Suzeta sau suptul degetului - ce este mai daunator pentru copil, potrivit specialistilor

Unii copii ar sta toată ziua cu suzeta în gură. Alții refuză însă suzeta, dar au obiceiul de a își suge degetul. Obiceiul poate persista însă mult timp după ce bebelușul a devenit copil, iar suptul degetului la vârste mai mari are implicații diverse, de la cele de igienă până la influențarea dezvoltării maxilarului, aflat în creștere. Iată câteva opinii ale specialiștilor în domeniu cu privire la folosirea suzetei sau suptul degetului și câteva soluții pentru părinți.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sugerea suzetei sau a degetului, chiar la vârste mai măricele are efecte calmante asupra copilului, de aceea cei mici pot deveni dependenți de aceste activități. Există multe voci care susțin că atât sugerea suzetei, cât și suptul degetului pot deforma mușcătura copilului, determinând ca dinții să crească strâmb. Ei bine, specialiștii ne liniștesc, asigurându-ne că dacă micuțul renunță la sugerea suzetei ori a degetului până la vârsta de 2 ani, dantura acestuia nu ar trebui să aibă deloc de suferit.

Avantajele și dezavantajele folosirii suzetei

Avantajele folosirii suzetei

Marele avantaj al utilizării suzetei constă în faptul că reduce riscul de moarte subită, care este destul de mare în rândul nou-născuților. Un alt avantaj al suzetei este acela că, spre deosebire de deget, poate fi luată în orice moment copilului. Așadar, părintele poate lasă copilul să sugă suzeta numai pe timpul nopții, pentru a adormi mai ușor ori atunci când are nevoie să se liniștească în timpul unei crize de plâns.

În timpul zborului cu avionul, mai ales la decolare și la aterizare, suzeta îl poate ajuta pe copil să contracareze efectele modificării de presiune asupra urechilor.  

Dezavantajele suzetei

Există și dezavantaje ale suzetei. Unul dintre acestea este riscul crescut de infecții la nivelul urechii. Un alt dezavantaj constă în faptul că micuțul tău se poate juca în timp ce suge suzeta, așa că va fi mai tentat să stea cu ea în gură și pe timpul zilei, ceea ce înseamnă că își va folosi mai puțin vocea și va învăța să vorbească mai târziu decât ar face-o în mod normal.

Avantajele și dezavantajele sugerii degetului

Avantajele suptului degetului

În uter, fătul își suge degetul încă de când are 12 săptămâni. Nou-născuții au, de asemenea, instinctul de a își suge degetul – așadar, acest gest are efecte calmante asupra bebelușului. În general, copiii își sug degetul seara la culcare și avantajul este că, spre deosebire de suzetă, pentru sugerea degetului copilul nu are nevoie de niciun ajutor. Când îi cade suzeta din gură în somn bebelușului, acesta poate să înceapă să plângă și să țipe, astfel încât părintele să i-o pună din nou în gură. În cazul degetului, această problemă dispare. Un alt avantaj al preferinței copilului pentru deget constă în faptul că degetul nu poate fi supt în timp ce copilul se joacă, ceea ce înseamnă că acest obicei va fi practicat mai rar.

Dezavantajele sugerii degetului

Există însă și dezavantaje ale sugerii degetului de către copil. Unul dintre acestea este acela că degetul poate fi murdar, iar copilul ingerează astfel microbi de fiecare dată când își bagă degetul în gură.
Un al doilea dezavantaj constă în faptul că riscul de dependență este mai mare atunci când vorbim despre sugerea degetului. Copiii au tendința să își păstreze acest obicei mai mult timp decât în cazul suzetei.

Suzetă sau deget – ce e mai indicat?

Indiferent de preferințele părinților și de recomandările specialiștilor, copilul va face alegerea pe cont propriu. Unii copii preferă suzeta, alții degetul, însă există și copii care refuză ambele variante.
În ambele situații este important ca după vârstă de 2-3 ani, părintele să facă eforturi pentru a dezvăța copilul de un asemenea obicei. Cu cât copilul suge suzeta sau degetul pentru mai mult timp, cu atât riscul de deformare a mușcăturii și de creștere a dinților într-o postură nefirească este mai mare.

Medicul pediatru îți poate oferi sfaturi în acest sens – discută cu el pe această temă și ia cea mai bună decizie pentru copilul tău. Și chiar și după vârsta de 4 ani, medicii nu recomandă părinților să încerce în mod agresiv să oprească acest comportament, deoarece exercitarea unei presiuni prea mari asupra copilului poate avea efectul opus.

Iată mai multe vești bune: dacă copilul tău își suge degetul doar rar - la culcare  și somn - sau își ține degetul mare pasiv în gură și nu îl suge puternic, nu există prea multe efecte secundare pe termen lung.

Pe de o parte, poate chiar beneficia de sistemul lor imunitar: un studiu din 2016 sugerează că copiii care își sug degetele sunt atât de mult expuși la microbi obișnuiți din gospodărie încât le poate reduce riscul de alergii și astm

Pe de altă parte, dacă copilul tău își suge degetul mare foarte des, poate vrei să faci un plan pentru eliminarea treptată a acestui comportament. 

