5 afecțiuni care pot influența sarcina

Aflarea veștii că ești gravidă îți poate aduce emoție, dar și anxietate pentru că nu știi la ce să te aștepți în timpul sarcinii. Multe femei se tem că ar putea avea o sarcină cu risc ridicat - atunci când mama sau copilul au factori de risc sau condiții medicale speciale. Cercetările arată că 8% din toate sarcinile prezintă un risc ridicat.

Este important să știi că majoritatea femeilor duc cu succes o sarcină la termen. Desigur, uneori pot exista provocări pe parcurs și sarcina poate necesita evaluări suplimentare și îngrijiri, dar chiar și femeile cu cele mai complexe probleme în acea perioadă nasc bebeluși sănătoși.

Hai să vedem cinci afecțiuni comune de sănătate care sunt adesea un factor în sarcinile cu risc ridicat și care sunt modalitățile de gestionare a acestora pentru a asigura o sarcină și o naștere sănătoase. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hai să vedem cinci afecțiuni comune de sănătate care sunt adesea un factor în sarcinile cu risc ridicat și care sunt modalitățile de gestionare a acestora pentru a asigura o sarcină și o naștere sănătoase: 

1. Diabetul

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în SUA, aproximativ 1% până la 2% dintre femeile însărcinate au diabet de tip 1 sau tip 2. În plus, aproximativ 6% până la 9% dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet gestațional, un tip de diabet diagnosticat în timpul sarcinii care dispare de obicei după naștere.

Creșterea nivelului de zahăr din sânge în timpul sarcinii poate crește riscul unei femei de a dezvolta diabet de tip 2 sau obezitate și crește posibilitatea de a da naștere copilului prin cezariană. Există, de asemenea, un risc mai mare de afecțiuni congenitale, naștere prematură, naștere mortală și macrosomie, o afecțiune în care copilul se naște mult mai mare decât în mod normal.

Pentru a ajuta la gestionarea diabetului în timpul sarcinii, este extrem de importantă consultarea medicului tău imediat ce decizi să rămâi gravidă. 

Medicul te poate ajuta să îți controlezi nivelul de zahăr din sânge și să efectuezi ajustări la medicamente, după cum este necesar. De asemenea, poate verifica și trata alte complicații legate de sănătate cauzate de diabet, cum ar fi bolile oculare, cardiace sau renale, care pot afecta și sarcina.

Alte bune practici de luat în considerare înainte de a rămâne însărcinată includ urmarea unui plan sănătos de dietă, un stil de viață activ și administrarea insulinei conform indicațiilor medicului.

2. Obezitatea

În SUA, o treime dintre femei sunt obeze și există 1,1 milioane de femei însărcinate obeze, potrivit cercetărilor publicate în Biblioteca Națională de Medicină de la Institutul Național de Sănătate din SUA. Și aceste cifre continuă să crească.

Femeile însărcinate și obeze tind să aibă travalii mai lungi, iar medicii lor pot avea dificultăți în monitorizarea bebelușului în timpul travaliului. Acest lucru poate crește probabilitatea de a face cezariană. A fi obez în timpul sarcinii poate duce și la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet gestațional, preeclampsie (hipertensiune arterială în timpul sarcinii) și apnee în somn.

Iar bebelușii gravidelor care sunt supraponderali pot fi expuși riscului de defecte congenitale, macrosomie, naștere prematură și moarte la naștere.

Pierderea în greutate înainte de a rămâne gravidă poate ajuta la scăderea riscului de probleme cauzate de obezitate. Fă exerciții fizice regulat și lucrează cu un dietetician. Acestea te pot ajuta să îți îmbunătățești starea generală de sănătate și să ai o sarcină mai sănătoasă.

3. Hipertensiune arterială

Tensiunea arterială crescută apare la una din 12 sarcini în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani în SUA, potrivit CDC.

