Cum calmezi colicile bebelusilor cu ceaiuri

Majoritatea bebelușilor suferă de colici până la vârstă de 6 luni și, înainte de a intra în panică, trebuie să știi că acest lucru este normal, cauzat de adaptarea celui mic la alimentație. Deși vrei să îi ușurezi cât mai mult și mai repede durerile abdominale, faptul că este atât de mic îți restrânge destul de mult opțiunile de tratament.

Colica infantilă este o afecțiune frecventă care afectează 5% până la 20% dintre sugarii din întreaga lume. În 2016, specialiștii au definit colicile ca perioade recurente și prelungite de plâns, agitație sau iritabilitate a sugarului care apar fără nicio cauză evidentă și care nu pot fi prevenite sau rezolvate de către părinți.

RECOMANDAREA EXPERTILOR DOC
 

Multe cercetări au fost efectuate în ultimii 50 de ani pentru a încerca să stabilească etiologia de bază a acestora. Intoleranța la laptele praf, imaturitatea tractului gastrointestinal, alergiile alimentare, crampele intestinale sau formarea excesivă de gaze s-au numărat printre cauzele colicilor, alături de cauze psihosociale, de exemplu anxietatea maternă și problemele de legătură dintre mamă și sugar, dar patofiziologia sa rămâne neclară. Deși este considerată o afecțiune autolimitată, poate fi supărătoare atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși.

Ce sunt și de ce apar colicile la bebeluși

Nu mai este o noutate faptul că bebelușii plâng, mai ales în primele luni de viață. Așa că, dacă ești nou intrată în clubul mămicilor, nu te alarma dacă vezi că bebelușul tău obișnuiește să plângă destul de mult. Însă cum îți dai seama că plânsul "normal" se transformă în ceva mai mult? Dacă problema cu care te confrunți poartă numele de "colici"? În acest caz, există soluții, dar acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului pediatru,

Colica (la plural, colici) este o durere abdominală intensă, care survine într-o criză. Colicile sunt de fapt un simptom al unei boli, care se manifestă prin dureri puternice. Pentru că bebelușul are un sistem digestiv care abia începe să se acomodeze cu noul lui regim alimentar, este bine să ceri sfatul medicului pediatru și să îi dai doar la recomandarea acestuia cele mai bune ceaiuri pentru colicile bebelușului, făcute din plante cu acțiuni calmante, carminative, care ajută digestia și îl ajuta pe cel mic să se simtă mai bine.

Însă, înainte de toate, este important să înțelegi colicile bebelușului. Gândește-te ca la o regulă alcătuită din 3 criterii simple:

  • Dacă bebelușul tău plânge 3 ore pe zi, însumate.
  • Dacă plânge cel puțin 3 zile pe săptămână.
  • Dacă plânge 3 săptămâni consecutive.

Dacă aceste trei condiții sunt "bifate", atunci copilul tău cel mai probabil are colici, aceste dureri acute, cu caracter spasmodic, în cavitatea abdominală.

Ce poți faci pentru a calma colicile bebelușului

Primul pas în gestionarea colicilor este excluderea cauzelor organice ale plânsului printr-o anamneză și o examinare atentă. Sugarii care au dificultăți semnificative de hrănire și vărsături frecvente, în special cei care se luptă să ia în greutate, au un istoric familial puternic de alergii, precum și cei cu iritabilitate în creștere peste trei luni ar trebui luați în considerare pentru un test limitat al unei diete hipoalergenice.  

Cum pot calma ceaiurile colicile bebelușilor

Indiferent de soluțiile despre care ai auzit, discută cu medicul pediatru înainte de a le pune în practică. Orice substanță, plantă sau aliment care ni se pare că nu ar putea avea efecte negative, îi poate cauza mari probleme unui nou-născut, care are doar câteva kilograme și un sistem digestiv prea puțin adaptat 1.

În privința ceaiurilor, specialiștii au păreri împărțite. Unii dintre ei susțin că anumite plante sunt benefice pentru bebeluși, chiar și la vârstă de 1-2 luni, alții spun că orice plantă poate fi toxica pentru un copil atât de mic și că ceaiurile ar trebui să fie administrate abia după 6 luni. Pe piață se găsesc și mai multe produse cu această destinație, realizate dintr-un mix de plante cu efecte calmante. 

Administrează aceste produse doar la recomandarea medicului pediatru și nu doar pe baza unor recomandări primite de la cunoscuți. Nu toți bebelușii sunt la fel și nu toți reacționează în același mod la astfel de remedii.

Dacă decizi împreună cu medicul pediatru că puteți încerca și ceaiul, limitează-te la doar 4-5 lingurițe de infuzie distribuite în 2-3 doze pe parcursul zilei, atunci când colicile par foarte acute, iar bebelușul plânge de mai mult de 15 minute din cauza lor. În plus, ceaiul trebuie să fie călduț și neîndulcit.

Pentru a diminua colicii eficient, acordă-i suficient timp bebelușului să elimine toate gazele după fiecare masă.