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică afirmă că sugerea degetului mare și a suzetei afectează în esență dinții în același mod și că majoritatea copiilor renunță la acest comportament înainte ca dinții permanenți să apară. Totuși, Asociația Americană de Pediatrie spune că acest comportament are repercusiuni asupra copiilor de peste 6 ani care își sug încă degetele. Motivul? După 6 ani, dinții permanenți apar, iar obiceiul de a suge degetul poate perturba creșterea maxilarului și alinierea dinților.

Autorii unui raport de caz sugerează că combaterea obiceiului poate opri sau inversa multe dintre problemele asociate suptului degetului mare, deși unii copii vor necesita în continuare corecție ortodontică chiar și după ce renunță la acest comportament. 

Ce este de făcut când copilul măricel își suge degetul

Unii copii pur și simplu nu realizează că își sug degetul mare și că acesta este un obicei pe care ar trebui să-l depășească. Întrebați-vă copilul - într-un mod mai degrabă curios și plin de solicitudine, decât cu un ton de reproș sau disperare,  - de ce își suge degetul mare? Se simte mai  bine? Sau știu că fac asta? Mai pot face ceva (cum ar fi îmbrățișarea unei persoane iubite sau numărarea încet până la trei) care îi va face să se simtă la fel de bine?

Aflați mai multe despre suptul degetului împreună

Dacă micuțul tău primește cele mai multe sfaturi de viață din desene animate sau cărți, poți opta pentru lecturi educative în acest sens. S-ar putea să îl convingi indirect prin resursa respectivă să renunțe la acest comportament. O altă soluție ar fi să urmărești o emisiune pe youtube în care un personaj trebuie să se desprindă de un obicei nociv și apoi să discuți cu copilul despre cum ar putea face și el același lucru.

Aplică ojă amăruie pe deget

Această strategie este folosită la copiii care își rod unghiile, dar există voci care spun că lacul cu cu gust amar aplicat pe degete poate descuraja acest comportament de sugere a degetului. Dar unii experți nu recomandă această abordare, deoarece nu este cea mai bună modalitate de a combate acest comportament al copilului tău. Dar pentru copiii care sunt motivați să se oprească și au nevoie doar de un atenționare rapidă pentru a nu suge, un gust amar îi poate menține pe drumul cel bun. De asemenea, este discret și nu interferează cu mișcarea.

Observă modelele de supt degetul mare

Dacă observi că copilul tău își suge degetul mare înainte de culcare, ar putea avea nevoie doar de o altă modalitate de a se relaxa și de a se pregăti pentru somn. Poți să îi oferi o ceașcă caldă de lapte înainte de periajul pe dinți pe timp de noapte.

Dacă observi că își bagă degetul mare în gură de fiecare dată când este anxios, supărat sau trist, ajută-l pe copil să identifice un alt mecanism de adaptare - cum ar fi o activitate de tip mindfulness - pentru a înlocui sugerea degetului mare.

Oferă recompense și stimulente

Sistemele de recompense pot fi dificile: nu funcționează pentru toți copiii și, atunci când o fac, poate fi dificil să le elimini treptat. Cu toate acestea, unii copii sunt foarte motivați de o reprezentare vizuală a progresului lor (cum ar fi autocolante, stickere drăguțe sau mici jetoane) și de posibilitatea de a câștiga premii sau privilegii pentru fiecare zi pe care o petrec fără să-și sugă degetul.

Reține că copiii - ca și adulții- pot fi destul de buni la ascunderea unui comportament la care nu vor să renunțe.

Stabilește reguli sau limite

Să-i spui copilului tău că poate să-și suge degetul doar atunci când este în pat sau în timp ce se uită la televizor este o modalitate bună de a elimina treptat obiceiul fără a-l transforma într-o luptă pentru putere. Copilul tău încă mai poate face asta, dar sperăm că va avea nevoie din ce în ce mai puțin în timp.

Încearcă jocul de rol

Dacă copilul tău are un animal de pluș sau o jucărie preferată, folosește-l în avantajul tău! Prefă-te că Teddy vrea să nu-și mai sugă degetul mare. Întreabă-ți copilul dacă îl poate ajuta pe Teddy dându-i un exemplu bun și oferindu-i sugestii.

Folosește mementouri vizuale

Un copil care este motivat să nu-și mai sugă degetul mare, dar uită în continuare, poate beneficia de un memento vizual. Încearcă să legi o fundă sau o bandă elastică în jurul degetului mare (nu prea strâns!) Sau să pui un tatuaj temporar pe dosul mâinii, astfel încât să-și amintească să se oprească chiar înainte de a începe.

Du-l la dentist

Copilul tău poate avea nevoie de un impuls motivațional de la altcineva decât de la tine pentru a renunța definitiv la obiceiul de a suge degetul mare. Fă o programare la stomatolog și roagă-l pe specialist să vorbească cu micuțul tău despre cum poate avea grijă de gura și dinții lui.

Cele mai multe cabinete stomatologice pediatrice au o mulțime de resurse educaționale colorate, prietenoase pentru copii - și, cel puțin, acestea pot fi capabile să te relaxeze dacă obiceiul interferează cu dezvoltarea orală a copilului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Pediatric Dentistry -  Cold turkey: How to convince baby it's time to part with the pacifier
https://www.mychildrensteeth.org/cold-turkey-how-to-convince-baby-its-time-to-part-from-the-pacifier/
American Academy of Pediatrics - Safe sleep: Recommendations
https://www.aap.org/en/patient-care/safe-sleep/
National Library of Medicine - Pacifiers (soothers): A user’s guide for parents
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791560/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0