Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze și tratament

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune de natură endocrină, care apare că urmare a unui dezechilibru hormonal la nivelul ovarelor. Acest sindrom poate determina infertilitate, precum și o serie de probleme serioase de natură cardiacă ori diabet, așa că este foarte important să fie diagnosticat și monitorizat în permanentă. Totodată, urmarea unui tratament reduce intensitatea simptomelor cu care vine la pachet sindromul ovarelor polichistice.

Cauzele sindromului de ovare polichistice

Oamenii de știință nu au reușit să identifice cauzele apariției acestei afecțiuni, dar se pare că predispoziția genetică este una dintre cauzele apariției acestui sindrom. Femeile care au în familie cazuri de sindrom de ovare polichistice au mai multe șanse să dezvolte, la rândul lor, această afecțiune endocrină. Și insulina în exces afectează ovarele și poate declanșa acest sindrom. Insulina este hormonul produs de pancreas, care permite celulelor să folosească glucoză pentru a oferi energie organismului. Insulina în exces crește nivelul producției de androgeni, hormoni care afectează ovulația.

Simptomele sindromului de ovare polichistice

În primă faza, simptomele sunt blânde, poate chiar insesizabile, însă pe parcurs se accentuează. O femeie care suferă de acest sindrom poate să aibă unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • Acnee
  • Predispoziție către îngrășare
  • Pilozitate excesivă pe față și pe corp
  • Podoabă capilară fragilă
  • Ciclu menstrual neregulat
  • Sângerare abundentă în timpul ciclului menstrual și dureri puternice
  • Probleme de fertilitate
  • Depresie
  • Chisturi de dimensiuni reduse pe ovare

Diagnosticarea ovarelor polichistice

Pentru diagnosticarea sindromului de ovare polichistice trebuie să discuți cu medicul tău despre toate simptomele pe care le ai, dar și să îi  furnizezi datele corecte cu privire la ciclul menstrual, pe care ar fi cel mai bine să le notezi (prima și ultima zi sunt importante și pot fi marcate cu un creion pe un calendar sau notate în calendarul telefonului. De asemenea, există și aplicații pentru telefonul mobil destinate menstruației, în care îți poți trece nu doar perioada ciclului în fiecare lună, ci și detalii despre simptomele resimțite, medicamentele pe care le iei etc.).

Un examen ginecologic poate identifica, de asemenea, problemele de la nivelul ovarelor. O ecografie transvaginală va ajuta diagnosticarea prin identificarea chisturilor de dimensiuni reduse de pe suprafața ovarelor. Analizele de sânge pot și ele să depisteze nivelul de hormoni din sânge, ceea ce poate să contribuie la diagnosticarea sindromului de ovare polichistice. Medicii în măsură să diagnosticheze această afecțiune sunt: medicul de familie, medicul ginecolog, medicul obstetrician și medicul endocrinolog.
 

Tratarea sindromului de ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi tratat, însă pot fi tratate, țintit, simptomele. Pricipalele scopuri ale tratamentului prescris de medic sunt: reglarea ciclului menstrual, prevenirea și tratarea infertilității, tratarea acneei și a pilozității excesive, precum și scăderea rezistenței la insulină. Acest sindrom nu este ameliorat numai prin tratamentul medicamentos, ci și prin anumite modificări ale stilului de viață. 

Pilula contraceptivă este adesea prescrisă de medici pentru reglarea menstruației, dar și pentru tratarea acneei și a pilozității în exces.

Pentru tratarea dereglării hormonale poate fi folosită terapia pe baza de hormoni.

Schimbarea stilului de viață poate controla greutatea, dar poate preveni și complicațiile. Exercițiile fizice efectuate zilnic și o dietă sănătoasă sunt elementele-cheie pentru menținerea sindromului ovarelor polichistice sub control.

Dietă ideală pentru femeile care suferă de acest sindrom este pe bază de legume, leguminoase și fructe, semințe, nuci și cereale integrale. Alimentele bogate în grăsimi precum carnea procesată (mezeluri, cârnați, burgeri etc.), brânzeturile și alimentele prăjite ar trebui evitate sau consumate extrem de rar.

Sindromul ovarelor polichistice contribuie la apariția unor afecțiuni precum: diabetul de tip 2, tensiune arterială crescută, apnee în somn, depresie și anxietate, infertilitate ori diabet gestațional.

Hirsutismul poate fi puternic influențat de tratamentul corect hormonal, dar femeile trebuie să înțeleagă că părul în exces nu va cădea singur, ci trebuie epilat susținut, fie prin smulgere, cu ceară sau aparate de smuls, fie prin proceduri de lungă durată cu laser sau IPL. Tratamentele de epilare vor determina rărirea  părului de pe corp, iar  firul se va subția. Terapia hormonală dublată de proceduri de epilare de lungă durată cu IPL, electroliză sau laser ajută ca firele de par de la nivelul feței și corpului să se rărească, să se subțieze și să piardă din pigment, iar pielea din zona respectivă să devină mai catifelată. 
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0