Cum se schimbă compoziția nutrițională a laptelui matern de-a lungul lunilor? [studiu]

Dacă te-ai întrebat vreodată dacă compoziția laptelui matern se schimbă, în timpul lunilor de alăptare, răspunsul este da. Din fericire, acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze, este un fenomen perfect normal. 

De regulă, sugarii se hrănesc în mod exclusiv cu laptele de la sân în primele șase luni de viață. Laptele matern este alimentul de căpătâi pentru nou-născuți, iar anii de cercetare ne-au adus informații prețioase cu privire la proprietățile acestuia. 

Beneficiile laptelui matern pentru sănătatea sugarului

Laptele matern conține o varietate de compuși bioactivi, care ajută în dezvoltarea normală și sănătoasă a micuțului. În plus, nutrienții regăsiți în laptele matern promovează sănătatea tractului gastrointestinal, sistemului imunitar și creierului. 

Cercetătorii sunt de părere că laptele matern, consumat exclusiv în primele șase luni de viață, poate reduce în mod considerabil riscul de boli metabolice pe parcursul vieții. Printre aceste boli se regăsesc obezitatea și diabetul de tip 2. 

În mod remarcabil, compoziția laptelui matern se modifică în timp, tocmai pentru a satisface nevoile specifice copilului în creștere și pentru a-i oferi un aport nutritiv optim. 

Așadar, printre beneficiile principale ale laptelui matern în dezvoltarea celui mic se numără:

-    Stimularea imunității, prin contribuția la dezvoltarea celulelor stem, a celulelor imune și a anticorpilor
-    Susținerea formării microbiomului – a probioticelor, bacteriilor benefice și oligozaharidelor
-    Susținerea dezvoltării nucleotidelor, proteinelor și factorilor de creștere
-    Hrănirea cu micronutrienți esențiali (vitamine și minerale)
-    Susținerea adaptării sugarului la condițiile de viață în afara uterului, prin reglarea nivelurilor de hormoni și enzime

Compoziția laptelui matern

Laptele matern conține toți nutrienții esențiali pentru sănătatea nou-născutului. Compoziția aproximativă a laptelui matern este după cum urmează:

-    87% apă
-    7% lactoză
-    4% grăsimi
-    1% proteină

Grăsimile și lactoza sunt ingredientele care oferă aportul cel mai ridicat de energie, stimulând, astfel, și creșterea normală a bebelușului. Totodată, grăsimile susțin dezvoltarea sistemului nervos central.

În laptele matern se regăsesc pentru 200 de tipuri de acizi grași, iar fiecare are o funcție specifică în susținerea dezvoltării bebelușului. De exemplu, acizii grași cu lanț scurt oferă energie de scurtă durată și contribuie la dezvoltarea tractului intestinal. Anumiți acizi grași, cu numele de sfingolipide, promovează dezvoltarea neuronală la nivelul creierului. 

Nu în ultimul rând, grăsimile oferă gust și aromă laptelui, ceea ce sporește apetitul celui mic. 

Carbohidrații regăsiți în laptele matern sunt la fel de diversificați și utili. Lactoza este principalul carbohidrat din compoziția laptelui matern. Concentrația lactozei rămâne relativ stabilă în primele trei săptămâni de postpartum. 

Lactoza contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului, oferă energie, menține consistența laptelui și ajută la o asimilare optimă a mineralelor din acesta. 

Un alt carbohidrat predominant din laptele matern constă în oligozaharide. Descoperite relativ recent, oligozaharidele ajută la întărirea sistemului imunitar , promovează dezvoltarea bacteriilor sănătoase în tractul intestinal și protejează organismul micuțului de infecții bacteriene care pot da simptome nedorite, precum diaree neonatală, infecții respiratorii și colici. 

În ceea ce privește aportul de proteine, laptele matern conține peste 400 de tipuri diferite de proteine, care se impart în două categorii: cazeină și zer. 

Proteinele sunt, în sine, un nutrient, dar acestea pot ajuta și asimilarea altor nutrienți din alimentație. Proteinele au și proprietăți antimicrobiene, susțin funcțiile sistemului imunitar și contribuie la dezvoltarea musculară a celui mic. 

Dacă întâmpini probleme de alăptare, consultă-te cu medicul curant, care îți poate recomanda un supliment natural cu efect galactogog sau alte remedii utile. 

Cum se schimbă compoziția laptelui matern în timp?

