Poti sa te ingrasi de la anticonceptionale?

Studiile arată că pilula contraceptivă, inelul contraceptiv, plasturele și steriletul nu te fac să te îngrași sau să slăbești, dar că există două metode de contracepție care pot duce la creștere în greutate la unele persoane care le folosesc: vaccinul contraceptiv și implantul contraceptiv. Însă, în practică, deși cazurile sunt rare, unele femei constată că iau un pic în greutate atunci când încep să ia anticoncepționale. 

Pentru multe femei, contraceptivele hormonale sunt cea mai convenabilă formă de contracepție, dar unele spun că se îngrașă. Deși puțin probabil, nu este imposibil ca unele femei să se confrunte cu creșterea în greutate ca efect secundar al utilizării anticoncepționalelor hormonale. Totuși, este important de subliniat că majoritatea femeilor nu trec prin această experiență și că efectele pot varia de la o persoană la alta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce poți să te îngrași de la anticoncepționale?

Motivele pentru creșterea în greutate asociată cu anticoncepționalele pot include:

Retenția de apă

Anumite tipuri de contraceptive orale sau contraceptive hormonale pot avea ca efect secundar retenția de apă, ceea ce poate duce la creșterea temporară în greutate.

Vârsta

Multe femei încep să ia anticoncepționale hormonale în timpul adolescenței sau ca tinere adulte și, deci, dacă observă că iau în greutate, acesta poate să nu fie un efect al pilulelor, ci pur și simplu al faptului că li se dezvoltă corpul în mod natural.

Creșterea apetitului

Unele femei se pot confrunta cu creșterea apetitului ca efect al anticoncepționalelor, ceea ce poate duce la consumul crescut de alimente și, implicit, la creșterea în greutate.

Reacții individuale

Răspunsul la anticoncepționale variază în funcție de fiecare persoană în parte, iar unele persoane pot prezenta sensibilitate la hormonii din contraceptive, ceea ce le influențează și greutatea corporală.

Alți factori de risc ai creșterii în greutate

Îngrășarea din cauza pilulei contraceptive poate avea legătură și cu anumite afecțiuni.

Boli mintale

Tulburările de sănătate mintală sunt corelate și cu creșterea în greutate, iar femeile care iau anticoncepționale și suferă de o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, au un risc mai mare de a câștiga în greutate în această perioadă.

Alte boli

Femeile cu dezechilibre sau tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, pot avea niveluri mai ridicate de colesterol în sânge și de grăsimi corporale. Dacă aceste femei iau anticoncepționale combinate, pot avea de-a face cu o creștere mai mare a nivelului de grăsime, în comparație cu cele fără această afecțiune.

Ce spun studiile despre anticoncepționale și îngrășare?

Oamenii de știință spun că studiile clinice în acest domeniu sunt contradictorii: unele femei au declarat că s-au îngrășat, în timp ce altele au raportat că au slăbit de la anticoncepționale. Acesta este motivul pentru care atât creșterea în greutate, cât și pierderea în greutate sunt enumerate ca posibile efecte secundare în informațiile trecute de obicei pe ambalajul contraceptivelor hormonale. Dacă apar kilogramele în plus, cerectătorii spun că acestea sunt corelate de obicei cu retenția de fluide, cu o creștere a țesutului muscular (deoarece mușchiul este mai greu decât alte țesuturi) sau cu o creștere a grăsimii corporale.

Teoretic, contraceptivele hormonale ar putea contribui la creșterea în greutate dacă ar duce la retenția de lichide și la creșterea grăsimii corporale. De asemenea, se crede că, în unele cazuri, contraceptivele combinate cresc apetitul. Nu se știe, însă, dacă acest lucru e adevărat, deoarece și femeile care nu folosesc contraceptive hormonale tind să ia în greutate pe măsură ce înaintează în vârstă.

Studiile mici nu au adus dovezi legate de îngrășare din cauza anticoncepționalelor

Dintre studiile analizate de cercetători nici măcar unul nu a arătat o legătură fără echivoc între contracepția hormonală și creșterea în greutate. Aceste studii, însă, nu au avut suficiente participante și nici nu au fost atât de bine concepute încât să poată oferi un răspuns cert, adaugă aceștia. În plus, majoritatea studiilor nu au înregistrat cu mare atenție greutatea participantelor. Cel mult, a fost înregistrat doar numărul femeilor care au raportat că au încetat să mai ia pilula din cauza creșterii în greutate. Deci, nu este posibil să spunem cu siguranță dacă acele femei care au folosit contraceptive hormonale au luat mai mult în greutate decât femeile din celălalt grup.

Nici studiile mai complexe nu au găsit corelații între anticoncepționale și îngrășare

După ce au analizat alte 45 de studii în care au fost comparate multe tipuri diferite de contraceptive hormonale, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între doza de hormoni și creșterea în greutate. Dacă hormonii chiar au influențat creșterea în greutate, atunci ar însemna că dozele mai mari duc la o creștere mai mare în greutate, dar o astfel de legătură nu a fost stabilită. 

Un studiu recent a comparat două grupuri de femei care participau la un program de slăbire de 18 luni. Toate aceste femei erau fie supraponderale, fie sufereau de obezitate și încercau în mod activ să slăbească. Un grup de participante a luat contraceptive hormonale combinate pe tot parcursul programului, în timp al doilea grup nu a luat. Deși femeile din ambele grupuri au slăbit în primele șase luni, cele care luau anticoncepționale au fost mai susceptibile să se îngrașe la loc în lunile ulterioare. 

