6 semne ca esti pregatita sa renunti la alaptat - Cum incepe intarcarea?

Intarcarea copilului este un eveniment important pentru proaspata mamica, adesea dificil daca cel mic nu este pregatit sa renunte la san, insa daca alegi momentul potrivit si iti mentii fermitatea, vei reusi sa pui capat alaptatului la san si sa il intarci fara sa te simti vinovata.

Momentul in care alaptarea trebuie sa inceteze (si incepe intarcarea) tine de fiecare mama si copil in parte, nu exista o regula general valabila pentru toate mamicile. Important este ca mama sa ia aceasta decizie in privinta intarcarii in functie de nevoie, dorintele si convingerile familiei sale, fara sa se lase influentata de alte mame sau de cei din jurul ei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cateva momente care indica faptul ca alaptatul poate fi oprit in viitorul apropiat – Iata ce semne dovedesc ca esti pregatita sa renunti la alaptat si sa incepi intarcarea!

Esti insarcinata

In timp ce unele mame privesc alaptatul in tandem ca fiind normal si isi tin la san atat copilul nou-nascut, cat si pe cel care are deja mai bine de un an, altele privesc sarcina ca pe un semn care indica faptul ca trebuie sa opresti alaptatul.

Alaptatul in timpul sarcinii poate cauza contractii uterine premature si iritatii la nivelul sanilor, asa ca trebuie sa fii foarte atenta daca alegi totusi sa iti alaptezi copilul in timp ce esti insarcinata. Daca il intarci, insa, ofera-i mai multa atentie, petrece-ti mai mult timp cu el, citeste-i si jucati-va impreuna mai ales in primele doua saptamani.

Bebelusul mananca deja alimente solide

Odata ce copilul tau implineste 12 luni si are o dieta echilibrata, bogata in proteine, legume si cereale integrale, dar si pe baza de lapte de vaca, este in regula sa renunti la alaptat. Consulta-te cu medicul pediatru, indiferent de decizia luata.

Copilul tau este distras cu usurinta

Daca atunci cand il alaptezi, copilul este distras de lucrurile din jur si intrerupe alaptatul in repetate randuri, inseamna ca si-a pierdut interesul pentru laptele matern. Acesta ar putea fi un semn al faptului ca micutul tau este pregatit sa renunte la alaptat.

Vrei sa pui pe primul loc odihna

Atunci cand copilul este suficient de mare incat se trezeste o singura data pe noapte pentru a fi alaptat, iar tu te-ai intors deja la serviciu si trezitul peste noapte nu pare o idee buna, ai putea incepe intarcarea. Copilul se va adapta mai repede decat ai fi tentata sa crezi, asa ca nu iti face griji inutile.

Alaptatul te impiedica sa iti petreci timp cu copiii

Daca alaptatul celui mai mic copil iti consuma prea mult timp si te impiedica sa ai grija de ceilalti copii, e un semn ca ar putea fi momentul oportun sa incetezi alaptatul. Poate suna dur, insa mezinul trebuie sa inteleaga ca nu este singurul pe lume si ca trebuie sa imparta afectiunea si timpul petrecut cu parintii, cu fratii sai.

Ai nevoie de libertate

Pe perioada alaptatului, copilul este dependent de mama. Ceea ce inseamna ca mama nu mai are parte de niciun strop de libertate. Asadar, daca copilul tau este suficient de mare incat sa poti sa renunti la alaptat fara probleme, nu trebuie sa te simti vinovata daca simti ca vrei sa incetezi alaptatul.

Ce faci daca micutul refuza sa fie intarcat?

Din punct de vedere psihologic, poate ca deja te simti pregatita sa renunti la alaptat, insa copilul tau iti da planurile peste cap si rezista foarte bine, in ciuda tuturor incercarilor tale de a nu-i mai da lapte matern. Ei bine, abordarea ta va depinde de varsta copilului tau din acest punct. Retine, asadar, ca exista multe strategii pentru momentul cand vrei sa iti intarci copilul.

Daca micutul tau poate vorbi si intelege bine despre ce e vorba, discuta cu el despre alaptarea la san. Explica-i ca urmeaza sa renunti la acest obicei si introdu in rutina voastra alte modalitati de care va puteti bucura impreuna, faceti impreuna anumite activitati care va apropie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care intarcarea nu iti reuseste, intampini probleme, iti este dificil sa te impui sau ai alte dificultati asociate cu intarcarea, ar trebui sa ceri sfatul unui specialist sau sa mergi la un psiholog ori la o persoana care ofera consultanta in alaptare, mai ales daca cel mic are mai mult de un an.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0