Bontul ombilical: cand cade buricul la bebe, posibile complicatii, cum ingrijesti zona

Cordonul ombilical are un rol foarte important in timpul sarcinii, iar dupa nastere, medicul il taie. Aceasta structura ce seamana cu un tub nu are terminatii nervoase, asa ca nici tu, nici bebelusul nu veti simti nimic cand cordonul ombilical este taiat. O mica formatiune, numita bont ombilical sau buric va ramane pe burtica nou-nascutului (bontul poate avea intre 2 si 3 cm), iar zona aceasta trebuie ingrijita pana la "caderea buricului", asa cum se spune in popor.

buricul bebelusului

In cat timp cade bontul ombilical

Pe durata sarcinii, cordonul ombilical era cel care transporta nutrientii de la mama la bebelus. Acum, insa, dupa ce a venit pe lume, bebelusul are un bont albastriu sau purpuriu, care poate avea o lungime de 2-3 cm. Bontul ombilical va avea nevoie de ceva timp (aproximativ una sau doua saptamani) pana cand se va usca si pana cand va cadea de la sine. Asa ca in primele saptamani de viata ale bebelusului va trebui sa fii deosebit de atenta si sa ingrijesti zona buricului, pentru a preveni iritatiile si infectiile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La un interval de timp cuprins intre 5 si 15 zile de la nasterea bebelusului, bontul ombilical se va usca, va deveni negru la culoare si va cadea. In popor, acestui proces i se mai spune si "caderea buricului". Dupa ce bontul ombilical cade, de obicei dureaza intre 7 si 10 zile pentru ca buricul sa se vindece complet.

Pana cand bontul ombilical uscat cade si pana cand buricul bebelusului este complet vindecat, este important sa mentii zona curata si uscata, pentru a preveni infectia buricului. Daca observi orice urma de sangerare sau observi o secretie ce apare din buricul bebelusului, cere imediat sfatul medicului pediatru.

Ingrijirea bontului ombilical in primele cateva saptamani

Ca sa eviti posibilele complicatii (nu ne referim doar la infectii, ci si la iritatiile care pot sa apara in zona ombilicului), este foarte important sa ingrijesti "ca la carte" zona aceasta.

Mentine zona curata - Cei mai multi pediatri recomanda in prezent sa lasi bontul ombilical ca atare si sa nu cureti zona cu alcool, deoarece se crede ca alcoolul irita pielea si, uneori, incetineste vindecarea.

Pentru a sti cum sa ingrijesti cel mai bine zona in care se afla bontul ombilical al bebelusului, este indicat sa discuti cu medicul pediatru al nou-nascutului, pentru ca acesta iti poate da cele mai bune recomandari, mai ales daca ai dubii in privinta folosirii unor metode alternative (remedii din plante).

Zona trebuie mentinuta uscata - Permite ca bontul ombilical sa fie expus la aer cat mai des cu putinta. In acest mod, baza bontului ombilical se va usca si se va reduce timpul necesar pentru procesul de vindecare.

Fa-i baita doar cu un burete sau un prosop curat - Nu ii face baie bebelusului in cadita sau in chiuveta pana cand nu a cazut buricul (bontul ombilical). Daca, totusi, i-ai facut baie bebelusului, asigura-te ca zona este bine ventilata, ca sa se usuce complet. Nu freca zona buricului cu prosopul, pentru ca poti irita pielea.

Lasa bontul ombilical sa se vindece in mod natural - Oricat de tentant ti s-ar parea sa dai o mana de ajutor buricului, ca acesta sa se usuce si sa cada mai repede, mai ales daca ti se pare ca mai atarna foarte putin, cel mai bine este sa nu fortezi lucrurile si sa lasi ca acest proces - caderea buricului bebelusului - sa se intample in mod natural. Nu trage de bontul ombilical si nu il separa de zona in care este prins.

Cum recunosti semnele infectiei in zona buricului nou-nascutului?

Pentru ca zona in care se afla bontul ombilical este deosebit de sensibila, exista un risc mare de infectie sau ca aceasta sa se irite. Semnele unei infectii pot fi daca:

  • baza bontului ombilical pare rosie sau umflata
  • bontul ombilical continua sa sangereze
  • din bontul ombilical se prelinge puroi galbui sau puroi alb
  • bontul ombilical produce o secretie urat mirositoare
  • zona cu bontul ombilical pare sa fie dureroasa pentru bebelusul tau (de exemplu, micutul plange cand atingi buricul).

Omfalita, printre posibilele complicatii

Potrivit specialistilor, semnele unei infectii la nivelul bontului ombilical pot sa aiba drept rezultat omfalita, o infectie a cordonului ombilical care pune viata micutului in pericol. Ea este considerata o afectiune grava si trebuie sa fie tratata imediat.

Suna medicul pediatru al bebelusului:

* daca exista semnele unei infectii in zona bontului ombilical

* daca bontul sau buricul sangereaza la modul serios; acest lucru se intampla daca bontul ombilical este scos prea devreme.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/your-baby-after-birth/#/umbilical-cord-care
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-is-the-umbilical-cord/
  • American Pregnancy Association - https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/umbilical-cord/
  • WebMD - https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-umbilical-cord#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0