Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice constă într-o dereglare hormonală care afectează funcționarea ovarelor. În timpul unui ciclu menstrual, un ovul trebuie să fie eliberat în timpul ovulației. Atunci când ovulul este fertilizat și se implantează, apare sarcina. Pe de altă parte, când ovulul nu este fertilizat, apare menstruația. Ovulele sunt eliberate de foliculi. La femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice, fie foliculul nu eliberează ovulul și are loc anovulația, fie ovulul este eliberat, însă nu este dezvoltat în mod corespunzător, deci femeia întâmpină probleme în a rămâne însărcinată. Așadar, sindromul ovarelor polichistice poate cauza atât dereglarea ciclului menstrual, cât și infertilitate ori apariția chisturilor pe ovare. Chisturile sunt formațiuni care apar pe ovare atunci când un ovul nu se dezvoltă și nu este eliberat la timp.


Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice:

 • Hormoni androgeni în exces
 • Creșterea excesivă a părului pe corp - hirsutism
 • Acnee
 • Insulină în exces
 • Obezitate
 • Ciclu menstrual dereglat

Ce tratament se recomandă pentru sindromul ovare polichistice

Odată stabilit diagnosticul, medicul va prescrie un tratament simptomatic. Nu există un tratament specific care să vindece această afecțiune, iar cauza sa nu este deocamdată cunoscută.

Tratamentul indicat de medici în tratarea sindromul ovarelor polichistice poate să includă:

 • Pilule anticoncepționale pentru reglarea ciclului menstrual
 • Medicamente pentru reglarea insulinei
 • Medicamente pentru stimularea ovulației
 • Medicamente pentru a încetini creșterea părului
 • Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice

Adoptarea unei diete adecvate - o dietă ideală pentru persoanele care suferă de sindromul ovarelor polichistice este alimentația care nu conține carbohidrații procesați, întrucât aceștia destabilizează nivelul de insulină din sânge, dar și pe cel al hormonilor. Dieta Paleo, de exemplu, este potrivită pentru femeile care suferă de acest sindrom, întrucât elimină carbohidrații rafinați (dulciuri, făinoase), mezelurile și lactatele și se bazează pe legume, fructe și cereale integrale, care mențin echilibrat nivelul de zahăr din sânge și scad insulina. De asemenea, acest tip de alimentație permite consumul de carne slabă (de pui, curcan, somon). Se recomandă evitarea alcoolului sau consumul moderat (nu mai mult de un pahar cu vin pe zi). În plus, dacă ești supraponderală sau suferi de obezitate, această dietă este foarte utilă pentru a ajunge la o greutate normală.

Sportul - exercițiul fizic regulat se poate dovedi un remediu eficient pentru sindromul ovarelor polichistice, cu toate că aparent nu are nicio legătură. Activitatea fizică reduce nivelul insulinei din sânge și o banală plimbare de 30 de minute are un impact pozitiv asupra organismului. 

Dacă nu ai timp să mergi la sală, poți face mișcare chiar la tine acasă, fie folosindu-te de greutatea propriului corp pentru câteva exerciții de gimnastică, fie ajutându-te de diverse obiecte. O bicicletă statică poate fi o variantă bună pentru a face mișcare zilnic, fără a te suprasolicita sau a-ți deranja vecinii.

Yoga, de asemenea, este o variantă eficientă pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice. Un studiu a dovedit că un program de 12 săptămâni de yoga este eficient în reducerea nivelului de testosteron, în reglarea ciclului menstrual dar și în estomparea hirsutismului. Yoga este un tip de mișcare potrivit pentru toate vârstele. E indicat să mergi inițial la un curs cu instructor, pentru a învăța să execuți corect mișcările, după care poți face exercițiile la tine acasă.

 
 

Acupunctură - studiile făcute în ultimii ani au dovedit faptul că acupunctura este benefică în tratarea chisturilor ovariene, dar și în stimularea circulației sangvine la nivelul ovarelor ori în reducerea insulinei. Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, acupunctură nu are reacții adverse.  Un alt avantaj al acestei terapii alternative constă în faptul că reduce stresul și anxietatea, ba chiar favorizează un somn odihnitor. Tratament vechi de mii de ani, acupunctura poate fi de ajutor și în zilele noastre dacă este efectuată de persoane competente în domeniu.

Adoptarea unei diete sănătoase, practicarea unui sport și folosirea terapiilor alternative precum acupunctura sunt extrem de eficiente, mai ales dacă sunt folosite în paralel, în tratarea sindromului ovarelor polichistice. Femeile pot încerca să trateze această afecțiune și cu ajutorul acestor metode, având în vedere că tratamentul medicamentos poate avea reacții adverse.
Important este să discuți cu medicul ginecolog, să îi explici cum îți dorești să tratezi această afecțiune și să ții cont de sfaturile și recomandările sale, chiar dacă acestea sunt împotriva convingerilor tale.

Nu uita, sănătatea ta este cea mai importantă!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0