Potrivit studiilor1 recente, schimbările de compoziție ale laptelui matern se impart în cele de termen scurt și de termen lung. 

Așadar, pe termen scurt, asistăm la schimbări în compoziția laptelui pe parcursul fiecărei sesiuni distincte de alăptare. Colostrul, sau primul lapte matern, are o consistență mai puțin densă și un aport mai ridicat de lactoză. 

Al doilea lapte, care vine după colostru, are un conținut mai ridicat de grăsimi. Dacă primul lapte hidratează bebelușul și îi dă energie pentru a face față mediului extern, laptele următor are ca scop hrănirea și stabilizarea celui mic. 

Specialiștii sunt de părere că acțiunea mecanică săvârșită de cel mic, atunci când e înțărcat, declanșează schimbările de compoziție ale laptelui matern. 

Un alt aspect important de reținut este că principalele modificări la nivelul compoziției laptelui matern apar pe măsură ce copilul crește.  

Așadar, compoziția laptelui se schimbă pentru a se potrivi cu vârsta și noile nevoi ale sugarului în dezvoltare. Mai jos, regăsești etapele principale:

1. Colostrul - laptele primelor zile de alăptare

Colostrul are consistență lipicioasă și o culoare pală, gălbuie. Este un lichid subțire, dar extrem de benefic pentru primele zile de viață în lumea exterioară a bebelușului. Rolul principal al colostrului este întărirea și stabilizarea imunității. Acesta furnizează anticorpi, bacterii benefice, oligozaharide și alte ingrediente cu rol de protecție.

2. Laptele de tranziție – specific primelor săptămâni

După colostru, vine laptele de tranziție, care semnalează, de fapt, declanșarea laptelui matern propriu-zis. Volumul acestui tip de lapte este mai crescut, ceea ce va determina și mărirea sânilor în această perioadă. De asemenea, consistența laptelui este mai cremoasă, deoarece are un conținut mai ridicat de grăsimi și de glucoză. Aceste ingrediente ajută la stimularea apetitului și a dezvoltării sugarului. 

3. Laptele matur – apare după prima lună de alăptare

Laptele matur apare la aproximativ patru săptămâni de la prima alăptare. Compoziția acestuia rămâne relativ stabilă și cuprinde proteine, lactoză, vitamine și minerale. Deși laptele matur are o compoziție stabilă, pot apărea mici diferențe în conținutul de nutrienți, pe măsură ce bebelușul crește. 

Factorii care influențează compoziția laptelui matern

În general, conținutul de grăsimi este cel care trece prin cele mai multe schimbări, în compoziția laptelui. Anumiți factori, precum etapa de alăptare, momentul zilei în care alăptezi și viteza cu care se dezvoltă copilul, pot afecta compoziția laptelui. 

Mai jos, regăsești principalii factori care pot contribui la schimbarea compoziției laptelui matern:

-     Vârsta bebelușului (colostrul, laptele de tranziție și laptele matur au profil nutritiv diferit în funcție de acest factor)
-    Timpul scurs de la ultima alăptare (conținutul de grăsimi variază de la o alăptare la alta, în funcție de durata scursă între alăptări. Cu cât trece mai mult timp, cu atât conținutul de grăsimi va fi mai scăzut.)
-    Etapa de alăptare (conținutul de grăsimi și lactoză se schimbă de la laptele de tranziție la cel matur)
-    Momentul din zi în care alăptezi (conținutul de grăsimi din laptele matern este mai ridicat ziua și mai scăzut seara sau noaptea)
-    Vârsta mamei (conținutul de proteină din lapte este mai crescut la mămicile cu vârste între 20 și 30 de ani)

Nu în ultimul rând, alimentația mamei, precum și starea sa de sănătate, își pot spune cuvântul în calitatea laptelui matern.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Metabolomic and Metataxonomic Fingerprinting of Human Milk Suggests Compositional Stability over a Natural Term of Breastfeeding to 24 Months, publicat în MDPI, în octombrie 2020, autori: Natalie S Shenker et al.
Link: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3450/htm?fbclid=IwAR0rp5ylK6ISVaHDcK4NgYnmmnFxXjZ7QrtW3mMdFXfBMUedncdI7Ndp_YE 
- Family and Co Nutrition - THE COMPOSITION OF BREAST MILK OVER TIME: WHAT’S IN IT? AND HOW DOES IT CHANGE?
https://familyandconutrition.com/breastmilk/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0