Steriletul: tipuri, eficacitate, avantaje și dezavantaje

O femeie poate să rămână însărcinată dacă sperma ajunge la unul dintre ovulele ei. Contracepția încearcă să oprească acest lucru, menținând ovulul separat de spermatozoizi sau prin oprirea producției de ovule. O metodă de contracepție este dispozitivul intrauterin sau steriletul.

Steriletul este un dispozitiv mic de plastic, în formă literei T, care este învelit în cupru sau care conține hormoni. Steriletul este introdus în uterul pacientei de către medicul ginecolog. Un șnur de plastic, legat la capătul dispozitivului intrauterin, atârnă prin colul uterin, în vagin. Pacienta poate verifica dacă steriletul este la locul lui prin faptul că simte acest „șnur“. El este, de asemenea, folosit de medic pentru a îndepărta steriletul, atunci când pacienta dorește să renunțe la această metodă contraceptivă.

Tipuri de sterilete

Aceste dispozitive contraceptive fixate de medicul ginecolog în cavitatea uterină împiedică implantarea ovulului și nu fecundația lui. Steriletul este o formă de contracepție reversibilă, care acționează pe termen lung. Există mai multe tipuri de astfel de dispozitive:

1. Steriletul hormonal - acest tip de dispozitiv intrauterin eliberează o anumită formă a hormonului progestin (medicamente sintetice care au efecte similare cu acelea ale progesteronului). Acest sterilet hormonal pare să fie ceva mai eficient în ceea ce privește prevenirea sarcinii, comparativ cu dispozitivul pe bază de cupru. Steriletele hormonale previn sarcina între 3 și 5 ani, în funcție de marca aleasă de pacientă.

2. Steriletul din cupru - acesta este cel mai folosit dispozitiv intrauterin. Firul din cupru este înfășurat în jurul tijei în formă de T a dispozitivului. Acest sterilet poate sta fixat până la 10 ani și este o formă de contracepție extrem de eficientă. Steriletele cu cupru nu conțin deloc hormoni și funcționează prin inducerea inflamației în uter. Această inflamație acționează împotriva spermei, împiedicând-o să se atașeze de ovul sau impiedicând ovulul fecundat să se atașeze de pereții uterini.

Cum are loc fixarea

Steriletul trebuie să fie introdus de un medic și, de obicei, procedura durează doar 15 minute. Pentru a introduce un dispozitiv intrauterin, medicul trebuie să îl împingă dincolo de cervix (colul uterin) și în interiorul uterului.

Durerea

Un dezavantaj al steriletelor este că multe femei spun că simt crampe și dureri atât în timpul inserării, cât și după fixarea dispozitivelor. Alegerea steriletului potrivit depinde de o serie de factori, cum ar fi starea de sănătate a femeii și perioada de ani în care are nevoie de contracepție. De asemenea, steriletele hormonale pot provoca efecte secundare, cum ar fi acneea, sensibilitatea la durere a sânilor, greață și depresie, în timp ce alte femei se confruntă cu menstruații dureroase chiar și la 6 luni după inserarea steriletului cu cupru.

Și dimensiunea steriletului trebuie luată în considerare atunci când femeia decide să aleagă această metodă de contracepție. Anumite branduri au sterilete mai mici decât celelalte de pe piață, iar astfel sunt mai puțin dureroase în cazul anumitor femei. Deși se întâmplă rar, steriletul poate fi respins de organism în săptămânile sau lunile de după inserare, în special în timpul menstruațiilor.

Eficacitatea steriletului

Medicii ginecologi spun că steriletul este una dintre cele mai eficiente forme de contracepție, având un grad de eficacitate de 99%. Steriletele pe bază de cupru pot fi folosite chiar ca o formă de contracepție de urgență, atât timp cât sunt introduse în uter în decurs de 5 zile de la contactul sexual neprotejat. Discută cu medicul tău ginecolog și el îți va spune ce opțiuni ai și ce costuri poate avea steriletul.

La cât timp după naștere poate fi inserat steriletul?

După naștere, steriletul poate fi o bună opțiune pentru prevenirea unei sarcini nedorite, chiar dacă alăptezi, pentru că mitul conform căruia „alăptatul protejează” nu se aplică în majoritatea situațiilor. Întrebarea este „la cât timp de la naștere este indicată montarea dispozitivului?”, dar acest lucru depinde de tipul nașterii. După nașterea naturală, inserarea steriletului se poate face cel mai devreme la 6-8 săptămâni, iar în cazul nașterii prin cezariană, după o perioadă de 6 luni.

Avantaje și dezavantaje ale steriletului

Deși steriletul este o metodă eficientă de contracepție, există unele aspecte pe care e bine să le ai în vedere înainte de a decide să ți se monteze un astfel de dispozitiv intrauterin.

Avantajele steriletului:

 • Te protejează împotriva unei sarcini nedorite până la 5 sau 10 ani, în funcție de tipul de sterilet.
 • Odată ce steriletul a fost introdus, el funcționează imediat.
 • Poate fi folosit de majoritatea femeilor.
 • Nu există efecte adverse hormonale, cum ar fi acneea, durerile de cap sau sensibilitatea sânilor.
 • Nu întrerupe actul sexual.
 • Este sigură utilizarea steriletului în timp ce alaptezi.
 • Este posibil să rămâi însărcinată imediat ce steriletul a fost extras de medic.
 • Steriletul nu este influențat sau afectat de alte medicamente.
 • Nu există nicio dovadă că un sterilet îți va afecta greutatea corpului sau că îți va crește riscul de cancer de col uterin, cancer la nivelul uterului sau cancer ovarian.

Dezavantejele steriletului

Înainte de a opta pentru această metodă contraceptivă, nu uită că are și câteva "minusuri":

 • Menstruatiile tale pot deveni mai abundente, pot avea o durată mai mare, iar durerile menstruale pot fi chiar mai pronunțate, deși aceste simptome se pot ameliora după câteva luni.
 • Steriletul nu te protejează împotriva bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală, așa că este nevoie să folosești și prezervativele, ca metodă complementară.
 • Dacă faci o infecție când ai un sterilet în uter, aceasta ar putea duce la o infecție pelviană dacă nu este tratată.
 • Cele mai multe femei care decid să nu mai folosească steriletul ajung la această decizie din cauza durerilor și sângerărilor vaginale, deși aceste efecte secundare sunt destul de rare.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: Național Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/contraception/iud-coil/
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0