Ai nascut recent? Cum iti fortifici unghiile si combati caderea parului

O serie de suplimente ar putea fi necesare după naștere pentru a te ajuta să-ți recapeți strălucirea sănătoasă a părului, aspectul elastic al pielii și vigoarea unghiilor. 

Credeai că vitaminele și mineralele sunt necesare doar în cele 9 luni de sarcină, pentru a ajuta la dezvoltarea bebelușului? Nu este bine să pici în această capcană, pentru că este foarte probabil ca organismul tău să aibă anumite carențe, mai ales acum, după ce ai născut și mai ales dacă alăptezi.

Așa că astăzi îți prezentăm cele mai importante vitamine și minerale care te ajută să îți fortifici unghiile, să combați căderea părului și să-ți îmbunătățești aspectul pielii, contribuind la păstrarea frumuseții atât la interior, cât și la exterior.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce sunt importante vitaminele postnatale?

Sarcina epuizează mai mulți nutrienți din corp, inclusiv acid folic, vitamina D, fierul, acizii grași, seleniul și calciul, așa că este importantă o nutriție optimă după naștere. Dacă mai și alăptezi, doza zilnică recomandată de vitamine și minerale este chiar mai mare decât a fost în timpul sarcinii.

Având în vedere această cerere crescută de nutrienți, femeile care alăptează au un risc mai mare de a dezvolta carențe. De ce se întâmplă așa? Pentru că, atunci când alăptezi, aportul alimentar de vitaminele A, B1, B2, B6, B12 și D, acid docosahexaenoic (DHA), colină, iod servește, parțial, la fabricarea laptelui.

Nutriția optimă ajută la susținerea creșterii corpului și creierului bebelușului. În plus, este esențial pentru tine să menții un aport optim de nutrienți pentru a te simți bine și pentru a obține energia necesară pentru a avea grijă de tine și de noul tău copil, dar și pentru a-ți reface aspectul pielii și al unghiilor și a combate căderea părului.

Alimentele sănătoase sunt importante, dar ai putea avea nevoie și de suplimente

Consumul regulat de legume și fructe proaspete, alături de proteine slabe și pâine integrală te ajută să îți iei din alimentație o diversitate de vitamine și minerale. Însă, chiar dacă alimentele sănătoase îți pot oferi nutrienții de care organismul tău are nevoie în acest moment, dacă alăptezi, ar putea fi indicat să iei și un supliment alimentar. 

Specialiștii spun că proaspetele mămici ar putea să ia un complex format din mai multe vitamine care să conțină și acid folic, pentru că acesta este util nu doar în timpul nașterii, ci și după. De asemenea, este important să te asiguri că obții cantități suficiente de calciu, vitamina D, acizi grași Omega-3 și fier.

După naștere, organismul tău are anumite nevoi

După ce o femeie aduce pe lume un copil, corpul ei trece printr-o mulțime de transformări. Uneori, travaliul și nașterea propriu-zisă pot să provoace o serie de modificări hormonale, așa că organismul proaspetei mămici are nevoie de timp pentru a se vindeca și recupera.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), 600.000 de femei din SUA suferă de depresie post-partum, în fiecare an. În plus, majoritatea femeilor au o lipsă de vitamina D care se manifestă prin oboseală, dureri în diverse zone ale corpului și dificultatea de a gândi limpede. În plus, corpul proaspetei mămici va avea nevoie de anumite vitamine și minerale pentru a-și reface rezervele în ceea ce privește starea părului, a pielii și a unghiilor.

Poți lua multivitamine prenatale

Cu siguranță ai luat genul acesta de produs în timpul sarcinii, pentru a ajuta la dezvoltarea bebelușului, dar poți continua să le iei și după naștere. Vitaminele prenatale sunt o opțiune bună pentru mămicile care alăptează și, în plus, acest gen de produse sunt bogate în vitamine și minerale care ajută la creșterea rapidă a părului și a unghiilor. Dacă te confrunți cu căderea părului și te îngrijorează acest aspect, dacă unghiile tale au devenit casante și fragile și dacă tenului tău îi lipsește vitalitatea și strălucirea, cere sfatul medicului.

Ia în calcul biotina

Acesta este principalul supliment care hrănește părul, pielea și unghiile. Biotina este vitamina B7, care face parte din complexul de vitamine B. Dacă o iei zilnic, vei construi baza pentru a avea un păr mai puternic, cu fire mai groase și unghii mai rezistente. Vitamina B7 se găsește în mai multe alimente, precum morcovii, ficatul, bananele, însă concentrațiile sunt mici. Poți lua, deci, suplimente nutritive, mai ales că biotina este o vitamină excelentă pentru funcționarea sistemului nervos. Așadar, având în vedere că biotina fortifică unghiile, stimulează regenerarea și combate căderea părului, întărind firele și are beneficii și pentru ten, poate fi luată în calcul ca supliment.

Încearcă uleiul de pește

Nu mai este un secret că acizii grași esențiali Omega-3 din uleiul de pește de mare adâncime sprijină sănătatea, dar și frumusețea, în sensul că îți fac părul mai strălucitor și, în același timp, contribuie și la dezvoltarea firelor de păr noi, mai puternice.

