Schimbarile prin care trec copiii la debutul adolescentei: cand incep transformarile?

Pubertatea este o perioadă caracterizată de schimbare, iar părintele trebuie să fie pregătit să facă față provocărilor ce vin odată cu începerea acesteia. 

Ce este pubertatea și când debutează

Oamenii de știință au observat că în ultimii ani transformările specifice pubertății debutează din ce în ce mai devreme. În urmă cu un secol, de pildă, menarha (primul ciclu menstrual la fete) apărea la 16-17 ani, iar în zilele noastre apare la 12-13 ani. Și în cazul băieților pubertatea debutează mai devreme – în jurul vârstei de 9-10 ani.

Printre cauzele instalării primelor semne ale pubertății la o vârstă atât de fragedă se numără obezitatea, alimentația nesănătoasă și expunerea la multe substanțe chimice. Întrucât părinții nu se așteaptă ca debutul adolescenței să fie atât de devreme, de multe ori pun semnele și simptomele cu care se confruntă adolescentul pe seama altor probleme. Ei bine, aceștia ar trebui să fie pregătiți pentru primele semne ale pubertății chiar dacă micuții lor sunt încă niște copii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

La fete, primele semne apar între 8-13 ani, iar la băieți între 9-14 ani. Fiecare copil este diferit, așa că nu există o regulă clară cu privire la debutul pubertății. În această perioadă, schimbările produse sunt atât de natură fizică, dar și de natură psihică. Perioada transformărilor poate dura între 18 luni și 5 ani.

Transformări specifice pubertății la fete

În jurul vârstei de 10-11 ani

Sânii vor începe să se dezvolte. Acesta este primul semn vizibil că începe pubertatea. Este obișnuit ca sânii să fie puțin sensibili pe măsură ce se dezvoltă. Dacă fetița ta dorește să poarte un sutien, o bustieră din material textil poate fi o primă alegere bună.

Are loc o creștere bruscă în greutate. Unele părți ale corpului, cum ar fi capul, fața și mâinile, pot crește mai repede decât membrele și trunchiul. Acest lucru ar putea determina ca fetița ta să arate disproporționat o scurtă perioadă. În medie, fetele cresc 5-20 cm. De obicei, se opresc din creștere la aproximativ 16-17 ani.

Forma corpului se va schimba. De exemplu, șoldurile se vor lăți.

Organele genitale externe (vulva) și părul pubian vor începe să crească.  

Aproximativ 12-14 ani (la aproximativ doi ani după începerea dezvoltării sânilor)

Părul va începe să crească la axilă.

Apar secreții vaginale de culoare albă cu câteva luni înainte de începerea menstruației. Dacă secreția o deranjează pe fetița ta, îi poți sugera să folosească absorbante zilnice. În schimb, dacă se confruntă cu mâncărimi genitale, durere sau secrețiile vaginale sunt urât mirositoare, consultă medicul de familie. 

Menstruația începe de obicei la doi ani de la începerea creșterii sânilor, dar poate dura până la patru ani. Fetele au două ovare, iar fiecare ovar deține mii de ovule. În timpul ciclului menstrual, unul dintre ovule părăsește ovarul și începe o călătorie prin trompele uterine, ajungând în uter.

Înainte ca ovulul să fie eliberat din ovar, uterul și-a construit mucoasa cu sânge și țesut suplimentar. Dacă ovulul este fertilizat de un spermatozoid, se dezvoltă fătul. De cele mai multe ori, însă, ovulul este doar în trecere. Când ovulul nu este fertilizat, uterul nu mai are nevoie de sânge și țesut suplimentar, așa că apare menstruația. O menstruație durează de obicei de la 5 la 7 zile, iar la aproximativ 2 săptămâni de la începutul perioadei este eliberat un nou ovul, care marchează mijlocul fiecărui ciclu menstrual.

Transformări specifice pubertății la băieți

În jurul vârstei de 11-12 ani

Organele genitale externe (penisul, testiculele și scrotul) vor începe să crească. Este normal ca un testicul să crească mai repede decât celălalt. Îți poți asigura copilul că testiculele bărbaților de obicei nu au aceeași dimensiune.

Părul pubian va începe să crească. 

În jurul vârstei de 12-14 ani

Copilul tău va avea un impuls de creștere. Se va înălța, iar pieptul și umerii lui se vor lăți. Unele părți ale corpului copilului cum ar fi capul, fața și mâinile, ar putea crește mai repede decât membrele și trunchiul. În medie, băieții cresc 10-30 cm. De obicei, se opresc din creștere la aproximativ 18-20 de ani.

Este obișnuit ca băieții să aibă o dezvoltare minoră a sânilor. Dacă copilul tău este îngrijorat de acest lucru, îl poți asigura că este ceva normal și, că, de obicei, dispare de la sine. Dacă nu dispare sau dacă sânii par să crească mult, consultă medicul.

În jurul vârstei de 13-15 ani

Părul va începe să crească în alte părți ale corpului copilului – sub brațe, pe față și pe restul corpului. Părul de pe picioare și brațe se va îngroșa. Este produs hormonul testosteron, care stimulează testiculele să producă spermatozoizi.

