Pastila de a două zi: când e cazul să apelezi la contracepția de urgență

Contracepția de urgență reprezintă o modalitate sigură de a preveni o sarcină, după ce ai făcut sex neprotejat.

Există două tipuri de metode contraceptive de urgență:
1. pilula de a doua zi, adică o pastilă contraceptivă „de urgență”;
2. dispozitivul intrauterin sau steriletul care poate împiedica apariția unei sarcini;

Ce face pastila de a două zi?

În cazul unui contact sexual neprotejat, poți să iei o pilulă contraceptivă (care se mai numește și pilula sau pastila de a două zi), în decurs de 120 de ore (5 zile) de la actul sexual neprotejat. Există două tipuri de pastile de a două zi, în funcție de substanța activă din compoziția lor:
1. pilula de a două zi care are în compoziție ulipristal acetat (un medicament folosit pentru contracepția de urgență și pentru tratarea fibroamelor uterine); poți lua această pastilă chiar și după 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat și funcționează la fel de bine în ziua a 5-a ca și în ziua 1. Ai nevoie de o prescripție medicală de la un doctor pentru a lua această pastilă cu ulipristal acetat.

Dacă ai folosit contraceptive orale, un plasture contraceptiv sau un inel contraceptiv (vaginal) în ultimele 5 zile, această pastilă de a doua zi nu va funcționa la fel de bine că altele din clasa ei, precum cele care conțin levonorgestrel.

2. pilula de a două zi care are în compoziție levonorgestrel (o versiune sintetică a hormonului natural progesteron; pe acesta din urmă corpul femeii îl produce pentru că joacă un rol în ovulație și pregătește uterul pentru a accepta ovulul fecundat). Poți să cumperi aceste pastile fără prescripție medicală, direct din farmacii. Acest tip de pastilă de a două zi funcționează cel mai bine atunci când o iei într-un interval de 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat, însă o poți administra și la 5 zile după. Cu cât o iei mai devreme, cu atât mai bine funcționează această metodă contraceptivă de urgență. Ambele tipuri de pastilă de a doua zi funcționează prin prevenirea sau întârzierea ovulației (eliberarea unui ovul). Atenție, însă, contracepția de urgență nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Ce efecte neplăcute poate avea pastila de a două zi

Ambele tipuri de pilule te pot face să te simți rău, poți avea amețeli sau poți să te simți obosită. Pastilele îți pot da dureri de cap, sensibilitate mai mare a sânilor sau chiar dureri abdominale. De asemenea, pastila de a două zi poate să însemne că menstruația îți va veni mai devreme sau mai târziu decât se întâmplă în mod normal. Dacă îți este rău și ai vărsături în decurs de 2 sau 3 ore după ce ai luat pastila de a două zi, cere sfatul medicului, deoarece va trebui să iei altă doză ori să apelezi la un dispozitiv intrauterin. Nu există efecte adverse grave ale contracepției de urgență. Nu uita: contracepția de urgență nu provoacă un avort.

Când poți să apelezi la contracepția de urgență?

Specialiștii spun că poți apela la contracepția de urgență pentru a preveni o sarcină nedorită dacă:

  • nu ai folosit un prezervativ sau altă metodă contraceptivă atunci când ai făcut sex (prin penetrare vaginală) și partenerul a ejaculat în interiorul vaginului;
  • ai uitat să îți iei anticoncepționalele, să își schimbi inelul contraceptiv sau un plasture contraceptiv și ai făcut sex pe cale vaginală;
  • prezervativul s-a rupt sau a alunecat după ejaculare, iar sperma a pătruns în vagin;
  • ai avut contact sexual neprotejat și partenerul tău nu s-a retras la timp;
  • ai fost forțată să faci sex neprotejat, pe cale vaginală.

Dacă folosești metodele contraceptive de urgență corect, după ce ai făcut sex neprotejat, acestea îți reduc șansele de a rămâne însărcinată. E posibil, totuși, ca pilula de a doua zi să nu își facă efectul în cazul femeilor supraponderale sau obeze. Același lucru se poate întâmpla dacă femeia care ia pilula de a doua zi este în tratament cu anumite medicamente care pot interacționa cu aceasta, precum inhibitori ai pompei de protoni, antiepileptice, anumite antibiotice sau pastile recomandate în tratamentul tuberculozei. Se recomandă ca pastila de a doua zi să fie luată doar în caz de urgență și, în rest, să se apeleze la alte soluții contraceptive.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0