Optează pentru vitamina A

Această vitamină ajută la menținerea sănătății pielii, a dinților, a țesuturilor moi și a oaselor și, totodată, contribuie la o mai bună acuitate vizuală. După naștere, nevoia organismului tău în ceea ce privește vitamina A crește, iar femeile care alăptează au un risc mai mare de a avea lipsă de vitamina A. Dacă simți că nu îți iei suficientă vitamina A din alimentație, ia în considerare ideea de a apela la un supliment nutritiv, dar cere mai întâi sfatul medicului.

Nu uita de vitamina B12

Un alt nutrient vital pentru mămici, această vitamină se găsește în carnea roșie, pește, carnea de pasăre de curte, lapte, brânză, iaurt și ouă. Vitamina B12 (cobalamină), susține dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Dacă nu mănânci alimente bogate în vitamina B12, ar trebui să ceri sfatul medicului legat de un posibil supliment cu această vitamină, pentru că metabolismul fiecărei celule din organism are nevoie de această vitamină.

Întreabă medicul înainte de a lua orice fel de suplimente

Recomandarea noastră este să se ceară sfatul medicului de fiecare dată când se dorește administrarea unor suplimente alimentare, chiar dacă sunt naturale, dar mai ales în perioada sarcinii, a alăptării sau dacă persoana are anumite boli și ia tratamente. Suplimentele pot avea beneficii importante, dar pot să facă și rău dacă nu sunt luate cum trebuie și de cine trebuie.

De ce apare căderea părului după naștere?

Hormonii de sarcină fac ca multe fire de păr aflate în faza de creștere să intre brusc în faza de repaus, deci, câteva luni mai târziu, pierzi acel păr. De obicei, există între 80.000 și 120.000 de fire de păr pe scalp și în fiecare zi se pierd până la 100 de fire. Când vorbim de căderea părului după naștere, se pierd mai mult de 100 de fire de păr zilnic.

Deși căderea părului după naștere poate fi deranjantă, e bine de știut că este un proces observat la foarte multe femei și că este doar temporar și ar trebui să dureze mai puțin de șase luni.

Nu există un tratament anume pentru căderea părului după naștere, dar, pe lângă administraraea de suplimente alimentare, cum am discutat mai sus, poți lua și alte câteva măsuri:

  • Alege un șampon și un balsam care adaugă volum părului. 
  • Tratează-ți părul cu grijă, spălându-l cu blândețe și pieptănându-l ușor, fără gesturi bruște și, pe cât posibil, nu-l usca cu foenul. Evită împletiturile prea strânse și păstrarea părului în coadă de cal prea mult timp, deoarece astfel se crește tensiunea asupra părului, ceea ce poate duce la o cădere și mai abundentă.
  • Încearcă o coafură diferită. O coafură mai scurtă poate da părului un aspect mai plin.

De ce se strică aspectul unghiilor în sarcină?

Potrivit unor cercetări, modificările unghiilor apar la 2-40% dintre femeile însărcinate. Unele dintre cele mai frecvente manifestări sunt unghiile încarnate, fragilitatea unghiilor sau apariția de pete albe pe unghii. Prin urmare, este probabil ca în perioada postpartum, unghiile să nu arate deloc bine însă, după câteva luni și odată cu normalizarea hormonilor, acestea pot reveni la starea lor obișnuită.

Pentru a întări unghiile și a preveni ruperea, oferindu-le în același timp un aspect mai sănătos, e indicat să ai o alimentație care să nu excludă ouăle fierte, sardinele, nucile, conopida, bananele și, cum spuneam, să ceri sfatul medicului legat de ce suplimente alimentare poți lua. 

De asemenea, poți masa unghiile cu ulei de ricin, care le îngrijește și le favorizează creșterea, oferindu-le și o strălucire sănătoasă. Evită o vreme oja și acetona sau, dacă vrei totuși să-ți colorezi unghiile alege un lac vegan de tip „7 free” sau „20 free”, care să nu conțină ingrediente nocive pentru unghii și șterge unghiile cu o soluție fără acetonă.

Ce se întâmpălă cu pielea în sarcină și după naștere?

Modificările pielii legate de sarcină apar din mai multe motive, inclusiv dezechilibrele hormonale, modificările vasculare și glandulare sau diverse afecțiuni preexistente ale pielii care se agravează în timpul sarcinii. După naștere, te poți confrunta cu acnee, piele uscată sau, dimpotrivă, piele grasă, lipsă de elasticitate și mâncărimi. 

Toate acestea dispar în timp, dar, ca să ajuți refacerea pielii, pe lângă suplimentele alimentare, ai grijă să nu stai mult în soare, să cureți pielea blând dimineața și seara și să bei multă apă. Dacă probleme pielii sunt foarte deranjante, cere sfatul medicului dermatolog.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Your Health Today - Skin and Hair Problems After Baby? Here’s the Solution
https://yourhealth.augustahealth.org/2020/01/06/skin-and-hair-problems-after-baby-heres-the-solution/
What to Expect - Should You Take Vitamins or Supplements While Breastfeeding? 
https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/breastfeeding-vitamins-supplements-safety

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0