Este posibil ca băiatul tău să înceapă să aibă erecții și să ejaculeze (eliberând spermatozoizi). În această perioadă, erecțiile apar adesea fără niciun motiv. Spune-i copilului că acest lucru este normal și că oamenii nu observă de obicei asta. Ejacularea în timpul somnului este adesea numită „vis umed”.

În jurul vârstei de 14-15 ani

Laringele („mărul lui Adam”) va deveni mai evident. Laringele copilului tău va deveni mai mare și vocea lui se va „spărge”, în cele din urmă devenind mai profundă.  Apar modificări bruște ale tonului vocii, însă în timp tonul se reglează.

Alte modificări ce pot fi asociate cu pubertatea, atât la fete, cât și la băieți

Anii adolescenței aduc multe schimbări, nu doar fizic, ci și psihic și social. În acești ani, creierul se dezvoltă, deci comportamentul copilului și manifestările sociale ale acestuia se modifică. Copilul începe să se organizeze mai bine, ia decizii și soluționează probleme. Acest proces va continua până la vârstă de 25 de ani.

Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit și poate avea o viziune diferită asupra lumii. De regulă, în această perioadă vei vedea următoarele abilități la adolescentul tău:

  • Dezvoltă capacitatea de a gândi abstract
  • Este preocupat de filozofie, politică și probleme sociale
  • Gândește pe termen lung
  • Stabilește obiective
  • Se compară pe sine cu semenii

Pe măsură ce adolescentul tău începe să lupte pentru independență și control, este posibil să observi că adolescentul tău:

  • Vrea independență față de voi, părinții
  • Influența și acceptarea colegilor devin foarte importante pentru el
  • Relațiile romantice și sexuale devin importante
  • Se poate îndrăgosti
  • Are angajamente pe termen lung în relație

Mai mult, tot în acești ani, copilul poate deveni neîndemânatic, întrucât centrul de greutate al acestuia se modifică și creierul trebuie să se adapteze. În această perioadă, există risc crescut de îngrășare, de aceea e important ca alimentația copilului să fie una sănătoasă.

Copilul va avea nevoie de mai multe ore de somn în perioada pubertății.

Totodată, copilul va începe să transpire tot mai mult, de aceea acesta trebuie să aibă grijă de igiena corporală.

Acneea este o problemă asociată cu adolescența, asta pentru că în această perioadă glandele sebacee devin mai active și produc mai multe uleiuri, care pot bloca porii și astfel apar coșurile. Este posibil să observi că adolescentul tău are coșuri pe față, pe partea superioară a spatelui sau pe partea superioară a pieptului. Vestea bună despre acnee este că de obicei se îmbunătățește sau dispare până la sfârșitul adolescenței.

Tot din cauza hormonilor pubertății, părul copilului va începe să se îngrașe și trebuie spălat mai des.

Copiilor le crește al doilea molar la vârsta de aproximativ 13 ani. Molarii de minte pot apărea între 14 și 25 de ani. Dinții și gingiile sănătoase sunt importante pentru sănătatea adolescentului tău, așa că un control periodic la medicul stomatolog este indicat. 

Ce este pubertatea precoce

Pubertatea precoce este definită ca debutul caracteristicilor sexuale secundare înainte de vârsta de 8 ani la fete sau de 9 ani la băieți. În majoritatea cazurilor de pubertate precoce, nu poate fi identificată nicio cauză subiacentă. Când o cauză nu poate fi identificată, afecțiunea se numește pubertate precoce idiopatică.

Uneori, cauza este o anomalie care implică creierul. La alți copii, semnele pubertății apar din cauza unei probleme cum ar fi o tumoare sau o anomalie genetică la ovare, testicule sau glandele suprarenale, provocând supraproducția de hormoni sexuali.

De multe ori însă, pubertatea precoce este tratată cu un tratament care încetinește creșterea copilului.

Indiferent de vârsta copilului tău dacă observi primele semne ale pubertății, e indicat să mergi la medic pentru a te asigura că totul decurge așa cum trebuie. Un psiholog te va ajuta, de asemenea, să faci față modificărilor comportamentale ale copilului în această perioadă.

Cum îți ajuți adolescentul să se dezvolte social în perioada pubertății

Ține cont de următoarele recomandări pentru a stimula abilitățile sociale ale adolescentului tău:

  • Încurajează-ți adolescentul să accepte noi provocări.
  • Discută cu adolescentul despre importanța relațiilor de grup.
  • Încurajează-ți adolescentul să vorbească cu un adult de încredere despre probleme sau preocupări, dacă alege să nu vorbească cu tine.  
  • Oferă o disciplină consecventă și iubitoare cu limite.
  • Găsește modalități de a petrece timp împreună.

Cum ești cu stima de sine?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkinhs - The Growing Child: Adolescent 13 to 18 Years
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-growing-child-adolescent-13-to-18-years
National Library of Medicine - Tanner Stages
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470280/
National Institute of Child Health and Human Development - What causes normal puberty, precocious puberty, & delayed puberty?
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/puberty/conditioninfo/causes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0