Sindromul ovarelor polichistice, o cauza a infertilitatii

Unul dintre motivele pentru care o femeie poate sa intampine dificultati atunci cand si-ar dori sa ramana insarcinata este o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice, care mai este cunoscut si ca sindromul Stein-Leventhal.

Este o problema hormonala, de fapt, care intervine in buna functionare a sistemului reproducator al femeii. Cand suferi de acest sindrom, ovarele tale sunt mai mari decat in mod normal. Aceste ovare marite pot avea mici chisturi care contin ovule nematurizate.

Sindromul de ovar polichistic reprezinta o problema de sanatate care afecteaza multe femei aflate la varste fertile. Aceste paciente au un dezechilibru hormonal si probleme ale metabolismului, care le afecteaza starea generala de sanatate. Totodata, sindromul ovarelor polichistice este o cauza frecventa si tratabila a infertilitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infertilitatea este cel mai adesea cauzata de probleme sau tulburari ale ovulatiei (cand organismul femeii elibereaza lunar un ovul).

Dereglarile ori tulburarile de ovulatie pot fi, printre altele, un rezultat al sindromului ovarelor polichistice.

Caracteristicile sindromului ovarelor polichistice

Sindromul de ovar polichistic este o boala intalnita frecvent, care afecteaza modul in care functioneaza ovarele unei femei. Principalele trasaturi care definesc acest sindrom sunt urmatoarele:

* Menstruatii neregulate - ceea ce inseamna ca ovarele femeii nu elibereaza in mod regulat ovule (cu alte cuvinte, ovulatia are loc intr-un mod neregulat)

* Exces de hormoni androgeni - este vorba de valori mari ale "hormonilor barbatesti" din organismul femeii, care pot duce la aparitia unor simptome fizice, cum ar fi parul facial in exces sau parul corporal care creste in exces (hirsutism)

* Ovarele sunt polichistice (au mai multe formatiuni) - in aceasta situatie, ovarele pacientei se maresc si contin multi saculeti (foliculi ovarieni) umpluti cu lichid, care "invelesc" ovulele. Este important sa retii ca, in ciuda numelui, daca suferi de sindromul ovarelor polichistice, nu ai de fapt chisturi.

Daca ai cel putin doua dintre aceste caracteristici, este posibil sa fii diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice.

Poti, totusi, sa ramai insarcinata daca suferi de sindromul ovarelor polichistice?

Raspunsul este da. Faptul ca ai un diagnostic de acest gen si ti se confirma ca ai ovarele polichistice, asta nu inseamna ca nu poti ramane insarcinata. Acesta reprezinta una dintre cele mai intalnite, dar tratabile, cauze ale infertilitatii la femei.

In cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, dezechilibrele hormonale intervin in dezvoltarea si eliberarea ovulelor (ovocitelor) din ovare (proces numit, asa cum stii deja, ovulatie). Daca nu ovulezi, nu poti ramane insarcinata. Din fericire, medicul tau te poate sfatui si iti va spune ce sa faci pentru a te ajuta sa ovulezi si pentru a-ti creste, astfel, sansele de a ramane insarcinata.

Care sunt complicatiile asociate cu sindromul de ovare polichistice

Unele dintre complicatiile asociate cu aceasta boala (daca este lasata netratata) sunt:

 • Infertilitatea
 • Diabetul sau rezistenta la insulina
 • Hipertensiunea arteriala
 • Sindromul de apnee in somn
 • Bolile cardiovasculare
 • Daca femeia reuseste sa conceapa un copil, pot sa apara complicatii in sarcina, cum ar fi avortul spontan, diabetul gestational, preeclampsia
 • Cancerul uterului (numit si cancer endometrial).

Care sunt optiunile de tratament?

Deoarece cauza exacta a sindromului ovarelor polichistice este necunoscuta, tratamentul se axeaza pe corectarea dezechilibrelor hormonale si pe corectarea rezistentei la insulina. In cazul femeilor supraponderale sau obeze, scaderea in greutate este benefica. Aceasta masura poate sa readuca echilibrul hormonal dorit si fertilitatea.

Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice este special conceput pentru a se adresa nevoilor pe care pacienta le are in ceea ce priveste sanatatea sistemului ei reproducator. In cazul femeilor care nu isi doresc sa obtina o sarcina, pot fi prescrise contraceptive orale.

Cand sarcina este dorita, medicamente care induc ovulatia ori anumite gonadotropine (hormoni) pot fi folosite. Tratamente adjuvante, cum ar fi metformina au fost folosite pentru a reduce rezistenta la insulina.

Cu ajutorul sfaturilor oferite de un medic nutritionist si prin scaderea in greutate, se poate imbunatati rezistenta la insulina si se poate imbunatati probabilitatea ca pacientele sa aiba ovulatie spontana si/sau un raspuns la tratamentele care induc ovulatia.

In multe cazuri, sindromul ovarelor polichistice poate fi cu succes tinut sub control, iar pacientele pot sa isi redobandeasca fertilitatea.

Medicamente care te ajuta sa ovulezi

In cazul in care ai nevoie de ajutor ca sa ai ovulatie normala, astfel incat sa poti ramane insarcinata, anumite medicamente pot fi prescrise de medic:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

* clomifen - un medicament pe care il iei la inceputul ciclului menstrual

* daca clomifenul nu te ajuta in privinta ovulatiei, ti se poate prescrie metformina

* daca metformina si clomifenul nu functioneaza, medicul iti poate prescrie un medicament care contine FSH (hormonul de stimulare foliculara) si LH (hormonul luteinizant).

Daca suferi de sindromul ovarelor polichistice si vrei sa ramai insarcinata, ar trebui sa mergi la un specialist in medicina reproductiva. Acest tip de medic este cunoscut si sub numele de specialist in fertilitate.

 

 

 

Bibliografie:

 • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/polycystic-ovary-syndrome-fertility#1
 • Office on Women's Health din cadrul U.S. Department of Health and Human Services - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
 • The National Health Service (NHS)- https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
 • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/
 • RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/medical-conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/
 • American Society for Reproductive Medicine - https://www.asrm.org/topics/topics-index/polycystic-ovary-syndrome-pcos/
 • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0