei vaselor de sânge. De obicei este privită ca un eveniment care are loc în sarcină, după care trece, iar femeia revine la normal, dar se pare că poate afecta grav vasele de sânge, potrivit oamenilor de știință. În continuare, aceștia cercetează diverse mecanisme fiziologice care ar putea ajuta și la găsirea unui răspuns la întrebarea de ce preeclampsia, împreună cu alți factori de risc vascular, crește riscul de accident vascular cerebral în rândul femeilor.

Poate fi prevenită preeclampsia?

Majoritatea femeilor însărcinate nu prezintă un risc crescut de preeclampsie. Acest risc este mare la femeile care au avut preeclampsie într-o sarcină anterioară, care au sarcină multiplă, care au tensiune arterială crescută pe termen lung. Risc mare de preeclampsie au și femeile cu diabet de tip 1 sau tip 2, boli de rinichi sau anumite boli autoimune. O femeie ar putea fi, de asemenea, expus riscului de preeclampsie dacă se află la prima sarcină, dacă este obeză, are un istoric familial de preeclampsie ori are 35 de ani sau mai mult.

Pentru persoanele cu factori de risc, există câteva măsuri care pot fi luate înainte și în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de a dezvolta preeclampsie. Acești pași pot include pierderea în greutate, dacă femeia este supraponderală sau obeză, evitarea fumatului activ și pasiv, controlul tensiunii arteriale, dacă persoana are hipertensiune arterială cronică, menținerea unui program regulat de exerciții, administrarea de aspirină în doză mică zilnic după săptămâna 12 de sarcină (la recomandarea medicului, în sarcinile cu risc ridicat).

Preeclampsia dispare de obicei după naștere, dar uneori tensiunea arterială poate rămâne ridicată timp de câteva săptămâni după naștere, necesitând tratament cu medicamente. Persoanele cu preeclampsie, în special cele care dezvoltă afecțiunea la începutul sarcinii, prezintă un risc mai mare de hipertensiune arterială și boli cardiovsculare mai târziu în viață, de aceea este necesară colaborarea ulterioară cu medicul de familie pentru a lua măsuri de reducere a acestor riscuri.

Ce măsuri se pot lua pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare?

O dietă mai bogată în legume și fructe proaspete și mai săracă în alimente foarte procesate este ideală. Consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol poate ajuta la prevenirea colesterolului ridicat. Limitarea sării poate, de asemenea, să țină sub control tensiunea arterială. Un consum cât mai mic de zahăr poate reduce nivelul glicemiei pentru a preveni sau ajuta la controlul diabetului. Atenție și la alcool, un consum mare poate crește tensiunea arterială.

Activitatea fizică este extrem de importantă, deoarece contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și la valori mai bune ale tensiunii arteriale, colesterolului din sânge și glicemiei. Pentru adulți, se recomandă să efectueze 2 ore și 30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, în fiecare săptămână. Copiii și adolescenții ar trebui să facă 1 oră de activitate fizică în fiecare zi. 

În cazul în care o persoană este diagnosticată cu hipertensiune, colesterol mărit sau diabet, e important să urmeze sfaturile medicului în ceea ce privește stilul de viață și eventuala medicație. Multe persoane trăiesc cu impresia că acești factori sunt minori, însă, dacă nu se iau măsuri, pot exista consecințe grave în timp. Prin gestionarea corectă a hipertensiunii, a colesterolului mărit și a diabetului se scade riscul de a dezvolta în viitor boli cardiovasculare și de a trece prin evenimente cardiace cu potențial fatal, cum sunt accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Association of Preeclampsia With Incident Stroke in Later Life Among Women in the Framingham Heart Study
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2778939
1. Studiul „Association of Preeclampsia With Incident Stroke in Later Life Among Women in the Framingham Heart Study”, JAMA Netw Open. 2021;4(4):e215077. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.5077, autori: Adam de Havenon et al.
Cleveland Clinic - Preeclampsia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17952-preeclampsia#prevention
CDC - Prevent Heart Disease
https://www.cdc.gov/heartdisease/prevention.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0