Studiu: sportul este cel mai eficient antidepresiv pentru copii

Studiile arata ca 2-3% dintre copii si 6-9% dintre adolescenti sufera de o forma serioasa de depresie. Si tulburarile anxioase, care adesea conduc la depresie, se regasesc la 10-12% dintre copii si adolescenti.

Tot studiile au indicat si o solutie pentru astfel de probleme: activitatile fizice. Sportul reduce anxietatea si gandurile depresive, iar copiii si adolescentii au de castigat de pe urma acestui fapt.

De ce apare depresia la copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anxietatea si depresia sunt asociate cu numarul crescut de ore petrecute in fata unui ecran, fie el de televizor, de computer, de tableta sau telefon. Copiii si adolescentii din zilele noastre sunt mai expusi internetului si canalelor de social media, care le transmit informatii cu privire la modul in care trebuie sa arate, sa se poarte, sa simta si sa gandeasca. Copiii sunt expusi, totodata, si tragediilor prezentate la televizor, lucru care ii afecteaza puternic.

Dezechilibrele hormonale si factorii genetici contribuie de asemenea la instalarea depresiei la copii. Cei care au rude in familie care sufera de depresie sau anxietate au sanse mari sa dezvolte, la randul lor, o forma de tulburare psihica.

Traumele din copilarie reprezinta si ele un factor declansator pentru depresia la copii. Pierderea unei persoane dragi, accidentele tragice ori abuzul fizic sau psihic cresc considerabil riscul de aparitie a depresiei.

Dietele tinute de la varste fragede, fie din motive medicale, fie pentru ca micutul practica un sport care impune un anumit numar de kilograme, pot declansa, de asemenea, ganduri depresive ori anxietate. Obezitatea si dietele sunt asociate cu stima de sine scazuta si cu anxietatea sociala. Un nivel ridicat de grasime in organism indica si inflamatie, care la randul ei afecteaza procesele din creier, fiind raspunzatoare pentru starile shimbatoare ale copilului.

Tiparele de gandire negativa preluate de la parinti duc si ele la un episod depresiv. In loc sa se simta capabil in fata unui obstacol, copilul ajunge sa se simta fara speranta intrucat a fost expus la un tipar de gandire negativa.

Si un stil de viata sedentar contribuie la dezvoltarea depresiei, lipsind copilul de activitate fizica, de conexiunea cu natura dar si de socializare cu alti copii.

 

 

Cum invinge sportul depresia

Mai multe studii facute in domeniu au analizat impactul pe care sportul il are asupra trupului si psihicului copiilor, dar si adolescentilor.

Sportul elibereaza hormonii “fericirii” – endorfinele si serotonina sunt eliberate in creier atunci cand copiii practica sport. Aceasta eliberare de hormoni schimba dispozitia si combate depresia.

Incurajeaza interactiunile sociale – copiii care practica sport interactioneaza atat cu alti copii, cat si cu adulti. Totodata, practicand sport, copiii invata sa castige, dar si sa piarda, invata sa rezolve un conflict, dar si sa ceara ajutorul atunci cand au nevoie. Aceste lectii invatate de copii previn gandirea negativista si gandurile depresive.

 

 

Intareste stima de sine – un stil de viata activ, in care sportul joaca un rol important, creste stima de sine si previne astfel depresia. Copiii care practica sport sunt mai stabili din punct de vedere emotional, mai siguri pe ei si mai fericiti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0