Ce cauze pot avea secrețiile vaginale roz sau maro

Secrețiile vaginale incolore și inodore sunt normale, vaginul eliminând astfel celulele moarte și bacteriile, pentru a-și menține curățenia și sănătatea. Secrețiile vaginale colorate, însă, pot spune multe despre sănătatea femeii, de aceea ele nu trebuie ignorate. Iată ce afecțiuni pot trăda secrețiile de culoare roz sau chiar maro.

Secrețiile vaginale roz-maronii sunt normale și ele în perioada menstruației, însă dacă apar în alt moment al lunii, femeile pot să se îngrijoreze. De cele mai multe ori, însă, secrețiile vaginale colorate nu reprezintă un motiv serios de teamă.

Iată care sunt cele mai comune cauze ale secrețiilor vaginale roz sau maronii:

Ovulația - în timpul ovulației, ovarele eliberează un ovul. Ovulația se petrece la jumătatea ciclului menstrual. În această perioadă, își pot face apariția crampe ușoare, dar și o mică sângerare, care poate colora, astfel, secrețiile vaginale.

TESTARE PCR COVID-19

Hipomenoreea - femeile care au menstruații foarte slabe, adică cele care suferă de hipomenoree, pot avea secreții maronii în locul sângerărilor specifice menstruației. Printre cauzele hipomenoreei se numără: vârsta, sindromul ovarelor polichistice, stresul, sportul în exces ori alăptarea.

Anticoncepționalele - pilulele anticoncepționale pot cauza, în zilele în care începi să le administrezi, secreții vaginale roz sau maronii. De asemenea, orice alt dezechilibru hormonal poate avea ca urmare colorarea secrețiilor.

Infecțiile - mai multe infecții, printre care și bolile cu transmitere sexuală, pot cauza secreții vaginale roz-maronii. Printre infecțiile care cauzează colorarea secretiilor vaginale se numără: clamidia, gonoreea, vaginitele bacteriene, boala inflamatorie pelvină. 

Alături de secrețiile vaginale atipice, aceste infecții cauzează și alte simptome precum: durere pelvină, durere în timpul actului sexual, dureri la urinare, mâncărimi vaginale, miros neplăcut la nivelul vaginului.

Implantarea - implantarea are loc atunci când un ovul fecundat se fixează la nivelul pereților uterului. În această perioadă, unele femei pot observa colorarea secreției vaginale. Pot apărea și crampele ușoare. Acest proces are loc, de obicei, în perioada în care femeia se așteaptă să îi vină menstruația. Nu toate femeile au o asemenea secreție la implantare.

Sarcina extrauterină - uneori ovulul fecundat se implanteză în afara uterului, ceea ce înseamnă că acesta nu poate evolua așa cum trebuie și apar complicațiile. Primul semn al sarcinii ectopice este secreția vaginală colorată, urmată apoi de dureri, slăbiciune, amețeli, leșin sau tulburări gastrointestinale.

Chisturile ovariene - chisturile ovariene sunt, de fapt, mici săculeți plini cu fluid, care se dezvoltă pe suprafața ovarelor. Acestea apar, în general, la femeile tinere și fertile. De cele mai multe ori, chisturile apar după ce un ovar eliberează un ovul și dispar după menstruație. Uneori, chistul nu dispare de la sine, ci își mărește dimensiunile. Într-o asemenea situație, poate fi nevoie de tratament medicamentos.

Chisturile ovariene provoacă și simptome precum durere/ presiune la nivelul abdomenului, durere la contact sexual, durere/ presiune la urinare, greață sau vărsături.

Avortul spontan - pierderea sarcinii înainte că aceasta să ajungă la 20 de săptămâni se numește avort spontan. Atunci când femeia pierde sarcina în stadiu neavansat de evoluție, poate apărea o secreție roz maronie, urmată apoi de sângerare.

Acestea sunt doar câteva cauze pentru care poți avea de-a face cu secrețiile vaginale colorate. Însă pentru a te asigura că totul este în regulă, este obligatoriu să mergi la medicul ginecolog dacă ai un asemenea simptom și te îngrijorează. Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul corect și, dacă este cazul, să îți recomande un tratament adecvat.

De ce este important consultul medical

Controlul medical ar trebui să fie făcut cât mai repede dacă, alături de secrețiile vaginale colorate, apar și simptome precum durerile, sângerările neregulate/ puternice, miros neplăcut, senzație de usturime sau mâncărimi la nivel vaginal. Medicul te va întreba când au început să apară aceste secreții colorate, dacă au miros, dacă ai simptome precum arsuri sau mâncărimi în zona vaginală și va lua o mostră de secreție pentru a fi analizată în laborator sau va face o recoltare pentru testul Papanicolau.

Care este rolul secrețiilor vaginale

Secrețiile vaginale transparente sau albe sunt normale și mențin sănătatea vaginală. Acestea hidratează vaginul și îl protejează de infecții. Totodată, secrețiile vaginale sunt importante și pentru fertilitate. Secrețiile vaginale normale își schimbă culoarea și textura în timpul ciclului menstrual. Echilibrul bacterian în vagin poate fi afectat și din alte motive, precum adminsitarea de antibiotice, anumite geluri de duș sau săpunuri sau atrofia vaginală care apare la menopauză.
 
 
 

 

Sursă foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0