În ansamblu, cercetătorii sunt de părere că este destul de puțin probabil ca anticoncepționalele să producă o creștere majoră în greutate. Dacă ar fi existat un efect semnificativ, acesta s-ar fi observat în studii. Dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca la nivel individual, fiecare femeie să se confrunte cu o situație diferită: să câștige sau să piardă în greutate ori să nu se confrunte cu nicio schimbare.

Poate îngrășarea din cauza anticoncepționalelor să fie doar un mit?

Trebuie făcută o diferență între primele generații de anticoncepționale și cele din prezent. Când pilulele anticoncepționale au apărut pe piața medicală, la începutul anilor 1960, acelea aveau niveluri foarte ridicate de estrogen și progesteron. Având în vedere că dozele mari de estrogen pot duce la kilograme în plus din cazua creșterii apetitului și retenției de lichide este posibil ca, în acele vremuri, pilulele să fi cauzat într-adevăr creștere în greutate. 

Contraceptivele actuale au cantități mult mai mici de hormoni, deci, cel puțin în teorie, creșterea în greutate nu ar trebui să fie o problemă. Dacă, totuși, te îngrași în perioada următoare din momentul în care începi să iei pilule, discută cu medicul, care te poate sfătui legat de ce poți face mai departe (poate fi vorba de un efect temporar, deci care să dispară după câteva săptămâni sau luni) sau îți poate schimba pastilele.

Este important să ceri sfatul medicului și atunci când alegi, dar și când schimbi metoda contraceptivă. Medicul poate evalua opțiunile disponibile și poate oferi o recomandare în funcție de nevoile și particularitățile tale individuale.

Cum să reduci riscul de îngrășare în general?

Reducerea riscului de îngrășare și menținerea unei greutăți sănătoase poate fi obținută printr-o combinație de obiceiuri alimentare sănătoase, exerciții fizice regulate și un stil de viață echilibrat. Sunt foarte puține acele persoane care nu trebuie să facă niciun efort pentru a-și menține silueta, în general este vorba de alegeri conștiente în ce privește alimentația și mișcarea.

Pentru a reduce riscul de îngrășare, indiferent că iei sau nu anticoncepționale, bazează-ți mesele pe preparate cât mai simple din legume, proteine slabe (cum ar fi carne slabă, pește, tofu, leguminoase), pâine integrală și grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline, nucile, semințele și avocadoul – în cantități moderate, pentru că, deși sunt sănătoase, au multe calorii). Încearcă să limitezi cât mai mult consumul de alimente ultra procesate, pline de zahăr, făină albă și grăsimi trans ori saturate.

Acordă atenție porțiilor de mâncare și nu exagera cu cantitățile. Încearcă să mănânci lent, stând la masă, nu cu ochii în monitorul calculatorului sau în ecranul tv, și să asculți semnalele de sațietate ale corpului.

Încearcă să menții un program regulat de mese, potrivit pentru tine, fie că sunt cinci pe zi mai mici, fie că sunt două sau trei mai mari, pentru a menține metabolismul activ și a evita supraalimentarea.

Consumă suficiente lichide, mai ales apă simplă, dar și supe și ceaiuri de plante pentru a-ți menține organismul hidratat și pentru a preveni confuzia între senzația de foame și cea de sete. Redu consumul de băuturi zaharoase și alcoolice, deoarece acestea pot adăuga un număr mare de calorii în dietă fără a oferi beneficii nutriționale semnificative. Cu alte cuvinte, nu-ți bea caloriile, ci ia-le doar din mâncare!

Fii activă fizic dacă se poate în fiecare zi, deoarece mișcarea regulată este esențială pentru menținerea greutății sănătoase și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate. Evită să petreci prea mult timp în poziții statice, cum ar fi statul pe scaun la birou sau privitul la televizor. Încearcă să fii mai activă per total, să te ridici la fiecare oră și să faci câțiva pași, dar și să faci câte o plimbare în fiecare seară sau în alte momente ale zilei care se potrivesc mai bine cu programul tău.

Lipsa de somn poate afecta metabolismul și poate duce la creșterea în greutate indiferent că iei sau nu anticoncepționale. Încearcă să ai un program regulat de somn și să acorzi atenție calității odihnei.

Stresul cronic poate contribui la îngrășare, deoarece îți vine să rozi tot timpul gustări pline de calorii. Învață, în schimb, tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, dansul sau exercițiile de respirație. Menținerea unei greutăți sănătoase este un proces constant, pe termen lung, deci contează să fii constantă în aceste obiceiuri sănătoase, iar dacă mai ai scăpări, este normal, nu te învinovăți, ci revino cât mai curând la ele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Contraception: Do hormonal contraceptives cause weight gain?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441582/
NCBI - Impact of Combined Hormonal Contraceptive Use on Weight Loss: A Secondary Analysis of a Behavioral Weight Loss Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7556729/ 
Studiul „Impact of Combined Hormonal Contraceptive Use on Weight Loss: A Secondary Analysis of a Behavioral Weight Loss Trial”, apărut în Obesity (Silver Spring). Author manuscript; available in PMC 2021 Jun 1. Published in final edited form as: Obesity (Silver Spring). 2020 Jun; 28(6): 1040–1049, doi: 10.1002/oby.22787, autori: Ann E. Caldwell et al.
Physoc - Oral Contraceptives and Renal Water Handling
https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.14814/phy2.13547
Studiul „Oral Contraceptives and Renal Water Handling”, apărut în Physiological Reports, Volume5, Issue23, December 2017, e13547, https://doi.org/10.14814/phy2.13547 , autori: Charlotte Graugaard-Jensen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0