Unele mămici care alăptează beau ceai de fenicul, iar acesta va calma sistemul digestiv al bebelușului. Altele, la recomandarea medicului pediatru, îi dau celui mic o cantitate mică de ceai special pentru a calma colicile bebelușului.

Specialiștii în fitoterapie spun că ceaiul (făcut cu mușețel, lemn dulce, fenicul, roiniță) este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru ameliorarea simptomelor colicilor, potrivit unei analize din 2011 publicată în revista "Pediatrics", care a analizat 15 studii clinice făcute pentru a descoperi tratamente alternative pentru colicile la bebeluși 2.

Cele mai încurajatoare rezultate au provenit de la tratamentele care foloseau remedii din plante. Potrivit experților, dintre cele trei studii ce au avut în vedere plantele, cele mai semnificative rezultate l-a avut extract de fenicul. Nu este deloc surprinzător, deoarece semințele de fenicul sunt cunoscute drept un remediu digestiv natural, deoarece ele relaxează musculatura tractului digestiv și, totodată, ajută la eliminarea gazelor din intestine.

Un alt studiu care a analizat ceaiurile pentru colicile bebelușilor și-a îndreptat atenția către o formulă care conține fenicul, roiniță și mușețel. După folosirea acestui ceai pentru colici, oamenii de știință au observat o diferență semnificativă în ceea ce privește perioadele de plâns ale bebelușilor. Studiul nu a inclus instrucțiuni clare în ceea ce privește dozajul, așa că discută cu medicul pediatru înainte de a încerca orice remediu pe bază de plante medicinale. Și, chiar și atunci când ai aprobarea pediatrului, nu îi da bebelușului tău ceaiul fierbinte!

Cum mai poți calma colicile bebelușului

Probiotice

Probioticul Lactobacillus reuteri a redus simptomele colicilor în patru din cinci studii clinice 3. Nu au fost raportate efecte adverse. Două meta-analize recente și o revizuire sistematică au constatat că administrarea a cinci picături de L. reuteri pe zi a scăzut semnificativ colicile la sugarii alăptați. O altă cercetare arată o creștere semnificativă a plânsului sau a agitației la sugarii hrăniți cu formulă care au primit L. reuteri 4. Pe baza acestor rezultate, L. reuteri poate fi considerat o opțiune de tratament pentru sugarii alăptați, dar nu poate fi recomandat sugarilor hrăniți cu formulă.

Medicamente

Produse pe bază de  simeticonă. Astfel de medicamente, precum acestea, sunt disponibile și adesea folosite pentru a trata colicile. Totuși, o revizuire sistematică a trei studii controlate randomizate a constatat că nu sunt chiar atât de eficiente.

Produse pe bază de diciclomină. Deși o revizuire sistematică a trei studii randomizate controlate a constatat că diciclomina a fost semnificativ mai bună decât placebo pentru tratamentul colicilor, este contraindicată la sugarii mai mici de șase luni din cauza efectelor adverse precum somnolență, constipație, diaree și apnee.

Inhibitori ai pompei de protoni. Un studiu controlat randomizat de patru săptămâni pe 30 de sugari cu simptome de colici și reflux gastroesofagian sau esofagită a constatat că inhibitori ai pompei de protoni nu au fost mai buni decât placebo în reducerea timpului de plâns sau agitație la bebeluși.

Terapiile comportamentale, cum ar fi reducerea stimulării, îmbunătățirea receptivității parentale și consilierea parentală pot fi eficiente, atrag atenția specialiștii.

Acupunctura a fost sugerată a fi eficientă în două studii recente, totuși au existat limitări metodologice în ambele. Remediile pe bază de plante nu trebuie administrate fără recomandarea medicului pediatru, deoarece există riscuri potențiale de efecte secundare, care pot interfera cu hrănirea sugarului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Family Physician - Infantile Colic: Recognition and Treatment
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/1001/p577.html#afp20151001p577-b24
1 Studiul „Studiul „Complementary and alternative medicine experiences of mothers in the treatment of infantile colic”, Sudan J Paediatr. 2020; 20(1): 49–57., Ayse Oflu, Aysegul Bukulmez, Oya Gorel, Busegul Acar, Yusuf Can, Nihat Cem Ilgaz, Ibrahim Yenioglu, Serkan Uygun, Sultan Sulecik
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282438/
2 Studiul "Nutritional Supplements and Other Complementary Medicines for Infantile Colic: A Systematic Review", publicat in 2011 in Pediatrics, autori: Rachel Perry, Katherine Hunt, Edzard Ernst.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21444591/
3 Studiul „Probiotics for infantile colic: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial”. J Pediatr. 2015;166(1):74-78., Chau K, Lau E, Greenberg S, et al
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25444531/
4 Studiul „Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri”. BMJ. 2014;348:g2107., Sung V, Hiscock H, Tang ML, et al. 
https://www.bmj.com/content/348/bmj.g2107

 


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0