Cea mai frecventă problemă pentru femeile cu tensiune arterială crescută se referă la creșterea bebelușului sau la restricția de creștere intrauterină, care poate contribui la un risc mai mare de moarte la naștere.

În plus, femeile care au antecedente de tensiune arterială crescută au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie, o afecțiune potențial periculoasă care ar putea duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Studiile arată că preeclampsia apare la aproximativ una din 25 de sarcini.

Majoritatea femeilor care prezintă riscuri pentru preeclampsie nu vor avea un caz sever, dar imprevizibilitatea și teama de ceea ce se poate întâmpla cresc riscurile, spun medicii.

Dacă ești gravidă și ai tensiune arterială crescută, echipa de îngrijire va analiza și monitoriza îndeaproape starea generală de sănătate, inclusiv istoricul tensiunii arteriale crescute, medicamente și alte afecțiuni medicale, pentru a ajuta la gestionarea efectelor.

4. Vârsta

O sarcină care apare mai târziu în viață poate afecta sănătatea copilului, cum ar fi o creștere lentă a copilului și probleme genetice - cea mai frecventă fiind sindromul Down.

Și potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, riscul de a avea o sarcină afectată de sindromul Down este de 1 la 353 pentru femeile care au peste 35 de ani.

Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, sistemul reproducător îmbătrânește. Și în fiecare an există șanse puțin mai mari ca bebelușul să aibă o problemă genetică. Dar există modalități prin care putem ajuta la evaluarea și prevenirea acestui risc, cum ar fi consultarea unui genetician înainte de a plănui să rămâi gravidă.

Femeile peste 35 de ani au șanse mai mari de a dezvolta alte complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional și hipertensiune arterială sau preeclampsie. Pentru femeile sub 35 de ani, poate exista șansa unei sarcini cu risc ridicat, dar acest lucru depinde de factorii de risc distincți ai fiecărei femei.

Chiar dacă mama nu are probleme sau antecedente relevante, există încă un risc mic ca un bebeluș să aibă o problemă genetică sau o problemă structurală subiacentă sau o altă problemă cu copilul care poate face sarcina să aibă un risc ridicat. 

Cu implicarea serviciilor specifice unei sarcini cu risc ridicat, cum ar fi îngrijirea și testarea prenatală, screeningul genetic și consilierea și planificarea travaliului și nașterii, Waters observă că majoritatea femeilor însărcinate - indiferent de vârsta lor - nu vor avea complicații de sănătate.

5. Epilepsie

O concepție greșită obișnuită în trecut a fost că femeile care au epilepsie nu pot avea o sarcină sănătoasă, deoarece ar fi un risc prea mare. „Acest lucru pur și simplu nu este adevărat în zilele noastre”, spune dr. Adriana Bermeo-Ovalle, neurolog la Rush, specializată în îngrijirea femeilor cu epilepsie.

De fapt, potrivit Fundației pentru Epilepsie, peste 90% dintre femeile cu epilepsie care rămân însărcinate au bebeluși sănătoși.

O altă preocupare pentru femeile cu epilepsie este gestionarea convulsiilor în timpul sarcinii, care pot provoca riscuri pentru copil, cum ar fi traume contondente, hipoxemie (un nivel scăzut de oxigen în sânge), leziuni fetale, creșterea intrauterină, o naștere prematură și potențialul de pierdere a sarcinii.

Cu toate acestea, cercetările recente arată că, cu îngrijirea adecvată a epilepsiei prenatale, nu există un risc crescut de convulsii în timpul sarcinii sau al perioadei imediat postpartum.

„S-au făcut multe progrese și acum avem mai multe opțiuni pentru a ajuta femeile cu epilepsie să aibă sarcini sănătoase și normale și bebeluși”, spune dr. Bermeo. „Și a vedea mamele fericite bucurându-se de viața lor de familie este unul dintre cele mai satisfăcătoare rezultate pe care le putem avea ca furnizori de asistență medicală”.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Long-Term Effects of Pregnancy Complications on Maternal Health: A Review


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0