Schimbarile prin care trec copiii la debutul adolescentei: cand incep transformarile?

Pubertarea este o perioada caracterizata de schimbare, iar parintele trebuie sa fie pregatit sa faca fata provocarilor ce vin odata cu inceperea acesteia.

Oamenii de stiinta au observat ca in ultimii ani, transformarile specifice pubertatii debuteaza din ce in ce mai devreme. In urma cu un secol, de pilda, menarha (n.r. primul ciclu menstrual la fete) aparea la 16-17 ani, iar in zilele noastre apare la 12-13 ani. Si in cazul baietilor pubertatea debuteaza mai devreme – in jurul varstei de 9-10 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Printre cauzele instalarii primelor semne ale pubertatii la o varsta atat de frageda se numara obezitatea, alimentatia nesanatoasa si expunerea la tot soiul de substante chimice.

Intrucat parintii nu se asteapta ca debutul adolescentei sa fie atat de devreme, de multe ori pun semnele si simptomele pe seama altor probleme. Ei bine, acestia ar trebui sa fie pregatiti pentru primele semne ale pubertatii chiar daca cei mici sunt inca niste copii.

La fete, primele semne apar intre 8-13 ani, iar la baieti intre 9-14 ani. Fiecare copil este diferit, asa ca nu exista o regula clara cu privire la instalarea pubertatii. In aceasta perioada, schimbarile produse sunt atat de natura fizica, dar si de natura psihica. Perioada transformarilor poate dura intre 18 luni si 5 ani.

Tranformari specifice pubertatii la fete

  • Incep sa creasca sanii. In aceasta perioada, fata poate avea sensibilitate la nivelul acestora. Ea poate purta bustiere de sport sau sutiene din material textil.
  • Cresterea brusca in inaltime, care se opreste in jurul varstei de 17 ani.
  • Soldurile se latesc si corpul capata alte forme.
  • Incepe sa creasca parul corporal, iar firele de par devin mai groase si mai inchise la culoare.
  • Apar secretiile vaginale, dar si menarha.

Transformari specifice pubertatii la baieti

  • Organele genitale se dezvolta.
  • Apare parul corporal, iar apoi si cel facial.
  • Cresterea brusca in inaltime, care se opreste in jurul varstei de 18-20 de ani.
  • Apar erectiile si ejacularea.
  • Marul lui Adam devine mai evident. Vocea baiatului se va ingrosa – in prima faza, apar modificari bruste ale tonului vocii, insa in timp tonul se regleaza.

Alte modificari ce pot fi asociate cu pubertatea, atat la fete, cat si la baieti

Creierul se dezvolta, deci comportamentul copilului si manifestarile sociale ale acestuia se modifica. Copilul incepe sa se organizeze mai bine, ia decizii si solutioneaza probleme. Acest proces va continua pana la varsta de 25 de ani.

Copilul poate deveni neindemanatic din cauza ca centrul de greutate al acestuia se modifica si creierul trebuie sa se adapteze.

In aceasta perioada, exista risc crescut de ingrasare, de aceea e important ca alimentatia copilului sa fie una sanatoasa.

Copilul va avea nevoie de mai multe ore de somn in perioada pubertatii.

Totodata, copilul va incepe sa transpire tot mai mult, de aceea acesta trebuie sa invete sa mentina igiena corporala.

Acneea este o problema asociata cu adolescenta, asta pentru ca in aceasta perioada glandele sebacee devin mai active si produc mai multe uleiuri, care pot bloca porii si astfel apar cosurile. Din acelasi motiv, parul copilului va incepe sa se ingrase si trebuie spalat mai des.

Pubertarea precoce

Pubertarea precoce este considerata cea care incepe mai devreme de 8 ani la fete si inainte de 9 ani la baieti. In cele mai multe cazuri, nu se cunosc cauzele exacte ale acestei probleme.

De multe ori insa, pubertatea precoce este tratata cu un tratament care incetineste cresterea copilului.

Indiferent de varsta copilului tau, daca observi primele semne ale pubertatii, e indicat sa mergi la medic pentru a te asigura ca totul decurge asa cum trebuie. Un psiholog te va ajuta, de asemenea, sa faci fata modificarilor comportamentale ale copilului in aceasta perioada.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0