Suzeta sau suptul degetului - ce este mai daunator pentru copil, potrivit specialistilor

Unii copii ar sta toata ziua cu suzeta in gura. Altii, pe de alta parte, refuza suzeta insa au obiceiul de a isi suge degetul. Iata care dintre aceste obiceiuri este mai daunator, potrivit specialistilor in domeniu!

Sugerea suzetei sau a degetului are efecte calmante asupra copilului, de aceea cei mici devin dependenti de aceste activitati. Exista multe voci care sustin ca atat suzeta, cat si degetul, pot deforma muscatura copilului, determinand dintii sa creasca stramb. Ei bine, specialistii ne linistesc, asigurandu-ne ca daca cel mic renunta la sugerea suzetei ori a degetului pana la varsta de 2 ani, dantura acestuia nu ar trebui sa aiba deloc de suferit.

Avantajele si dezavantajele folosirii suzetei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Marele avantaj al utilizarii suzetei consta in faptul ca reduce riscul de moarte subita, care este destul de mare in randul nou nascutilor.

Un alt avantaj al suzetei este acela ca, spre deosebire de deget, poate fi luata in orice moment copilului. Asadar, parintele poate lasa copilul sa suga suzeta numai pe timpul noptii, pentru a adormi mai usor, ori atunci cand are nevoie sa se linisteasca in timpul unei crize de plans.

In timpul zborului cu avionul, mai ales la decolare si la aterizare, suzeta il poate ajuta pe copil sa cotracareze efectele modificarii de presiune asupra urechilor.  

Exista si dezavantaje ale suzetei. Unul dintre acestea este riscul crescut de infectii la nivelul urechii. Un alt dezavantaj consta in faptul ca cel mic se poate juca in timp ce suge suzeta, asa ca va fi mai tentat sa stea cu ea in gura si pe timpul zilei, ceea ce inseamna ca isi va folosi mai putin vocea si poate invata sa vorbeasca mai tarziu decat ar face-o in mod normal.

Avantajele si dezavantajele sugerii degetului

In uter, fatul isi suge degetul inca de cand are 12 saptamani. Nou-nascutii au, de asemenea, instinctul de a isi suge degetul – asadar, acest gest are efecte calmante asupra bebelusului. In general, copiii isi sug degetul seara la culcare si avantajul este ca, spre deosebire de suzeta, pentru sugerea degetului copilul nu are nevoie de niciun ajutor. Cand ii cade suzeta din gura in somn bebelusului, acesta poate incepe sa planga si sa tipe, astfel incat parintele sa i-o puna din nou in gura. In cazul degetului, aceasta problema dispare.

Un alt avantaj al preferintei copilului pentru deget consta in faptul ca degetul nu poate fi supt in timp ce copilul se joaca, ceea ce inseamna ca acest obicei va fi practicat mai rar.

Exista insa si dezavantaje ale sugerii degetului de catre copil. Unul dintre acestea este acela ca degetul poate fi murdar, iar copilul ingereaza astfel microbi de fiecare data cand isi baga degetul in gura.

Un al doilea avantaj consta in faptul ca riscul de dependenta este mai mare atunci cand vorbim despre sugerea degetului. Copiii au tendinta sa isi pastreze acest obicei mai mult timp decat in cazul suzetei.

Suzeta vs deget – ce e mai indicat?

Indiferent de preferintele parintilor si de recomandarile specialistilor, copilul va face alegerea pe cont propriu. Unii copii prefera suzeta, altii degetul, insa exista si copii care refuza ambele variante.

In ambele situatii este important ca dupa varsta de 2-3 ani, parintele sa faca eforturi pentru a dezvata copilul de un asemenea obicei. Cu cat copilul suge suzeta sau degetul pentru mai mult timp, cu atat riscul de deformare a muscaturii si de crestere a dintilor intr-o postura nefireasca este mai mare.

Medicul pediatru iti poate oferi sfaturi in acest sens – discuta cu el pe aceasta tema si ia cea mai buna decizie pentru copilul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0